Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04-19-2018, 08:15   #2
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak osmanlıhikayeleri android programı

*Kızı Fatıma Sultan’ın Emirsultan ile nikâh haberi Edirne`ye ulaşınca, Yıldırım Bâyezîd, Süleymân Paşaya emri vererek, Emîr Sultan`ın ve Hundî Hâtun`u engellmesi için Bursa`ya gönderdi. Emîr Sultan Bu dehşet ve korkunuz nedir? söyleyin." dedi. Sonra Vâlide Sultan`a yayı ave oku gerip atın." dedi. Vâlide ok atamam." deyince, Emîr Sultan; "Siz oku takın, o kendiliğinden gider." dedi. Vâlide Sultan, pencereden askerlere karşı oku bıraktı. Yeşil ok, kırkına saplandı. Askerler kaçtılar. Vâlide Sultan; "Yâ Emîr Sultan! Niye oku sen atmadın diyince Emîr Sultan; oku biz atsaydık Osmanoğulları helâk olurdu. Onun için size yaptırdık." dedi*Osmanlı Yardım, şefkat ve sevgi müessesesiydi insanı hayretler içinde bırakan çok enteresan vakıflar vardı. Bunlardan bazıları şunlardır:Kışın aç kalan hayvanların beslenmesi,
Bayram günlerinde çocukların sevindirilmesi, Koyun cinsinin ıslah edilmesi,Et fiyatlarının yükselmemesi için tedbir alınması Hasta ve göçmen leyleklerin bakım ve tedavisi Ramazan câmilerde iftâriyeliklerin dağıtılması, Köy ihtiyarlarına elbise temini, Hamalların dinlenmesi için mola taşları dikilmesi Çalışan kadınlara süt anne bulunması,Hac yolunda parasızlara para dağıtılması,Yüksek dağ ve geçitlerde sığınak yapılması, Yaz aylarında gölgelik yapılması

*Adım: Mehmet 1901 van Göllü köyündenim. Van`daki ordunun Erzuruma çekilmesiyle Ermeniler Analarımızı babalarımızı kesdiler babam da orada Jandarma çavuşu idi.şehit oldu. Mollakasım, Amik, Şeyhayne, Göllü, Hıdır, köylüleri katledildiler. köyümüz şehit oldu zor kaçtık Ermeniler, hamile kadınların karınlarını süngülerle yarıp çocuklarını süngülerin ucunda çıkardılar. Müslüman köylerini ateşe verdiler. Kadın-erkek, genç-yaşlı katlettiler. köprüden karşıya geçerken Ermeniler köprüyü yıktılar. Esirleri öldürüp Ablengez suyuna attılar. annem ve kardeşim, derelerde sürünerek ilerliyor, dağlarda kalıyorduk. Ermenilerin bizi öldürüleceğini biliyorduk. Diyarbakır`a kaçtık. annem öldü. iki kızkardeşimi kaybettim. Yapayalnız kaldım.*II. Selim, Kıbrıs`ın fethiyle Venediklilerin baskısını ve feodalite sistemini kaldırdı ve gayr-i müslimlere din hürriyeti tanıdı Ada, Eyalet haline getirilip Tarsus, Alâiye ve İçel buraya bağlandı ilk nüfus sayımı, 120.000 erkekti Kıbrıs halkı arasında hak ve adalet tesisi için 1572 de şu ferman, Osmanlı Devleti ve Kıbrıs münasebetleri açısından altın bir sayfadır. Kıbrıs beylerbeyi, kadısı ve defterdârı Kıbrısı beyim fethedmiştir ahali, zayıf düşmüştür. Ada ahalisine zulüm ve haklarına tecavüz olunmayıp adaletle şer‘î hükümle*rin İslâm hukukunun tatbikinde titizlik göstermek vergilerden muaf tutarak ahaliyi koruma ve adanın güçlenmesine çalışmak adayı ma‘mûr kılmak en önemli hizmetlerdendir. buyurdum ki, azami dikkat gösterip zulüm etdirmeyesiz ve *İslâm hukukunun hükümlerini icrada, vergi tahsilinde devlet hizmetlerinin görülmesinde, adaletle hareket edip ahaliye ihtilalden kaçınasız.Adaletle dolu saltanatımda ahali hoş ve huzurlu olarak işe devam eyleye, koruna, ma‘mûr kalalar. adanın şen ve ma‘mûr, olması, en güzel emelimdir.dikkat edesiz. adanın şen ve ma‘mûr olması için gayret göste*resiz. ahaliye zulüm ve hakka tecavüz edildiği tarafımdan duyula, gadr ve zulmünüzün kabul edilmesi ihtimali asla mevcut değildir. gaflet eylemeyesiz.
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla