|
Kaynak islam ansiklopedisi android programı
HAZRET-İ* MUHAMMED (S.A.S) Uhud Savaşı
1*Uhud Savaşı tüm şiddetiyle devam ediyordu Müslümanlar tüm güçleri ile hücum ediyordu
*Müslüman safında,"Ölmek, kaçmaktan iyidir!" diyerek, müşriklerin arasına yalın kılıç dalan Kuzman, yiğitlikler, ve kahramanlıklar gösterdi. Tek başına sekiz müşrik öldürdü.yaralanıp yere düştü.*
*Eshab-onun bu kahramanlığını efendimize bildirince; "O cehennemliktir" buyurdular. Müslümanlar çok şaşırdı*Nu'man ra Kuzmana Ey Kuzman! Şehadet mübarek olsun!" deyince, Kuzman; "Ben din için değil;**Kureyşlilerin Medinede, hurmalığımı harab etmemesi için döğüştüm!" dedi. ok ile bilek damarlarını delip, intihar etti. efendimizin; "O cehennemliktir!" buyurmasının hikmeti anlaşıldı.2 *Savaşta alemlerin efendisi olmak üzere, bütün Eshab-ı büyük mücadele verdiler. Şiddetli taarruzlar ile müşrikleri geriye püskürttüler. müşrikler taştan yaptıkları Lat, Uzza, Hübel!" diye taptıkları putlardan fayda ve yardım istediler
*Müslümanların kahramanlıkları karşısında müşrikler ve kadınları feryat figan uhud
meydanını terk edip tüm mallarını bırakıp Mekke'ye kaçınca, İslâm askerleri sevindiler Allahü teâlânın vaad ettiği zafere hamdettiler. Sayı ve kuvvetçe üstünlüklerine rağmen müşrikler, Müslümanlar karşısında perişan olmuşlardı. Birbirlerini çiğneyerek kaçıyorlardı...
3 *Hanzala ra, atı ile kaçan müşrik başkumandanı Süfyan'a yetişti. Atının bacaklarına kılıç vurarak atı çökertti. Süfyan,Ey Kureyşliler!.. Yetişin!.. Ben Süfyan'ım! Hanzala beni kılıçla doğramak istiyor!.." diye feryada başladı.**kaçan müşrikler, can derdine düşmüşler, kumandanları ile ilgilenmemişlerdi., o anda hz Hanzala'nın arkasındaki Esved müşriki, mızrağını Hanzalaya sapladı.**Hz Hanzala; "Allahü ekber!" diyerek şehid oldu ve mübarek ruhu Cennet'e uçtu. efendimiz;*Hanzala'yı, meleklerin, gökle yer arasında, gümüş bir tepside yağmur suyu ile yıkadıklarını gördüm" buyurdu.*Ebu Üseydi şöyle anlattı: "Resulullah'ın sözüyle Hanzala'nın yanına vardım. Başından yağmur suyu damlıyordu. Resule haber verdim. Hanzala'ya, "Gasil-ül-melaike" dediler." *Hz. Hanzala, Uhudda şehid düşmüştü savaşa katılmak için aniden gusül abdesti almaya vakit bulamamıştı. melekler kendisine gusül abdesti aldırmışlardı.*4 *Hazret-i Ali şöyle anlattı: İkrime nin bulunduğu müşrik birliğine daldım. Onları kılıçtan geçirdim.*Başka bir birliğe daldım, saf dışı ettim. Ecelim gelmediği için bana bir şey olmamıştı. *Resulullah'ı göremedim. Kendi kendime; "Yemin ederim ki, O, harp meydanını bırakıp gidecek değildir. Allahü teâlâ O'nu kaldırmıştır! benim için çarpışıp ölmekten başka yol kalmamıştır" dedim ve kılıcımın kınını kırdım. Müşrikleri dağıttığımda, Resulullah'ın müşriklerin arasındaydı Resulullah'ı, Allahü teâlâ melekleriyle koruyordu."*Düşman Efendimize yaklaşmışdı. Durum tehlikeliydi. Peygamberimiz, sebat ediyor, yerinden ayrılmadan düşmanla çarpışıyor, Eshabına Ben Resulullah'ım. Bana gelene Cennet var!" buyuruyordu.*sahabeler Peygamberimizin etrafında canlı bir kale meydana getirdiler.*
