|
Kaynak islam ansiklopedisi android programı
HAZRET-İ* MUHAMMED (S.A.S) Akabe Biatları
Senden şereflisi olamaz*
*İslamı engellemek isteyen Hudayr Kelime-i şehadet ile Müslüman oldu. Üseyd ra
size birini göndereyim. o Müslüman olursa, Medine'de onun kavminden iman etmedik kimse kalmaz, dedi.*ve.Hudayr, Mu'az'ın Müslüman olmasını çok arzu etti*Muazın müslüman olmasını isteyen hudayr muaza Mus'ab ile konuştum, fenalık görmedim. Harise oğulları, teyzeoğlu zürareyi öldürmek için harekete geçtiler, dedi.Mu'az çok kızmıştı. Bu bir hile idi.Hudayr, hileye başvurarak, SMu'az'ın teyzesine ve oğlu Zürare'ye dolayısıyla Mus'aba zarar vermesini önlemek istemiş müslüman tarafa geçmesine zemin hazırlamışdı.**Sa'd bin Mu'az, teyzeoğlu Es'adın öldürüleceği haberiyle akrabalık tarafı ağır bastı Es'ad bin Zürare'nin yanına gitti.*Es'ad ile Mus'ab huzur ve sükun içerisinde sohbet ediyordu Ey Es'ad! Aramızda akrabalık olmasaydı, sen bunları yapamazdın, dedi. Mus'ab Ey muaz dur, otur ve dinle; mülayim ve tatlı sözlerle Kur'an-ı kerim okudu.*Mu'az'ın hali değişiyor ve, kendinden geçiyordu. Kur'an-ı kerimin eşsizliği karşısında büyük bir tesir altında kaldı.*
*Kuraanın tesiri altında kalan muaz Siz bu dine girmek için ne yapıyorsunuz? dedi.*Mus'ab Kelime-i şehadeti öğretti. Muaz Eşhedü enla ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühu ve resulüh" diyerek Müslüman oldu.**Mu'az ra Müslümanlığın huzur ve sevinciyle yerinde duramıyordu. gusül abdesti aldı. kavmine hitaben;- Ey Abdüleşhel oğulları beni nasıl tanırsınız? dedi.*Onlar - Sen reisimizsin sana tabiyiz! diye cevap verdiler. Mu'az,hepinize haber veriyorum. Ben Müslüman olmakla şereflendim. Sizin Allahü teâlâya ve resulüne iman etmenizi istiyorum. iman etmezseniz, sizinle konuşmayacağım dedi.*Abdüleşhel oğulları, reisleri Mu'az'ın Müslüman olmasıyla hemen Müslüman oldular.*Medine semalarını Kelime-i şehadet ve tekbir sedalarıyla çınlattılar. kısa bir müddet sonra, Medine halkı, Evs ve*Hazrec kabileleri İslâmiyet'i kabul ettiler.Her ev İslâm nuruyla aydınlandı. Mu'az ve Hudayr, kabilelerinin putlarını kırdılar.* Müslümanlar sevinç içinde idiler. Bu seneye senet-üs-sürur sevinç yılı denildi.*İslâmın yayılması yumuşaklık ve, tatlı dille olmuştu. Eshab Resulullahtan gördüğünü tatbik etti
Efendimizin güzel huyu, yumuşaklığı, affı, sabrı, ihsanı, ikramı, herkesi hayran bıraktı onu Tüm kalbimizle kabul ettik*
*efendimize, peygamberlik tebliğ edileli 13 sene olmuştu... Mekkeli müşriklerin, zulmü son haddine varmış dayanılmaz bir hal almıştı.**Medine'de Es'ad ile Mus'ab ın hizmetleri sayesinde, Evs ve Hazrecliler, Müslümanlara kucak açacak, onları bağırlarına basıp uğrunda her fedakarlığı yapacak aşk ve şevkin içindeydiler.*efendimizin teşriflerini arzuluyorlar,uğrunda, mallarını ve canlarını esirgemeyeceklerine söz veriyorlardı.*
*Hac mevsiminde Mus'ab ra ile Medineli 73 erkek ve 2 kadın Müslüman, Mekke'ye girdiler. Hacdan sonra, Akabe'de*efendimiz ile buluştular.*
Es'ad Zürare ve 12 temsilci, Peygamberimizin Medine'ye hicret etmelerini teklif ettiler. Kur'an-ı ayetler okuyarak, canlarını, çoluk ve çocuklarını koruyup gözetirlerse, onlardan söz istedi. *Müslüman olmayan efendimizin amcası hazret-i Abbas şöyle hitab etti;"Ey Medineliler! Bu, kardeşimin oğludur. en çok sevdiğimdir O'nu tasdik edip, inanıyor ve istiyorsanız, sağlam bir söz verin. Biz O'nu, inanmıyanlardan koruduk. O, aramızda izzet ve şerefiyle yaşamaktadır. O herkesten yüz çevirmiş, size katılmaya karar vermiştir. *Eğer savaş gücüne sahipseniz bu işe girişiniz. ayrılığa düşmeyin Verdiğiniz sözde durun, O'nu düşmanlarından koruyun Mekke'den çıktıktan sonra O'nu yalnız bırakacaksanız, vazgeçiniz ki, yurdunda şerefiyle yaşasın!"Hazret-i Abbas'ın konuşmasına Medineliler üzüldüler. Sanki, Resulullah ı memleketlerinde müşriklere terkedeceklermiş gibi bir sözle karşılaşmışlardı.
*Medineli sahabilerden Es'ad hazretleri efendimize dönerek Anam-babam sana feda olsun ya Resulallah! siz, bizi öyle bir şeye davet ediyorsunuz ki, insanların taptığı putları bırakıp, İslâm'ı kabul etmesi çok güçtür. Buna rağmen biz, İslâm'ı tüm kalbimizle kabul ettik. emirlerinizi canla başla yerine getirmeye hazırız, söz veriyoruz" dedi.*
|