Kaynak islam ansiklopedisi android programı* HAZRET-İ* MUHAMMED Rahmet peygamberi mirac
*Alemlerin efendisi, mirac sonrasında bir anda Kudüs'e ve Mekke-i mükerremeye, Ümm-i Hani'nin evine geldiler. Yattığı yer soğumamış, leğendeki abdest suyunun hareketi durmamış idi.*
Ümm-i Hani uyuklamış, ve haberi olmamıştı.
*efendimiz, Kudüs'ten Mekke'ye gelirken, Kureyş'in kervanına rastladı.*Kervandaki deve ürktü, yıkıldı. Sabah olunca efendimiz, Kabede Miracını anlattı.
Kafirler, alay etti. Müslüman olmaya niyetli olanlar* tereddüde düştü*Müşrikler Ey Ebu Bekir! Mekke'den Kudüs'e gidip gelmek, ne kadar sürer? diyince. Hazret* Bir aydan fazla dedi.kafirler Akıllı, tecrübeli adamın sözü böyle olur, dediler. Hz ebubekire Senin efendin, Kudüs'e bir gecede gidip geldiğini söylüyor,* iyice sapıttı, dediler. Hazret-i Resulullah efendimiz söyledi ise doğrudur. Canım ona feda olsun*dedi*Resulullahın Miraca çıktığını öğrenen, hz Ebu Bekir, Ya Resulallah Miracınız mübarek olsun! Bizleri, senin gibi büyük Peygambere hizmetçilikle şereflendirip mübarek yüzünü görmekle, tatlı sözlerini işitmekle nimetlendiren Allaha sonsuz şükürler Ya Resulallah her sözün doğrudur. Canım sana feda olsun!" dedi.*
*Hazret-i Ebu Bekir'in sözleriyle kafirler şaşırıp* dağıldılar. Şüpheye düşen, imanı zayıfların kalbi* kuvvetlendi.efendimiz Ebu Bekir'e "Sıddik" diyerek onun makamını ve derecesini* yükseltdi.hazret-i sıddık efendimize edebinden, hayasından yüzüne bakamazdı. *kafirler, mü'minlerin imanına, Peygamberimize olan* inançlarına, dayanamadı efendimizi mahcup ve mağlub etmek için, Mescid-ı Aksa hakkında sorular sordular efendimiz Buyurdu ki:*Mescid-i Aksa'da etrafıma bakmamıştım. hazret-i Cebrail Mescid-i Aksa'yı gözüme getirdi. soruların, hepsine cevap verdim
*efendimizin, yolda gördüğü develi yolcular Mekke'ye ulaştı. Kervandakiler* fırtınayla devenin yıkıldığını söylediler efendimiz bunu daha önce haber vermişti . Bu hal, üzere mü'minlerin imanı kuvvetlendi Kafirlerin düşmanlığı arttı.
*Hicretten bir yıl önce, Recebin 27'sinde Cuma gecesi olan mucizeye Mirac denir. Resulullah, miraca, ruh ve bedeni ile uyanık* halde çıktı.*
Mirac gecesinde* ilahi hakikatler gösterildi* beş vakit namaz farz kılındı. Bakara suresinin son iki ayet-i kerimesi ihsan edildi.**Mirac; Kur'an-ı kerimde, İsra ve Necm suresi ile hadis-i şeriflerde bildirilmektedir.Peygamberimiz Miracdan sonra dört büyük halifesine buyurdular ki:"Ya Eba Bekir'! köşkün Kızıl altından idi. Ya Ömer! Senin köşkün Yakuttan idi. Ya Osman! Seni gökte gördüm. Cennet'te köşkünde* seni düşündüm.**Ya Ali seni dördüncü semada gördüm. Cebrail* Dedi ki: "Ya Resulallah! Melekler hazret-i Ali'yi görmeden duramazlar. Hak teâlâ, onun suretinde bir melek yarattı. Dördüncü gökte durur, melekler onu ziyaret eder, bereketlenirler."*Mirac gecesinin sabahında Cebrail aleyhisselam efendimize beş vakit namazı, vakitlerinde imam olarak kıldırdı.*Miracın Kudüs kısmı ayet-i kerime ile sabittir inanmayan dinden çıkar. Hadisteki göklere yükselmeye inanmayan sapık ve itikatsız olur.*
|