5 Uhud'da perişan olan müşrikler kaçdılar. Ayneyn geçidindeki okçular harbin bittiğini zannederek yerlerini terk ettiler. Kumandanları Cübeyr ve on iki kişi yerlerinde kaldılar.her fırsatı değerlendiren Kureyş okçu kumandanı Halid bin Velid, mücahidlerin azaldığını görünce, süvarileriyle harekete geçdi.*İkrime ve halit Ayneyn geçidine geldiler. Cübeyr ra ile vefakar, okçular onları okladılar mızraklarıyla, göğüs göğüse Allahü ekber! Allahü ekber!" diyen kılçlarıyla nice kahramanlıklar gösterdiler. *Şanlı Eshab-ı kiram, Peygamberlerinin emri için, kanlarının son damlasına kadar çarpıştılar. Birbiri arkasından şehadet şerbetini içip, mübarek vücudları toprağa düştü ruhları Cennet'e uçtu .*Müşrikler, kinlerinden hz Abdullah'ın elbisesini soyarak, mübarek vücudunu mızraklarla delik deşik ettiler. Karnını yarıp, iç organlarını dışarı çıkardılar.*Halid ve İkrime, mücahidleri şehid edince, İslâm ordusuna saldırdılar. Eshab düşmanı görünce, toparlanamadı. silahlarını bırakmışlardı. Her şey birden değişti. kaçan Kureyşli müşrikler, Halidin hücumuyla geri döndüler. *Müslümanlar, iki ateş arasında kalmıştı. Kafir önden ve arkadan hücuma geçti Sahabenin birbirleriyle irtibatları kesildi. Dağıldılar
Kaynak islam ansiklopedisi android programı
HAZRET-İ* MUHAMMED (S.A.S) Uhud Savaşı
1 *Uhudda dağılıp perişan olan Eshab toplanmaya çalışıyordu. Abbas ra kardeşlerim! Bu musibet, Peygamberimizin emrini yerine getirmeyişimizin neticesidir. Dağılmayın Peygamberimize gelin bizler, Resulullah'a zarara sebep olursak, Rabbimizin katında mazeret bulunmaz" diye bağırdı*Hz Abbas Zeyd ve Erkam düşmanın içine "Allahü ekber!" nidaları ile yalın kılıç daldılar.*Resulullah'ın uğrunda, kahramanca çarpıştılar. Zeyd, on dokuz yara almıştı. çok özlediği şehidlik mertebesine ulaşmıştı*Eshab efendimizin, etrafında toplandı. Müşrikler, Peygamberimizi ve şanlı Eshabını çembere aldılar.*Alemlerin efendisi, yanında canlarını feda etmeye hazır olan Eshabına; "Şu birliği kim karşılar?" buyurdu.*Kabûs ra "Canım sana feda olsun ya Resulallah! Ben karşılarım" deyip, ileri fırladı. Allahü teâlânın şerefli ismiyle yalın kılıç müşriklerle savaşdı.*efendimiz; "Seni Cennet'le müjdelerim" buyurdu. *Kabus ra nın düşman karşısında gösterdiği gayreti gören efendimiz Allah'ım! Ona rahmet eyle!*Ona acı!" buyurdular.*Müşrikler hazret-i kabusu mızrakla şehid ettiler 2 Ebi Vakkas, uhudda ileri atıldı. Düşmanla en ön cephede savaştı eşsiz bir kahramanlık gösterdi. müşrikleri saf dışı etti. geri püskürttü Peygamberimiz Ben senden razıyım. Allahü teâlâ da razı olsun" buyurdular.*efendimiz, mücahidlerin çemberini yaran müşrikleri görünce, hz Ali'ye; hücum emretti Hazret-i Ali, Amr bin Abdullah'ı öldürüp, Kılıcı kırılınca, Peygamberimiz, zülfikarı ona verdi. *efendimiz; müşriklerin şerrini def eyle" buyurdular.*Canını Resulullah'a feda eden Allahü teâlânın aslanı, hücuma geçti. Düşmanı püskürttü.*Cebrail aleyhisselam efendimize;Ya Resulallah! Ali'deki fevkalade bir civan mertliktir" deyince, efendimiz O benden, ben de ondanım" buyurdular. Cebrail Ben de ikinizdenim" dedi.**bir ses; "Ali gibi yiğit, zülfikar gibi kılıç bulunmaz" diyordu.*
