|
Kaynak islam ansiklopedisi android programı
HAZRET-İ* MUHAMMED (S.A.S) Hicret
İslam davası tüm insanlığı içine alacak...*
*Peygamberimizin hicret yolunda ayakları parçalandı mübareğin yürüyecek hali kalmamıştı. Güçlükle dağa çıkıp sevr mağarasına ulaştılar.*
Kapı önünde hazret-i Ebu Bekir, "Allah için ya Resulallah, içeri girmeyin! Ben gireyim, zarar bana gelsin, mübarek zatınıza keder, ve elem değmesin" dedi ve içeri girdi.*efendimiz sevr mağarasına girdi ve mübarek başını Ebu Bekir'in kucağına koyup uyudu. hz Sıddik'in ayağını yılan soktu. Resulullah'ın uyanmaması için hareket etmedi.gözyaşı mübareğin yüzüne damlayınca; "Ne oldu ya Eba Bekir?" buyurdular. Hz Ebu Bekir yılan ayağımı soktu" dedi.efendimiz, Ebu Bekir'in yarasına, mübarek ağız suyundan sürünce, şifa buldu.*efendimiz ve hz Sıddik ı takib eden müşrikler, mağaraya geldiler. Mağara Ağzını bir örümcek örmüş iki güvercin yuva yapmıştı İz sürücü Alkame; iz kesildi" dedi. Müşrikler, "Eğer, buraya girmiş olsalardı, kapıdakk örümcek ağının yırtılmış olurdu dediler*Müşrikler mağaraya geldiklerinde, hazret-i Ebu Bekir Ya Resulallah! Vallahi kendim için tasalanmıyorum.*yüksek zatınıza bir şey gelmesinden korkuyorum. öldürülürsem tek kişiyim, hiçbir şey değişmez. size zarar gelirse, ümmet helak olur, din yıkılır" dedi.*
*Kainatın sultanı efendimiz; "Ya Eba Bekir! Üzülme!... Şüphesiz Allahü teâlâ bizimledir" buyurdu.**Hz Sıddik , "Ya Resulallah! Canım sana feda olsun! Onlardan bizi görürse" deyince, Efendimiz; "Ya Eba Bekir! İki kişi ki, üçüncüsü Allahü teâlâdır. Üzülme!.. Hak teâlâ bizimledir" buyurdu...*Müşrikler geri döndüler.
*Allahü teâlâ Kur'an-ı kerimde şöyle buyuruyor: siz, O'na yardım etmezseniz, hatırlayın o vakti kafirler O'nu Mekke'den ikinin ikincisi olarak hz Ebu Bekir ile çıkardıklarında, Sevr mağarasında iken, Allahü teâlâ Resulullah'a yardım etmişti. O arkadaşı Sıddik'a "Üzülme! Allahü teâlânın yardımı, nusreti muhakkak bizimledir" demişti. *Allahü teâlâ, Ona sekinetini indirmiş, Habibini görmediğiniz manevi ordularla kuvvetlendirmiş, kafirlerin küfürünü alçaltmıştı. Allahü teâlânın tevhidi yücedir. Allahü teâlâ mutlak galiptir. Yegane hüküm ve hikmet sahibidir." (Tövbe suresi: 40)*Peygamberimiz ile hz Ebu Bekir, mağarada üç gün kaldılar. Hazret-i Ebu Bekir'in oğlu Abdullah, Mekke'de duyduklarını, mağaraya haber veriyor, azadlı kölesi ve sürülerinin çobanı Füheyre geceleri süt getirip izleri siliyordu.
*Sevr mağarasından dördüncü günü ayrılan Peygamberimiz, Kusva devesine bindi. rivayete göre terkisine hz Ebu Bekir'i bindirdi. Diğer deveye de Amir Füheyre ile yol bilen Üreykıt bindiler.
*Alemlerin efendisi, Allahü teâlânın medhettiği, beldelerin en kıymetlisi Mekke-i mükerremeden, vatanından ayrılıyordu. Devesini Harem-i şerife döndürüp, mahzun bir halde;*Vallahi! Sen, Allahü teâlânın yarattığı yerlerin en hayırlı; Rabbime en sevgili olanısın! Senden güzel, yurt yoktur. Kavmim çıkarmasaydı, çıkmaz, senden başka yurt, ve yuva tutmazdım" buyurdular.*Cebrail aleyhisselam Ya Resulallah! Vatanına müştak mısın, ayrılığa üzüldün mü?" dedi. Efendimiz Evet " buyurdular. Cebrail as, Mekke'ye döneceğini müjdeleyen, Kasas suresi 85. ayet-i kerimesiyle, mübarek efendimizi teselli etdi...
*Hicret Yolculuğu sakin geçiyordu. Müşrikler, her yeri arıyor cenab-ı Hak, habibini şerden muhafaza ediyordu.*Keşke hizmetle şereflenseydim **efendimiz ve Hz. Ebu Bekir, Medine yolunda Kudeyd mevkiinde, Ümmü Ma'bed isminde cömertliğiyle meşhur, iffetli bir hanımın çadırında durdular. Ücretiyle yiyecek hurma et istediler.*Ümmü Ma'bed; "Eğer olsa idi, parasız ikramda bulunurdum. Kıtlık sıkıntısıyla elimizde bir şey kalmadı" Süt Yoktur. Davarlar kısırdır" dedi *Kainatın Sultanı, Ey Ümmü Ma'bed! koyun niçin burada diyince O da; "hasta ve zayıf sürüden kaldı. efendimiz koyunu sağmama izin verir misiniz?" buyurunca; "Anam babam sana feda olsun,dedi.*efendimiz, koyuna Allahü teâlânın ismini zikrettiler. Bereket ile dua ettiler mübarek elini koyunun memesine sürdüler. meme, süt ile doldu aktı kapları doldurdular.**Efendimiz mübarek elini koyunun memesine dokunup sığadılar büyük kabı Ümmü Ma'bed'e teslim ettiler.*İçtikleri sütün parasını verdiler. Ümmü Ma'bed'in kocası Sevinerek; "sütü sorunca, Ümmü "Bir mübarek hanemizi şereflendirdi. Gördüklerin, O'nun himmeti ve bereketidir" dedi.**Ümmü Ma'bed efendimizi şöyle tarif etti Gördüğüm mübarek biçimli ve güzel yüzlü idi. Gözlerinde kırmızılık, sesinde naziklik vardı. Mübarek kirpikleri uzun idi. Gözü kudretten sürmeli idi. Saçları siyah, sakalı sık idi. üzerinde vakar ve ağırbaşlılık vardı. tebessüm ediyor, sözleri, dizilmiş inci gibi ağzından tatlı tatlı dökülüyordu.**Uzaktan heybetli yakından tatlı ve cazipti Yanındakiler emrini yerine getirmek için yoluna canlarını başlarını koyuyorlardı" Ümmü mabedi hayretle dinleyen kocası, Resulullah efendimize Rim vadisinde yetişti ve Müslüman oldu.
|