Elhamdülillah Müslümanım,
Ben İslam hukukuna karşı biriside asla değilim. Tümden uygulanmasını reddeden felan da değilim. Sadece uygulandığı dönemki mantık ve dünya gerçekleri ile bugünki gerçekler çok farklı. Bunun için eski uygulamalar bize done olamaz. Bugünki hak insan hayat kavramları çok değişti. Özgürlük kapsamı oldukça gelişti.
İngiltere'deki uygulmayı tam olarak bilmediğim için yorum yapamayacağım. Ama benim merak ettiğim sorunun cevabı yazdıklarınızda yok Cihannur Bey. Kendim bizzat İngiliz modelini araştıracağım ama bugün. (Merak ettiğim konu şudur, örneğin İngiltere'nin ceza kanunlarına göre verilmesi yasak olan bir ceza İslam hukuku veya şeriat hükümlerine göre verilebilir mi? Bana mümkün değil gibi geliyor. )
Ayrıca bir Müslüman ile Hristiyan, bir Hristiyan ile Ateist, Suya tapan birisi ... bir çok inanç var bu inançlara sahip kişiler kendi dini inançlarında bizim inancımızda suç veya caiz olmayan birşeyi bize karşı işlerse nasıl hükme bağlayacağız. Senin inancın hak din değil, senin inancına az kişi inanıyor geçerli saymıyoruz mu diyeceğiz.
İslam hukuku uygulayacağız ve bu belli kesimlere haksızlık olacaksa (kendi inanç ve düşüncelerine göre) bu ne kadar adil olacak? (İslam hukuku gereği haksızlık olmayacaktır ancak kişi islam hukuku hükümlerine göre yargılanmayı reddetmesi durumunda ne olacaktır?)
Bugünki kanunlar ve cezalar, bugünki hukuki uygulamalar eğer ortak bir mutabakat ve AZAMİ ortak akıl ile üretilmez ise elbet belli kesimlere zulme dönüşecektir. Ör: Başörtüsü ile Üniversiteye girmenin Anayasa'nın ilk 3 maddesine aykırı sayılması kararı AYM-2008
İçki içmek yasaklansın mesela, yasaklandığında islamiyeti kabul etmeyen ya da bunu kabul etmeyenler bu yasağa uymak zorunda kalırsa bu kendi inancımızı diğerlerine baskı ile uygulatmak olmayacak mı? Bu tarz bir şey sadece insanların İslam'dan soğumasına neden olacaktır.
Alkol çeşitli alanlarda kısıtlanmıştır, araç kullanmak, işe gitmek vb. idari cezalar uygulanmaktadır. Yasakçı bir anlayışla sorunların çözülmeyeceğini bu milletin artık öğrenmiş olması lazım. Laiklik adı altında İslamiyeti yaşamak ciddi olarak kısıtlandı yıllarca insanlara ve sonucunda şimdi her gün sızlandıkları bir güne geldik.
Benim laiklikten anladığım, insan haklarına dayalı evrensel kuralların belirlendiği, herkesin özgürce inanlarını yaşayabildiği ve devletin buna asla engel olmadığı, devletin inançlara ayrımcılık yapmadığı, herkesin farklılıklarını özgürce yaşayabildiği ve farklı kesimlerin ortak mutabakatı ile hazırlanan metinler (Anayasa) üzerinden demokratik bir yaşama hakkı olduğu bir yapı.
Eğer laiklik gidip şeriat mahkemeleri gelecek ise (tartışılabilir), insanların reddi hakim merci gibi kesin olarak reddi mahkeme hakkı bulunması gerekir. İslamı uygulayacağım derken zulme döneceksek hiç uygulamayalım daha iyi. Temelde demek istediğim şu, bir kişi inançları farklı olmasına rağmen İslam hukuku üstünden yargılanmak zorunda kalacaksa bu sistem tıkanır ve çok ciddi sorunlar çıkar. Özellikle ikili uyuşmazlıklarda.
Düşüncelerinize saygı duymakla birlikte, devletin daha izole bir kurum olması tüm vatandaşlarına eşit yaklaşımda bulunması ve hukukun bizdeki gibi değil medeni toplumlardaki gibi ORTAK metinler olması gerektiğini düşünüyorum. İslamiyeti sığ yorumluyoruz hala daha söylüyorum, bu mantıkla kölelik de geri gelsin, cariyelik de. Kur'an'ı Kerim'in insanlığı aldığı ve taşıdığı yeri düşünüp, insanlara katmaya çalıştığı vizyonu bir tarafa bırakıp geçmişteki her şeyi aynen bugüne uygulamaya çalışmak hiç gerçekçi ve doğru bir islamiyet yorumu olduğuna katılmıyorum.
Saçma sapan açıklamalar yapan bir çok din adamı var. İslamiyetten insanları soğutmaktan başka bir işe yaradıkları da yok. Sözde ilim yayıyor özde topluma hiçbir katkısı yok.
Ne demişti Reis,
"Son günlerde bakıyorsunuz. Din adamı olarak ortaya çıkıp da ne yazık ki kadınla ilgili çok farklı açıklamalarda bulunup dinimizde yeri olmayan bazı kendine göre içtihatta bulunan kişiler çıkıyor ortaya. Anlamak mümkün değil. Yani bunlar ya bu asırda yaşamıyorlar, çok farklı bir dünyada zamanda yaşıyorlar. Çünkü İslam’ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar. İslamın hükümlerinin güncellenmesi vardır. Siz islamı 14 – 15 asır öncesi hükümleriyle kalkıp da bugün uygulayamazsınız. Böyle bir şey yok."
|