3 *Uhud savaşında, müşriklerin hedefi Resulullahtı muvaffak olamadılar. Peygamberimizin yanına yaklaşamayınca, ok atdılar. Atılan oklar, efendimizin üzerinden geçiyor, önüne, düşüyordu.*allahın inayetiyle hiçbiri ona ulaşamadı
*Düşmanı püskürtmek için canlarını dişine takan Eshab-ı Alemlerin efendisinin etrafında toplanarak, oklara mübarek vücudlarını siper ettiler efendimiz Eshabına, okla mukabele etmesini emir buyurunca sahabiler düşmana ok atdılar. *Peygamberimiz, sad ra yı önüne oturttu Çok keskin nişancıydı sür'atle, düşmana ok yağdırdı. her okta Ya Rabbi! Bu senin okundur. düşmanı vur!" diyor, efendimiz Allah'ım! Sa'd'ın duasını kabul et! okunu doğrult!.. diye dua ediyordu*Devam et, Sa'd!*durma düşmanı okla diyen efendimize hz sadın cevabı Anam babam sana feda olsun ya resullulah oldu *her ok atışta. efendimiz dua ediyordu. Hz Sa'd'ın oku bitince, Peygamberimiz, kendi oklarını veriyordu oklarda allahın ihsanı vardı Vakkas ra nın attığı her ok düşmanı biçiyordu, 4*Müşriklerin oklarına karşı, Ebu Talha ra Peygamberimize siper oluyordu tekbir naraları atıyordu.*efendimiz; "Asker içinde Ebu Talha'nın sesi, yüz kişiden hayırlıdır" buyurdu.*Ebi Talha müşrikleri okluyor oklar boşa gitmiyordu.*Resul mübarek başını kaldırdıkça, Talha, Anam-babam canım sana feda ya Resulallah! Mübarek başınızı kaldırmayın. düşman oku isabet etmesin! Vücudum, mübarek vücuduna fedadır! Beni boğazlamadan sana ulaşamazlar! Ben ölmedikçe, size bir şey olmaz!.." diyerek Peygamberimize can feda ediyordu *efendimizin etrafında otuz sahabe, pervane gibi dönüyor, oklara, mızraklara, canlarını kalkan ediyorlardı.**Tek arzuları; efendimizin emrini yerine getirmek O'na gelecek zararı uzaklaştırmaktı.
5*Yiğitler serdarı hz Hamza, efendimizden ayrı düşmüş, kalabalığın iki elinde iki kılıç ile çarpışıyor; "Allahü ekber!.." nidalarıyla düşmanın kalbine korku salıyordu.**tek başına otuz müşrik öldürmüş, onları kolundan ve bacağından etmişti. müşrik sürüsünü dağıtmıştı müşrik Enmar; "Bana karşı koyabilecek yiğit var mı?" diyerek hz Hamza'ya meydan okudu
*Uhud meydanınında amansız, müthiş bir savaş tüm şiddetliyle devam ediyor, bazıları atlı, bazıları yaya olarak iman-küfür mücadelesi sürüyordu
*Hz Hamza, Müslümanlara meydan okuyan, müşrik Enmar'a "Yanıma gel ey sünnetçi kadının oğlu! Demek sen Allah'a ve Resulüne meydan okuyorsun diyerek onu yere serdi.**Vahşi'nin mızrak ile hz hamzaya nişan aldı hz hamza yere düştü.*zırhı açılmıştı. Mızrak, Hamza'nın mübarek vücuduna saplandı Kahramanların büyüğü; "Allah'ım!" diyerek çöktü. Şehid oldu özlediği makama kavuştu Allahü teâlânın yolunda, Peygamberinin uğrunda canını feda etti.
|