Kaynak islam ansiklopedisi android programı
HAZRET-İ* MUHAMMED (S.A.S) Uhud Savaşı
1 *müşrikler Halid bin Velid, in emriyle hücuma kalktı. Eshab-ı kirama, Peygamberimiz hücum emretti*Allahü ekber" sadaları harp meydanını doldurdu. Hz Hamza elindeki kılıçla, zırhsız kuvvetlerin başında kafire kılıç salladı. Velid'in kuvvetleri, püskürtüldü. Halid arkadan vurmak Ayneyn tepesine vardı. Hz Abdullah ve emrindeki elli yiğit, onları ok atışıyla püskürttü.*Uhud savaşı kızışmıştı. Her iki taraf olanca güçle çarpışıyordu. Bir sahabi,dört müşrik ile mücadele ediyor Hz Hamza,Allahü ekber! Allahü ekber!" nidalarıyla seslenip "Ben, Allahü teâlânın arslanıyım!" diyor düşmanı kıra kıra, ilerliyordu. *Safvan Hamzayı gösterin diyor, allah'ın arslanı iki kılıç ile düşmanı katlediyordu Safvan; "Ben bu güne kadar kavmini öldürmek için saldıran, onun gibi hırslı ve gözü pek başka kimse görmedim" dedi.*2*Uhud'da, harb kızıştı Zübeyr efendimizin kılıcının kendisine verilmemesinden dolayı üzgündü kendi kendine; Resulullah'tan kılıcı istedim, Dücane'ye verdi. ben, halası oğluyum. Kureyşliyim. önce istemiştim. Gidip bakayım, hikmetini öğneneyim, Dücane benden fazla ne yapacak?" dedi. *Dücane'yi takibe aldı Dücane ra "Allahü ekber!" diyerek tekbir alıyor, müşrikleri biçiyordu Müşriklerin en azılısı Dücaneye hücum etti.Müşrik kılıcı Dücane'nin kalkanına gömüldü. çıkmadı. Dücane'ye Bir kılıç darbesiyle rakibini öldürdü. *Dücane, önüne çıkanı devirdi tef çalarak müşrik hindin yanına geldi. Fakat öldürmekten vaz geçti.*Zübeyr Kılıcın kime verileceğini Allah ve Resulü benden daha iyi bilir Vallahi ben ondan dücaneden üstün çarpışan, vuruşan kimse görmedim" buyurdu.
3*Mikdad Zübeyr hz Ali, hz Ömer, Talha Mus'ab hepsi uhud gününde geçilmez bir kale idiler. efendimizin hücumunu gören şanlı Eshab, Resulullahın etrafına toplanıyor zırhlı düşmana göz açtırmıyordu *Abdullah bin Amr hazretleri Uhud'un ilk şehidiydi. Onun şehid olduğunu gören arkadaşları aslan kesilerek, Allahü teâlânın düşmanlarına saldırdı.*Savaşın kızıştığı anda yiğitliğin sembolü hazret-i Cahş ile okçuların piri Vakkas hazratleri karşılaştı yaralanmışlardı.Vakkas şöyle anlatır: Uhud'da, savaş şiddetliydi. Abdullah Cahş yanıma sokuldu, Bana; dua et, amin" diyeyim. Ben dua edeyim, sen "amin" de! dedi. *şöyle dua ettim: "Allah'ım, bana çok kuvvetli ve çetin düşmanlar gönder. kıyasıya vuruşayım. Hepsini öldüreyim. Gazi olarak, geri döneyim."*
tüm kalbinle; "Amin" de. 4 Hz cahş şöyle dua etti Allah'ım,zorlu düşmanlar gönder, kıyasıya vuruşayım.*Cihadın hakkını vereyim. Hepsini öldüreyim. beni şehid etsinler dudaklarımı,burnumu, kessinler .Kanlar içinde huzuruna geleyim.Sen Dudaklarını, burnunu, kulaklarını ne yaptın?" diye sorduğunda "Allahım,ben onlarla kusur işledim, kullanamadım Huzuruna getirmeye utandım. Peygamberimin bulunduğu savaşında bırakıp sana geldim diyeyim dedi.**Allahü ekber! Allahü ekber!.." diye çarpışırken kılıcı kırıldı. Peygamberimizin hurma dalı ile savaşti dal kılıç oldu bununla düşmanlar öldürüldü. Ebü'l-Hakem adlı bir müşrik hz cahşı oklarla arzu ettiği şehadete kavuşturdu duasındaki gibi. Kafirler burnunu,kulaklarını, dudaklarını kestiler.Her tarafı kana boyandı.*
|