|
Kaynak ulkucudunya.com
16.CÜZ : Kehf suresi
Hızır dedi ki: "Doğrusu sen benimle asla sabredemezsin demedim mi sana?"*Musa dedi ki: Eğer sana bir şey sorarsam bana arkadaş olma
üzerine yine yürüdüler. köy halkından yemek istediler. köy halkı onlardan . Derken yıkılan bir duvar buldular. Hızır onu doğrulttu. Musa "İsteseydin ücret alırdın" dedi.*Hızır dedi ki: "İşte bu, seninle benim aramızın ayrılmasıdır. Şimdi sana sabredemediğini haber vereceğim."*Gemi,bir yoksula aitti. kusurlu kılmak istedim, çünkü ileride sağlam gemiye el koyan bir hükümdar vardı."*
Oğlana gelince, ana-babası mümindi. Çocuğun onları azgınlık ve inkâra sürüklemesinden korktuk."*
İstedik ki Rabbleri ondan daha hayırlı ve daha çok merhamet eden birini versin."**Duvar ise, o şehirde iki yetim oğlana ait idi. Duvarın altında hazine vardı. Babaları iyi bir kimse idi. Rabbin istedi ki iki çocuk erginlik çağlarında Rabbinden rahmet hazinelerini çıkarsınlar. Ve ben bunların hiçbirini kendiliğimden yapmadım. İşte senin sabredemediğin şeyler budur."*
sana Zülkarneyn'den soruyorlar. De ki bir hatıra okuyacağım.biz onu Zülkarneyn'i yeryüzünde iktidar sahibi yaptık ve ona yol verdik.*o yolu tuttu güneşin battığında güneşi,kara bir balçıkta batıyor buldu. Bir de bir kavim buldu. Biz dedik ki: "Ey Zülkarneyn! Onları ya cezalandırırsın veya iyi davranırsın."*O demişti ki: "Kim haksızlık ederse muhakkak azab edeceğiz; Sonra Rabbine geri döndürülecek, O da onu görülmemiş bir azabla cezalandırır."*Amma her kim iman edip iyi bir iş yaparsa, en güzel mükâfat vardır. Biz ona kolaylık gösterir zor işlere koşmayız."*Zülkarneyn yine bir yol tuttu.*İşte Zülkarneyn'in kudret ve saltanatı böyleydi. Ve biz her şeyi bilgimizle kuşatmıştık.*
Nihayet iki dağ arasına ulaştığında hiç söz anlamayan bir kavim buldu.*Dediler ki: "Ey Zülkarneyn! Ye'cuc ve Me'cuc fesat çıkarıyorlar. bizimle onlar arasında bir sed yapman şartıyla sana vergi versek olur mu?"*Dedi ki: "Rabbimin bana servet ve saltanat, sizinkinden hayırlıdır. Bana maddî yardımda bulunun sizinle onlar arasına en sağlam seddi yapayım.*Bana, demir kütleleri getirin." Nihayet dağın ucunu denkleştirdiği vakit: "Ateş yakıp körükleyin" dedi. Demiri ateş koru haline getirince. "Bana erimiş bakır getirin dökeyim" dedi.*Artık Ye'cuc ve Me'cuc bu seti ne aşabildiler ne de delebildiler.*Zülkarneyn dedi ki: "Bu Rabbimin lütfudur. Rabbimin vaadi geldiğinde onu dümdüz yapacaktır. Rabbimin vaadi haktır.*
Biz kıyamet günü onları bırakıvermişizdir. Dalgalar halinde birbirlerine girerler, Sûr'a üfürülmüştür. onların hepsini bir araya toplamışız Ve cehennemi o gün kâfirlere göstereceğiz
Onlar ki, beni hatırlatan âyetlerimden gözleri bir örtü içindeydi. İşitmeye de tahammül edemiyorlardı.*kâfirler, beni bırakıp kullarımı dostlar edineceklerini mi sandılar?
