Günlerin ve Gecelerin Fazileti
*Allâh-u Teâla’ya hamd, Rasülüne , â’li ve eshâbına Salât-u Selam olsun Her gün ve gece faziletli ve önemlidir Sallallâhu aleyhi ve sellem ‘e pazartesi günü hakkında sordular. Şöyle buyurdu :O , yolculuk ve ticaret günüdür.”o gün Şuayb Aleyhisselâm , ticaret yapmak ve rızık kazanmak için yolculuk yapmıştır.” Buyurdu.Allâh pazartesi gününe yedi fazilet vermiştir İdris Aleyhisselâm göğe çıkmıştır.
Musâ Aleyhisselâm Tur’a gitmiştir.
Allah’ın birliğini gösteren delil inmiştir.
Allâh’ın Rasulü pazartesi günü doğmuştur.
Cebrâil Aleyhisselâm’ın ilk inişi pazartesi günüdür*
Ümmetin amelleri Peygambere sunulur.
Sallallâhu aleyhi ve sellem vefât etmiştir
*Cebrâil Aleyhisselâm, Sallallâhu aleyhi ve sellem ‘e ilk defa pazartesi gelmistir. Efendimiz kendisini ibadete vermişti. Kırk yaşında herkes onun olgunluğundan söz ediyordu kalbinde Allah sevgisinden başka* bir şey taşımıyordu. hüzünlü ve derin düşünceliydi. Kendisine herkes ”Muhammedü’l-Emîn” güvenilen Muhammed- diyordu.Halk Efendimizin ibadetini gören* amcası Hazreti Hamza kız kardeşi Atike’ye şöyle dedi :
Muhammed’in nesi var ? Yüzü sararmış Allâh’ın Rasülü Kalbin hasta ise çaresine bakalım.dediler cevap vermeyince Ey Ebu Bekir, Muhammed’i gamlı ve üzgün görüyoruz nesi var dediler
Sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle dedi :
Ey Ebu Bekir, kalp sıkıntıda ruh yangında uyku tutmuyor ,
*giyinip* ridasını da giydi ve Hira dağına çıktı
mübarek yüzünü toprağa koydu. Ağladı…Allâh’a yalvardı yedi kat gök melekleri , cennet hurileri şöyle çığlık atdılar :Biz sevgilinin iniltisini,* yalvarıcının yalvarışını duyuyoruz.”diyince Allâh celle şânühü, Cebrail Aleyhisselâm’a Artık vahyin iniş zamanı ! Emir ve nehyin açıklanma vakti geldi. Haydi Sevgilime, Safiyyime,* seçtiğime sevgim ile hediyemi ulaştır.”Cebrâil Aleyhisselâm havada bir nâra attı. Hazreti Muhammed yer ile gök arasında,* yeşil elbiseli şahsı gördü. Cebrâil ”Oku” dedi. Allâh Rasulü korkmuştu. Cebrail elini uzattı. Onu salladı ve ”Oku ! ” dedi. Allah Rasulü Ben okuyucu değilim ”dedi. Cebrâil Aleyhisselâm* şu âyeti ulaştırdı :
Ey Muhammed ! Yaratan Rabbinin adıyla oku. O, insanı pıhtılaşmış bir kandan yarattı !”
(Alak süresi : 1-2)*Sonra Cebrâil Aleyhisselâm kayboldu Efendimiz* evine döndü. Hira dağını zevcesi Hazreti Hadice validemize anlattı Beni sarın, beni sarın, çok korktum ! ” dedi.Hadice validemiz şöyle konuştu Müjde ey Muhammed ! Vallahi, Allah seni mahcup etmez.sen akrabayı ziyaret edersin. Doğrusun gözetirsin.ve ağırlarsın. Halka* yardım edersin. Rabbin sana* övülen bir makam verir.* O, peygamberlere gelen Nâmus’u Ekber Cebrâil ‘dir Cibril “‘Ey örtüsüne bürünüp uyuyan, kalk ve uyar ! ” ayetini okuyunca, Hazreti Muhammed Ey Hadice ! İşte o, yine geldi… dedi. Hazreti Hadice Şimdi* başımı açacağım.* o şeytan ise kımıldamaz, Allâh’ın elçisi melek ise hayadan kaybolup gider.”ve Cebrâil Aleyhisselâm,* gözden kayboldu ! ”
*Hazreti Hadice Radıyallâhu anhâ efendimize
Haydi* islamı anlat. Çünkü sen Allâh Rasulüsün, peygambersin ” dedi. ve ilk müslüman olma şerefine nail oldu.Ümmetin amelleri Efendimize pazartesi günü sunulur. Sallallâhu aleyhi ve sellem efendimiz şöyle buyurdu Hayatımda sizin için hayırlıdır, ölümüm de sizin için hayırlıdır.” yaşadığım müddetçe hayatım size hayırlıdır Sizi Allah’a , hikmet ve güzel öğütle davet ederim.”Ölümümde sizin amelleriniz bana pazartesi ve perşembe günü sunulur.* onlar iyiyse sevinirim. Kötü ise size Allah’tan bağışlanma dilerim ! ”Efendimiz salı günü hakkında* şöyle* buyurdu :O kan günüdür” o günde Havva hayız oldu, Adem’in oğlu kardeşini öldürdü ! ” buyurdu.
|