|
Kaynak islam ansiklopedisi android programı
HAZRET-İ* MUHAMMED (S.A.S) Uhud Savaşı
1 *düşmanlar "Ey Kureyş Akrabalık gözetmeyen, kavim bölen Muhammed ile çarpışmaktan geri durmayın Muhammed kurtulursa, ben kurtulmayayım!.." diyerek, müşrikleri, Kainatın efendisine saldırtıyordu.ses, Asım bin Ebi Avf'ın idi.
Dücane ra sesi işitmişti. Avf'ı buldu ve öldürdü
*Müşrikler tüm gücüyle hz Ebu Dücane'ye salladı.*
Allahü teâlânın ihsanıyla Dücane, öldürücü darbeden kurtuldu. kılıcıyla müşrikleri öldürdü.
*Kureyşli müşriklerin hedefi, Alemlerin efendisi idi. Tüm güçlerini harcıyor etrafında canlarını feda etmekten zerre kaçınmayan şanlı, ve şerefli Eshabı geçemiyorlardı.**otuz yiğit, efendimize can feda Ya Resulallah diyerek Yanından ayrılmıyor yüzümüz, mübarek yüzüne siper vücudumuz, mübarek vücuduna fedadır; yeter ki sen selamette ol" diyorlardı.*Müşrikler, hücum ediyorlardı. Fahr-i alem canını siper eden kahraman Eshabına, Allahü teâlânın yolunda vücudunu kim feda eder?" buyurunca, sahabiler ileri atıldı *Sahabiler efendimizin mübarek gözleri önünde; tekbirler alarak,şehid oldu.*bir sahabe on dört yerinden yaralanmıştı Alemlerin efendisi; "Onu, yaklaştırın buyurdu. Vücudundan kanlar akıyordu.*
Peygamberimiz oturarak ayaklarını yastık yaptılar. O halde şehid olmak şerefine kavuşan mutlu sahabi, Umare hazretleriydi*
*2 Uhudda müşrikler her taraftan saldırıyordu Peygamberimize İyice yaklaştıkları bir sırada, Peygamberimiz; "Şunları kim karşılar, kim durdurur?" buyurdu. Talha ra hazretleri; "Ben! Ya Resulallah!" deyip, ileri atıldı*efendimiz, yine; "Şunlara kim karşı koyar?" Talha gibi daha kim var?" diye sorunca, Ensar "Ben karşılarım ya Resulallah" dedi. Peygamberimiz; "Haydi karşıla" buyurdular.*Sahabeler müşriklerle çarpışa çarpışa şehid oldu. efendimizin yanındaki tüm sahabiler, vuruşa vuraşa şehadete erdiler.**Kainatın sultanının yanında Talha ra dan başka kimse kalmamıştı. Hz Talha, Resulullah'a zarar erişir diye müşriklerle kıyasıya çarpışıyordu.Onun kılıcı düşmana verdiği ok,ve mızrak darbeleri efendimize vücudunu kalkan yapması eşsiz bir hadiseydi *Hz Talha, kılıçlara aldırmıyordu. Kainatın sultanını korumak,uğurunda kardeşleri gibi şehid olmak istiyordu Vücudunda yarasız yer kalmamıştı, elbisesinde kandan başka bir şey görünmez olmuştu.**Hz Ebu Bekir ve Ebi Vakkas ra efendimizin yanına yetiştiler. Yiğitlerin efendisi Talha kan kaybından toprağa düştü Her yeri kılıç, mızrak ve ok darbeleriyle delik deşikti. Altmış altı yarası vardı. *Peygamberimiz, hz Ebu*hz Talha'ya yardımı emrettiler.*Hz. Sıddik, hazret-i Talha nın mübarek yüzüne su serpti. Talha ayılınca Ya Eba Bekir! Resulullah ne yapıyor?" diyerek, sevgi ve bağlılığın en güzelini gösterdi.