biz cehennemi kâfirlere bir konukluk olarak hazırladık.*
Onların dünya hayatında çalışmaları boşa gitmiştir. Oysa onlar güzel işler yaptıklarını sanıyorlardı.*
onlar, Rabblerinin âyetlerini ve O'nun huzuruna çıkacaklarını inkâr etmişlerdi iyilik amelleri boşa gitmiştir. kıyamet günü onlar için hiçbir ölçü tutturmayız.*
onların cezaları cehennemdir. inkâr etmişler âyetlerimi, peygamberlerimi alaya almışlardır.*
İman edip salih ameller işleyenlere Firdevs cennetleri konak olmuştur.*İçlerinde ebedî kalacaklar, hiç ayrılmak istemeyeceklerdir.*
ey Muhammed Deki: "Eğer Rabbimin sözlerini yazmak için deniz mürekkep olsa, Rabbimin sözleri tükenmeden önce, deniz muhakkak tükenecekti,
De ki: "Ben de sizin gibi bir beşerim. Ne var ki, bana vahyolunuyor. her kim Rabbine kavuşmayı arzu ederse iyi amel işlesin Rabbine yaptığı ibadete hiç kimseyi ortak etmesin."*
Kaynak ulkucudunya.com
MERYEM suresi
Kâf, Hâ, Yâ, Ayn, Sâd.*Bu, Rabbinin, kulu Zekeriyya'ya olan rahmetini anmadır.*
Bir zamanlar o, Rabbine yalvarmıştı.*Ey Rabbim Şüphesiz kemiğim zayıflayıp gevşedi ve başım bembeyaz tutuştu. Sana dua etmekle de ey Rabbim, bedbaht olmadım."*ben, yerime geçecek varislerden endişedeyim. Karım kısır katından bana bir çocuk ihsan et."*bana da mirasçı olsun, Yakub ailesine mirascı olsun. Rabbim, onu sen rızana kavuştur."*
Allah şöyle buyurdu "Ey Zekeriyya! Şüphesiz sana Yahya isminde bir oğlanı müjdeliyoruz. Bundan önce ona adaş yapmadık."*Zekeriyya: "Rabbim Karım kısır, ben kocamışken nasıl oğlum olabilir?" dedi. Rabbin buyurdu ki, bu işi yapmak kolaydır. bundan önce seni yarattım. sen hiçbir şey değildin."* Zekeriyya şöyle dedi: "Rabbim alâmet ver." Allah: "Senin alâmetin, sapasağlam halde, üç gün, üç gece insanlarla konuşamaz hale gelmendir." buyurdu.*Nihayet konuşamayınca mihrabdan çıktı kavmine "Sabah akşam Rabbinizi tesbih edin" diye işaret etti.*
Ey Yahya! Kitaba kuvvetle sarıl" dedik ve çocukken ona hikmet verdik.*katımızdan merhamet günahdan paklık verdik, o çok takva sahibi idi.*
Anne ve babasına iyi davranan idi, zorba ve isyankâr değildi.Doğduğu gün, öleceği gün ve dirileceği gün ona selam olsun.*
Ey Muhammed Kur'ân'daki Meryem kıssasını an insanlara anlat o, ailesinden ayrılarak evine çekilmişti.*ailesiyle kendisi arasına perde koymuştu. Biz meleğimiz Cebraili gönderdik ona insan şeklinde göründü.*Meryem: "Ben senden Rahmân a sığınırım. Allah'dan korkuyorsan dokunma bana" dedi.*Melek: "Ben, sana temiz bir oğlan bağışlamak için, Rabbinin gönderdiği elçiyim" dedi.*Meryem: "Benim nasıl çocuğum olabilir? Bana insan dokunmamıştır. iffetsiz değilim" dedi.*Melek: dediğin gibidir. Ancak Rabbin buyurdu ki: babasız çocuk vermek, bana kolaydır. biz onu insanlara bir mucize ve rahmet kılacağız. bu ezelde kararlaştırılmış bir iştir." dedi.*Nihayet Allah'ın emri gerçekleşti Meryem İsa'ya gebe kaldı ve o uzak bir yere çekildi.*
doğum sancısı onu bir hurma dalına tutunup dayanmaya zorladı. "Keşke ölseydim de unutulup gitseydim" dedi.*Melek, Meryem'e, aşağı tarafından seslendi. "Sakın üzülme, Rabbin alt tarafında bir ırmak akıttı.Hurma dalını kendine doğru silkele, üzerine devşirilmiş taze hurmalar dökülsün."*
Ye, iç, gözün aydın olsun. Eğer insanlardan birini görürsen, ben Rahmâna bir oruç adadım bugün hiç kimseyle konuşmayacağım" de.*
