Kaynak dua.fm
Hz. İbrahim’in Duaları
Rabbicalnî mükîmessalâti ve min zürriyetî Rabbenâ ve tekabbel düa. Rabbenağfirlî veli vâlideyye ve lil müminîne yevme yekûmul hisâb.”
Ey Rabbim! Beni namazı dosdoğru, gereği gibi kılan eyle. zürriyetimden, soyumdan gelenleri böyle yap. Ey Rabbimiz! Duamı kabul eyle.
Hesabın görüldüğü günde beni, anne ve babamı ve bütün müminleri bağışla, ey Rabbimiz.”
Hz. İbrahim’in (a.s.) hanımı Sara’nın çocuğu olmuyordu. Cariyesi Hacer’i İbrahim’e (a.s.) bağışladıktan sonra, Hacer’den İsmail (a.s.) dünyaya geldi. Sare, İbrahim’den (a.s.) Hacer ile çocuğunu uzaklaştırmasını istedi.Hz. İbrahim (a.s.) Hacer ile İsmail’i Kâbeye getirdi erzak bıraktı Hz. Hacer Hz. İsmail’in bulunduğu yerde zemzem suyu çıktığını gördü. Cürhüm kabilesi Hacer’e, “Sen bizi suyuna ortak et, biz de seni hayvanlarımızın sütüne ortak edelim” diye teklifte bulunarak ona komşu oldular. Hz. İbrahim (a.s.) zaman zaman onları ziyaret ediyordu. Daha sonra Hz. İsmail (a.s.) bu kabileden bir kadınla evlendi. Sonra da İbrahim (a.s.), oğlu ile birlikte, Kâbe’yi inşa etti. yüzyıllar geçti ve mübarek nesilden Kâinatın Efendisi Hazret-i Muhammed (asm) dünyaya geldi ve
İslâm dini tüm cihana yayıldı
Rabbi heblî hükmen ve elhiknî bissâlihîn, vec’allî lisâne sıdkin fil âhirin, vec’alnî min vereseti Cennetinnaîm.“Ey Rabbim! Bana bir hikmet ilim, irfan, fazilet ver. Ve beni salihlere iyi ve faziletlilere kat. salihleri yükselt. Benden sonraki ümmetlere güzel bir ad nasip eyle Beni andıkları zaman iyi ve hayırlı ile ansınlar beni Naim Cennetinin varislerinden eyle. Babamı da bağışla hidayete erdir. o sapıklardandır. (Şuara Suresi: 83.)
dua Hz. İbrahim’in duasıdır. Allah’tan istek ve arzuda bulunmaktadır.i ümmeti için, anne ve babası için hidayet istiyor.
Velâ tühzinî yevme yüb’asûn. Yevme lâ yenfeu mâlun velâ benûne, illâ men etallâhe bi kalbin selîm.” Rabbim, insanları tekrar diriltilecekleri kıyamet ve hesap gününde beni, mahzun rezil, rüsvay etme utandırma. o dehşetli günde ne mal fayda verir, ne oğullar. Ancak Allah’ın huzuruna halis, tertemiz bir kalp ile varanlar müstesna. Onlar kurtulacaktır. Bu dualar çok önemlidir Her zaman ve her yerde yapılmalıdır. Peygamberler bize örnektir onları örnek alarak onların kuvvetli duaları ile Allah’a yalvarmalıyız.
Rabbenâ aleyke tevekkelnâ ve ileyke enebnâ ve ileykel mesîr. Rabbenâ lâ tec’alnâ fitneten lillezîne keferû veğfirlenâ Rabbenâ inneke entel azîzül Hakîm.”Ey Rabbimiz, ancak Sana tevekkül ettik, güvendik. Ve yalnız ibadet için Sana yöneldik ve sonunda dönüş yalnız ve yalnız Sanadır biliyor ve inanıyoruz. Ey Rabbimiz! Bize fitne, ve kâfir olanları musallat ve, belâ edip bizleri imtihana tâbi tutma. Hata ve kusurlarımızı affet. Günahlarımızı bağışla.
“Ey Rabbimiz! Gerçek ki, Sen, Aziz’sin, her şeye galipsin. Kâfirlerden, imansızlardan intikam alırsın. Hakîmsin. İman edenlere, Müslümanlara zafer veren hikmet sahibisin.”
“Rabbi heblî minessâlihîn.”Ey Rabbim! Bana salihlerden olacak bir çocuk ihsan eyle.”
Rabbenâ vec’alnâ müslimeyni leke ve min zürriyetinâ ümmeten müslimeten leke ve erinâ menâsikenâ ve tüb aleynâ inneke entettevâbürrahîm Ey Rabbimiz! Bizi, Sana teslim olan, emirlerine boyun eğen ve teslimiyette devamlı kıl. Soyumuzdan yalnız Sana teslim olan ve boyun eğen Müslüman bir ümmet meydana getir. ibadet yerleri göster. Hac amellerini öğret Tevbemizi kabul et. tevbeleri kabul eden ve müminlere acıyıp, esirgeyen ancak Sensin.”
dua Hz. İbrahim’in bir duasıdır. Çok makbuldür hidayeti ve bağışlanma için, Allah’a yalvarışdır.
Rabbenâ veb’as fîhimresûlen minhüm yetlû aleyhim âyâtike ve yuallimühümül kitabe vel hikmete ve yüzekkîhim, inneke entel Azîzül Hakîm.”
Ey Rabbimiz! Soyumuzdan gelen Müslüman ümmete bir peygamber gönder ki, onlara Kur’ân ayetlerini okusun, Kur’ân’ı ve hükümlerini öğretsin. günahdan temizlesin. Sen, Azîz olan Hakîmsin, Her şeye üstün gelen hikmet sahibisin.”
|