**Resul-i ekremi sevmek, canını, mübarek vücuduna feda etmek demektir. Hazret-i Ebu Bekir; "Resulullah iyidir. deyince, Hz.Talha rahat bir nefes alıp; "Allahü teâlâya sonsuz şükürler olsun. O sağ olduktan sonra her müsibet hiçtir" dedi.**Alemlerin efendisi, hazret-i Talha'nın yanına teşrif ettiler. Yaralı mücahid, Resulullah'ı sağ görünce, sevincinden ağladı. efendimiz, ellerini açıp; "Allah'ım! Ona şifa ver, kuvvet ihsan eyle" diye dua buyurdular.* hazret-i Talha sapa sağlam ayağa kalktı düşmanla harbetti
*Peygamberimiz hz talha için; "Uhud günü, sağımda Cebrail solumda da Talha vardı başkasını görmedim buyurdular.*Allahım, sen de razı ol*
3*Uhud şavaşı tüm şiddetiyle devam ediyordu. efendimizin etrafında Dücane, sancakdar Mus'ab Umeyr, Talha ra ve Peygamberimizi koruyan Nesibe Hatun ve birkaç sahabi vardı.**Müşrikler efendimize karşı savaşıyordu azılı müşrik Abdullah Hüneyd,Peygamberimizi görünce, atını mahmuzladı Ben Zübeyr'in oğluyum. Bana Muhammed'i gösterin Ya ben O'nu öldürürüm, yahud O'nun yanında ölürüm!" diye bağırıyordu.*
*Hz Dücane Ben vücudumla, Muhammed aleyhisselamın mübarek vücudunu koruyan bir kişiyim. Beni çiğnemedikçe, O'na ulaşamazsın!" dedi.*Hz dücane müşrik Hüneyd'i düşürdü kılıcını kaldırdı "Al, bu da Hareşe'nin oğlundan!" deyip, bir vuruşta yere serdi.*Alemlerin efendisi; "Allah'ım! Hareşe'nin oğlu Dücane'den ben nasıl razı isem, sen de öyle razı ol" diyerek dua buyurdu.
4 *Müşriklerin keskin nişancısı okçu Züheyr, efendimizi arıyor, ok ile vurmak istiyordu.*
efendimizin yanına gelip, yayını gerdi Peygamberimizin mübarek başını hedef alarak okunu fırlattı. *Hz Talha anında elini açarak efendimize atılan oka hedef oldu. Ok, avucuna saplandı elini parçaladı. Parmaklarının sinirleri kesildi, elinin kemikleri kırıldı. Fahr-i alem beni korumak için elini oka uzatırken Bismillah deseydin, melekler seni göklere yükseltirdi" buyurmuşlardı.5*Mekkeli müşriklerden; Kamia, Halef, Utbe Zühri ismindeki dört müşrik, efendimizin hayatına son vermek için anlaşıp, yemin etmişdi efendimiz, düşmanla kıyasıya mücadele ediyordu *efendimizin önünde, sancakdar*Mus'ab ra vardı.*giydiği zırhdan dolayı, Peygamberimize benziyordu. sağ elinde İslâm sancağı tutuyor müşriklerle müthiş bir mücadeleye girişmişti.**zırhlara bürünmüş müşrik İbn-i Kamia, atıyla yaklaştı. Avazı çıktığı kadar; "Bana Muhammed'i gösterin O kurtulursa ben kurtulmayayım!" diye bağırarak, efendimize doğru atını mahmuzladı.**Hz Mus'ab ile Nesibe Hatun vücudlarını efendimize siper yaptı kafire kılıç vurdular zırha tesir etmedi.*İbn-i Kamia, Nesibe Hatun'a kılıç vurarak omuzunu parçaladı. Hz Mus'ab'ın sancak tutan sağ elini kesti *Eli kesilen Mus'ab ra canından üstün tuttuğu İslâm sancağını yere düşürmeden sol eline aldı. Muhammed aleyhisselam resuldür. Ondan önce de resuller gelmiştir" mealindeki Al-i İmran ayet-ini okuyordu.*Sancağı yere düşürmedi*
|