Meryem İsa'yı yüklenerek kavmine getirdi. Onlar hayretler içinde dedilerki: "Ey Meryem sen görülmemiş bir şey yaptın.Ey Harun'un kızkardeşi Senin baban kötü bir adam değildi, annen iffetsiz bir kadın değildi."*Meryem çocuğu gösterdi. "Biz beşikteki çocukla nasıl konuşuruz?" dediler.*
Allah'ın bir mucizesi olarak İsa şöyle dedi: "Şüphesiz ben Allah'ın kuluyum. O bana kitab verdi ve beni bir peygamber yaptı."*Beni, mübarek kıldı. Hayatta bulunduğum müddetçe namaz kılmamı zekat vermemi emretti."*anneme hürmetkar kıldı. zorba ve isyankar yapmadı."*Doğduğum gün, öleceğim gün ve dirileceğim gün selam ve emniyet benim üzerimedir."*İşte Meryemoğlu İsa'ya dair Allah'ın sözü budur.*
Çocuk edinmek asla Allah'ın şanına yakışmaz. O bundan münezzehtir. O, bir şeyin olmasını dilerse, ona sadece "ol" der, o da oluverir.*
Şüphesiz benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz Allah'tır. O halde ona ibadet edin, işte dosdoğru yol budur."*
yahudi ve hıristiyanlar ihtilafa düştüler. O büyük dehşetli günü görecek kâfirlerin vay haline!*
zalimler apaçık bir sapıklık içindedirler.*
Ey Muhammed İnsanları pişmanlık duyacağı kıyamet günü ile uyar. Onlar gaflet içindedirler, iman etmezler.*
Şüphesiz bütün yeryüzü ve üzerindekiler mutlaka bize döndürüleceklerdir.*
Kur'ân'da İbrahim'i kıssasını an. Şüphesiz o, sıddık özü, sözü doğru bir peygamberdi.*O babasına Babacığım! İşitmeyen, görmeyen sana hiçbir faydası olmayan şeylere niçin tapıyorsun?"* Babacığım sana gelmeyen ilim bana geldi. bana uy da, seni doğruya eriştireyim."*Babacığım! Şeytana tapma, çünkü şeytan Rahmân a âsî oldu."* Babacığım korkarım ki, sana Rahmân'dan azab dokunur da şeytana arkadaş olursun."*Babası "Ey İbrahim! Sen ilâhlarımdan yüz mü çeviriyorsun? onları kötülemekten vazgeçmezsen, seni taşlarım. Haydi benden uzak ol" dedi.*
İbrahim şöyle dedi: "Selâm sana olsun, senin için Rabbimden mağfiret dileyeceğim. o, bana lütufkârdır."*Ben, sizden ve şeylerden ayrılırım Rabbime dua ve ibadet ederim. Rabbime yalvarışımda mahrum kalmayacağımı umarım."*
İbrahim, kavminden ve Allah'tan başka ibadet ettiklerinden uzaklaşınca, biz İshak'ı ve İshak'ın oğlu Yakub'u ihsan ettik. hepsini peygamber yaptık.*rahmetimizden lütuflarda bulunduk. Hepsine dillerde güzel ve yüksek bir övgü verdik.*
Kur'ân'da Musa'yı da an; Şüphesiz ki o, ihlaslı bir kuldu ve gönderilmiş bir peygamberdi.*Biz ona Tur dağının sağ yanından seslendik ve onu kendimize yaklaştırdık.*Rahmetimizden ona, kardeşi Harun'u peygamber ihsan eyledik.*
Kur'ân'da İsmail'i de an; çünkü o, vaadine sadık bir kuldu ve gönderilmiş bir peygamberdi.*Ailesine ve çevresine namaz kılmayı ve zekat vermeyi emrederdi ve Rabbinin katında hoşnutluğa ermişti.
Kitapta İdris'i de an; çünkü o, çok sadık özü, sözü doğru bir peygamberdi.*Biz onu yüce bir yere yükselttik.*
İşte bunlar, Allah'ın nimetler verdiği peygamberlerden, Âdem'in soyundan ve gemide Nuh ile taşıdıklarımızın neslinden, İbrahim soyundan, hidayete erdirdiğimiz seçtiğimiz kimselerdir. Kendilerine Rahmân ın âyetleri okunduğu zaman ağlayarak secdeye kapanırlardı.*
öyle bir nesil geldi ki, namazı terkettiler, heva ve heveslere uydular; onlar taşkınlıklarının karşılığını mutlaka göreceklerdir. Cehennemdeki "Gayya" vadisini boylayacaklardır.
tevbe edip iman eden ve salih amel işleyen cennete girecek ve hiçbir haksızlığa uğratılmayacaklardır.*
O cennet, Rahmân ın kullarına görmedikleri halde vadettiği "Adn" cennetleridir. Şüphesiz O'nun vaadi mutlaka yerini bulacaktır.*Onlar orada boş söz işitmezler. Ancak "Selam" işitirler. sabah akşam rızıkları da hazırdır.*İşte takva sahibi olanlara vereceğimiz cennet budur.*
Cebrail dedi ki: Ey Muhammed "Biz senin Rabbinin emri olmadıkça inmeyiz. Önümüzdeki ve ardımızdaki bunların arasındakiler hep O'nundur. Rabbin seni unutmuş değildir?"*
O, göklerin, yerin Rabbidir. O halde, ibadet et ibadet etmekte sabırlı ol.
insan şöyle der: öldüğüm zaman, diri olarak mezardan çıkarılacak mıyım?"*O insan, hiçbir şey değilken kendisini yoktan var ettiğimizi hatırlamaz mı?*Rabbine andolsun ki biz onları öldükten sonra dirilmeyi inkâr eden kâfirleri şeytanları ile beraber mahşerde toplayacağız. cehennemin etrafında diz üstü hazır bulunduracağız ki cennetlikleri görüp hasret çeksinler.
her zümreden Rahmân'a karşı en isyankâr hangileri ise, muhakkak atacağız.*cehenneme atılmaya layık olanların kimler olduğunu elbette biliriz.*
İçinizden hiçbiri istisna edilmemek üzere herkes cehenneme varacaktır. Bu, Rabbinin kesinleşmiş hükümdür.*Sonra Allah'dan korkup, sakınanları kurtaracağız ve zalimleri toptan cehennemde bırakacağız.*
Âyetlerimiz inkâr edenler, iman edenlere dediler ki :"Mümin ve kâfirlerden hangisi iyi, ve güzeldir?"*
Halbuki biz, kendilerinden evvel, mal ve gösterişce daha güzel nice halkı helak etmişizdir.*
Kim sapıklık içinde ise, Rahmân ona mal ve evlatça ziyadelik ve azgınlığında mühlet verir. kendilerine vaad edilen azabı kıyameti cehennemi gördükleri vakit, artık bilecekler kimin mevkii fena ve yardımcıları daha zayıfmış.*
Allah, hidayeti kabul edenlere, hidayet verir. Baki kalacak olan salih ameller, Rabbinin katında sevap ve sonuç bakımından daha hayırlıdır.*
âyetlerimizi inkâr eden ve bana mal ve evlat verilecektir." diyen adamı gördün mü?*O kâfir gaybı mı bildi? Yoksa Rahmân olan Allahdan bir söz mü aldı?*Hayır, asla öyle değil; biz onun söylediklerini yazacağız ve azabını çoğalttıkça çoğaltacağız.*
elinden alacağız ve o, tek başına bize gelecektir.*
Onlar, kendilerine kuvvet ve şeref kazandırsın diye, Allah'dan başka ilâh edindiler.* tapındıkları ilâhlar onların inkâr edecekler ve düşman olacaklardır.*
Biz şeytanları kâfirlere musallat ettik. Onları günaha kışkırtıyorlar.*
onların hemen azaba uğratılmalarını isteme. Biz onların ecelini sayıyoruz.*
O gün, takva sahiplerini, heyet olarak Rahmân'ın huzuruna toplayacağız.*
Suçluları da susuz olarak cehenneme süreceğiz.*
O gün Rahmân olan Allah'ın katında bir ahd almış olan kimseden başkaları şefaat etme hakkına sahip olamayacaklardır.*
Yahudilerle hıristiyanlar "Rahmân, çocuk edindi" dediler.*Yemin olsun ki, siz çok çirkin söylediniz.*
söyledikleri sözden gökler çatlayacak, yer yarılacak ve dağlar parçalanıp dağılacaktı,*Rahmân'a çocuk edinmek yaraşmaz.*
Göklerde ve yerde bulunan hiçbir kimse yoktur ki kıyamet günü Rahmân'ın huzuruna kul olarak çıkmasın.*Allah onların hepsini kuşatmış, yaptıklarını saymıştır.*
Kıyamet günü onların herbiri Allah'ın huzuruna tek başına çıkacaktır.*
İman edip, salih amel işleyenler var ya, Rahmân olan Allah onları gönüllere sevdirecektir.*
Ey Muhammed Biz Kur'ân'ı senin dilin üzere kolaylaştırdık ki, onunla Allah'tan korkup sakınanları müjdeleyesin, inat edenleri de korkutasın.*
onlardan önce nice nesilleri helak ettik. onları görüyor musun, sesini işitiyor musun?*
|