Kaynak dinihikayeler android programı
*Bir adam Hz. Ömer (r.a.)'in yanında şâhitlikte bulunmuştu. Hattâb hazretleri Ben seni tanımıyorum, seni tanıyan birini getir, dedi.
Oradaki birisi, Emin ve âdil bir adamdır cevabını verdi. Hz. Ömer (r.a.)İnsanın takvâsını ortaya koyan, muâmelesidir. Bu adam, alış'veriş yaptığın bir kimse midir? Adam tekrar, Hayır, dedi.
'Sen onu tanımıyorsun, dedi ve adama seni tanıyan birini getir, buyurdu.' insanı iyi tanıyabilmek, için; onunla, komşuluk yapacaksın alış-verişte bulunacaksın yahut yolculuk edeceksin... Aksi takdirde, tartmadığın bir kişi hakkında, müsbet ve menfî yönde şahâdette bulunmayacaksın. Zira sen onu tanımıyorsun. *Süfyân-ı Sevrî hazretleri son anlarını yaşıyordu. bir kese çıkardı. sadâka olarak dağıtın' buyurdu. Süfyân-ı Sevrî dünya malına ehemmiyet vermez, dünyalık bulundurmazdı.parayı saklamanın sebebini şöyle izah etti: Bu para ile, dinimi korudum. Şeytanımı ve nefsimi susturdum. Nefis ve şeytan ne zaman Giyecek bir şeyin yok. dünyaya çalış, dünyalık kazan diye vesvese verse onlara altınları gösterir, başımdan kovardım, altınları onlara silah olarak kullanırdım.' Ve Süfyân-ı Sevrî hazretleri vefat etti.
*Hz. Ali (r.a) Ya Ebu Bekir Sen iyilikte öndersin,
Ebu Bekir (r.a.) ya ali Sen Resulüllah'a yakınsın
Hz. Ali (r.a) : Ben, seni geçemem. Çünkü Resulüllah
"Ümmetimden, Ebu Bekir'den daha üstün kimsenin üzerine güneş doğmadı" buyurdu. Hz. Ebu Bekir (r.a.) Ben, senin önüne nasıl geçerim Resulüllah kızı Fatıma(r.a)'yı sana verdiği gün, Kadınların en iyisini, erkeklerin en iyisine verdim" buyurdu.
Hz. Ali (r.a) Resulüllah (s.a.v) İbrahim(a.s)'ı görmek isteyen Ebubekir'in yüzüne baksın" buyurdu. Hz. Ebu Bekir (r.a.) Resulüllah(s.a.v)
'Adem (a.s)'ın hilm sıfatını ve Yusuf (a.s)'ın güzel ahlakını görmek isteyen Ali Mürteza'ya baksın' buyurdu. Hz. Ali (r.a) Resulüllah "Ya Rabbi! Beni en çok seven ashabımın en iyisi kimdir? dedi. Cenab-ı Hak:Ya Muhammed! Ebu Bekir Sıddıktır," buyurdu.
*Hz. Ebu Bekir (r.a.) : ya ali önüne önüne geçemem. Çünkü Resulüllah (s.a.v) Hayber'de: Yarın sancağı öyle bir kimseye veririm ki, Allahü Teala onu sever. Ben de, onu çok severim" buyurdu. Hz. Ali (r.a) Ben, senin önüne nasıl geçerim. Çünkü Resulüllah (s.a.v) Cennetin kapıları üzerinde 'Ebu Bekir Habibullah' yazılıdır" buyurdu. Hz. Ebu Bekir (r.a.) : Resulüllah(s.a.v) Hayber gazasında, Bu bayrak Melik-i Galibin, Ali Bin Ebi Talib'e hediyesidir' buyurdu. Hz. Ali Resulüllah(s.a.v) buyurdu ki: "Ya Eba Bekir, sen gören gözüm ve bilen gönlüm yerindesin". Hz. Ebu Bekir (r.a.) : Resulüllah(s.a.v) buyurdu ki Kıyamet günü Ali cennet hayvanlarından birine binmiş olarak gelir. Cenab-ı Hak buyurur ki 'Ya Muhammed!(s.a.v) Senin baban İbrahim Halil, ne güzel babadır. Senin kardeşin Ali Bin Ebi Talib ne güzel kardeştir.'
*Hz. Ali (r.a) : Resulüllah(s.a.v) buyurdu ki:
"Kıyamet günü, Cennet meleklerinin reisi Rıdvan adındaki melek Cennete girer. Cennetin anahtarlarını Bana verir. Cebrail (a.s) gelip, Ya Muhammed (s.a.v)! Cennetin ve cehennemin anahtarlarını, Ebu Bekir Sıddık'a(r.a) ver, istediğini Cennete, dilediğini Cehenneme göndersin der."
Hz. Ebu Bekir (r.a.) Resulüllah (s.a.v) buyurdu ki:
"Ali kıyamet günü yanımdadır.Havz ve Kevserde benimledir. Cennette, benimledir. Allahü Teala'yı görürken, benimledir." Hz. Ali (r.a) :Resulüllah(s.a.v)
"Ebu Bekir'in imanı, bütün mü'minlerin imanı ile tartılsa, Ebu Bekir'in imanı ağır gelir" buyurdu.
Hz. Ebu Bekir (r.a.) : Resulüllah(s.a.v)buyurdu ki:
"Ben ilmin şehriyim, Ali onun kapısıdır."
*Hz. Ali (r.a) : Resulüllah(s.a.v)buyurdu ki: "Ben sadıklığın şehriyim.Ebu Bekir onun kapısıdır."
Hz. Ebu Bekir (r.a.) : Kıyamet günü Ali bir ata biner, görenler, acaba bu hangi peygamberdir? Derler.Allahü Teala, bu Ali Bin Ebi talib'dir, buyurur."
Hz. Ali (r.a) : Resulüllah(s.a.v)buyurdu ki:
"Ben ve Ebu Bekir, bir topraktanız. Tekrar bir olacağız." Hz. Ebu Bekir (r.a.) Resulüllah(s.a.v) buyurdu ki: Allahü Teala, ey Cennet! Senin dört köşeni, dört kimse ile bezerim.Biri Peygamberlerin üstünü Muhammed'dir(s.a.v).Biri, Allah'dan korkanların üstünü Ali'dir.üçüncüsü kadınların üstünü Fatımat'üz Zehra'dır. Dördüncü köşesindeki de temizlerin üstünü Hasan ve Hüseyin'dir."
|