Kaynak ahmethaldunterzioğlu.com
VARVAR ALİ PAŞA
*Sultan İbrahim Tarihe Deli İbrahim diye geçmiştir
Sefahatin zirvesinde. Hazine boşalmış.
vezir ve sadrazamlar ona para yetiştirme derdine düşmüştür Sadrazam Ahmet Paşa karmaşadan yararlanıp cebini doldurmak istemiştir
Sivas valisi Varvar Ali Paşa'ya buyruk salıp
akça istemektedir var var paşa
Dürüst, sağam, rüşvetsiz, biridir Ali Paşa. cevap verir.parayı nerden bulurum? Yol keserek halkı mı soyayım diyince sadrazam Nerden bulursan bul. Cevab verir İbşir Paşanın, hatununu isteyince
"Olmaz!" der Ali Paşa, Müslümanın nikahlı karısını başkasına teslim etmem İbşir Paşa dostumdur. Ona kötülük etmem."cevabını verir
*Herkes Ali Paşa'nın azledileceğini ve katledileceğini düşünüyordu var var ali paşanın çıkışı sadrazamı durdurur. Ali Paşa sultan ibrahime birinin dur demesi gerek. Saltanat devletden habersiz Reyaya perişandır. Padişaha söylenir bir anda nereden çıktığı belli olmayan adamlar Sivas'a dolarlar.*sekban ve, leventtendirler aralarında soyguncular da vardır. halkı soyup zorbalığa başlarlar. Ali Paşa Engel olur.*soyguncular geldikleri gibi giderler.*
Ali Paşa'nın çevresinde ise çok az adam kalır.
Ali Paşa'Nın isyanını duyan İstanbul, onun üzerine İbşir Paşa'yı...görevlendirir Paşa ya Ya Ali Paşa'nın başı ya senin başın" denilince korkmuştur.
İbşir Paşa'ya Sivas Valiliği verilir.
*Varvar Ali Paşa Ben asi değilim. Makamda gözüm yok" deyip Sivas'ı teslim eder.*yanında 5000 askeri vardır.İbşir Paşa ve Varvar Ali Paşa savaşırlar.
Ali Paşa yenilir. yakalayıp İbşir Paşa'nın karşısına getirirler.İbşir Paşa sorar.Paşa baba bu ne haldir? Neden devlete karşı geldin diyince Varvar Paşa cevap verir.Senin gibi deyyusun karısını sadrazama vermedim diye bu haldeyim. Halkın parasını almadım, namusunu bildim. Senin gibi deyyusu başıma saldılar. Var gereğini yap!" der. Ve başını kesip. İstanbul'a gönderirler.
|