Kaynak islam ansiklopedisi android programı
HAZRET-İ* MUHAMMED (S.A.S) Akabe Biatları
Senden şereflisi olamaz*
*İkinci Akabe biatında Medineliler, efendimize söz verdiler: Kendi çocuğumuzu nasıl muhafaza ediyorsak, mübarek vücudunuzu kanımızın son damlasına kadar, koruyacağımıza yemin ediyoruz. ahdimizi bozarsak şakiler zümresine dahil olalım! Ya Resulallah!**efendimiz buyurdu ki: "Sizden Rabbim için olan şartım, Allahü teâlâya ibadet etmeniz ve ortak koşmamanız; kendim ve Eshabım için olan şartım, bizi barındırıp Eshabıma yardımcı olmanız, kendiniz gibi bizleri de korumanızdır."*Seni hak din ve kitap ile peygamber olarak gönderen Allahü teâlâya and olsun ki; çoluk-çocuğumuzu koruduğumuz gibi seni de koruyacağız! ya Resulallah" *Medineli Müslümanlardan Abbas ra Ey Hazrecliler! Muhammed aleyhisselamı barış, ve savaş zamanları için kabul edip, tabi oluyorsunuz. mallarınıza zarar gelince, akrabalarınız helak olunca, Peygamberimizi yalnız bırakacaksanız, Vallahi, dünyada ve ahırette helak olursunuz!
*Biz Peygamberimizden, mallarımız ziyan olsa da, yakınlarımız öldürülse de vazgeçmeyiz. Ondan hiçbir zaman ayrılmayız. Ölmek var, dönmek yok!"
*efendimize dönerek, "Ya Resulallah! Biz ahdimizi yerine getirirsek, bize ne vardır?" Peygamberimiz "Allahü teâlânın razı olması ve Cennet var!" buyurdular. *Hz Es'ad Ben, Allahü teâlâya ve Resulüne verdiğim sözü yerine getirmek, canımla ve malımla O'na yardım vaadimi gerçekleştirmek üzere bi'at ediyorum, söz veriyorum " diyerek yemin etti. Ve akabe bi'atı tamamladılar.
*Akabe biatlarında Resulullah'ın uğrunda can ve mallarını ortaya koydular. Kadınlar ile bi'at, söz ile yapıldı Sevgili Peygamberimiz; ortak koşmamak, hırsızlık, iftira ve zina etmemek, çocukları öldürmemek, yalan söylememek, hayıra muhalefette bulunmamak....." üzere söz aldılar.
*Abbas bin Ubade; "Ya Resulallah! Yemin ederim ki, istediğin takdirde, yarın sabah, Mina'da bulunan kafirlerin üzerine yürür ve hepsini kılıçtan geçiririz" dedi.*efendimiz memnun oldular, fakat; "Bize, bu şekilde emrolunmadı. Şimdilik yerlerinize dönünüz" buyurdular.*
|