|
Kaynak ülkücüdünya.com
*MÜ'MİNUN SÜRESİ
Gerçekten müminler kurtuluşa ermiştir,*
Onlar namazlarında huşû içindedir boş ve yararsız şeylerden yüz çevirir zekat yerine getirirler,*
Ve onlar ki, iffetlerini korurlar,*eşleri ve cariyeleriyle ilişkilerinden kınanmış değillerdir.*onlar emanet ve ahidlerine riayet ederler,*namazlarını muhafaza ederler,*Firdevs'e varis olan bu kimseler orada ebedî kalırlar.*
And olsun biz insanı, çamurdan, yarattık.*
İnsanı emin ve sağlam bir karargahta nutfe haline getirdik.*nutfeyi bir alaka (embrio) yarattık, alakayı bir mudga (bir çiğnem et parçası halinde) yarattık,
kemik yarattık, kemiklere et giydirdik, sonra onu diğer bir yaratık olarak teşekkül ettirdik. Yapıp yaratanların en güzeli Allah, pek yücedir.*
siz muhakkak ki öleceksiniz.*şüphesiz, kıyamet gününde tekrar diriltileceksiniz.*
Gökten uygun bir ölçüde yağmur indirip onu yerde durgunlaştırdık. Bizim onu gidermeye elbet gücümüz yeter.*
yağmurun sayesinde syararınıza hurma bahçeleri ve üzüm bağları meydana getirdik bunlarda sizin için meyveler vardır ve siz yersiniz.*
Tûr-ı Sinâ'da yetişen bir ağaç meydana getirdik bu ağaç, hem yağ, hem de yiyenlerin ekmeğine katık verir.*
Hayvanlarda da sizin için ibretler vardır. Onların karınlarındakilerden size içiririz. Onlarda sizin için faydalar daha vardır; etlerini yersiniz.*
And olsun biz, Nûh'u kavmine gönderdik. "Ey kavmim dedi, Allah'a kulluk edin. O'ndan başka ilah yoktur. Hâlâ sakınmaz mısınız?"*
Nuh kavminin içinden kâfir kodaman "Bu, dedi sizin gibi bir beşerden başka bir şey değildir. Size hakim olmak istiyor. Eğer Allah peygamber göndermek isteseydi, muhakkak melek gönderirdi. Biz atalarımızdan böyle bir şey duymadık."*
Bu, delidir. Öyle ise, ona katlanıp gözetleyin
Hz Nuh: "Rabbim! dedi, beni yalana çıkarmalarına karşı bana yardım et!"*şöyle vahyettik vahyimizle gemiyi yap. emrimiz gelip tandır kaynayınca, her cinsten eşler halinde iki tane ve bir de içlerinden, hüküm verilmiş dışındaki aileni gemiye al. Zulmetmişler için yalvarma! onlar kesinlikle boğulacaklardır
Sen, yanındakilerle beraber gemiye yerleştiğinde: Bizi zalimler topluluğundan kurtaran Allah'a hamdolsun" de.*Ve de ki: "Rabbim! Beni mübarek bir yere indir. Sen, konuklatanların en hayırlısısın."*
Şüphesiz sizin için ibretler vardır. biz, kullarımızı denemişizdir.*
Allah'a kulluk edin; çünkü sizin O'ndan başka bir rabbınız yoktur. Hâlâ Allah'tan korkmaz mısınız? bir resul gönderdik.*
kâfir olup ahireti yalanlayan ve dünyada kendilerine refah verdiğimiz kodaman peygambere dedi ki Bu sizin gibi bir insandır; sizin yediğinizden yer,
bir beşere itaat ederseniz ziyan edersiniz."*
Kâfir der ki o peygamber Size, öldüğünüz, toprak ve kemik yığını haline geldiğinizde, tekrar çıkarılacağınızı mı vaad ediyor?"*Heyhât o size vaad edilen ne kadar uzak!"*Dünya hayatından başka gerçek yoktur. ölür ve yaşarız; diriltilecek değiliz."*Bu adam,Allah hakkında yalan uydurandır biz ona inanmıyoruz."*
Peygamber: "Rabbim, dedi, beni yalanlamalarına karşı bana yardımcı ol!"*Allah şöyle buyurdu: "Pek yakında onlar pişman olacaklar!"*
Hak tarafından korkunç bir ses yakalayıverdi onları! Kendilerini kuşattık. Zalimler topluluğunun canı cehenneme!*
Hiçbir ümmet, ecelini ne öne alabilir, ne de erteleyebilir.*
biz peygamberlerimizi gönderdik. onlar peygamberi yalanladılar; biz onları yokluğa yuvarladık iman etmeyen kavmin canı cehenneme!*
birtakım âyetlerimiz ve açık bir ferman ile Musa'yı ve kardeşi Harun'u gönderdik.*Firavun kibire kapıldı ululuk taslayan zorba bir kavim oldu Biz, dedi "kavimler bize kölelik ederken bu iki adama inanacak mıyız?"*yalanladılar, ve helâk edilenlerden oldular.*
Andolsun biz Musa'ya bonlar yola gelirler diye, kitabı verdik.*Meryemoğlu ve annesini (kudretimize) alâmet kıldık; onları, yerleşmeye elverişli, sulu bir tepeye yerleştirdik.*
Ey peygamberler! Temiz ve helali yiyin; güzel amel ve hareketlerde bulunun. ben yaptıklarınızı bilirim.*
işte sizin ümmetiniz bir tek ümmet ve ben de sizin Rabbinizim. Öyle ise benden sakının."
insanlar işlerini parça parça böldüler. Her grup, kendinde bulunan ile sevinip böbürlendi.*
Sen şonları bir zamana kadar gaflet ve sapıklıkları ile başbaşa bırak onlar farkına varamıyorlar.*
Rablerine olan saygıdan titreyenler,*âyetlerine inananlar,*Rablerine ortak tanımayanlar,*
Ve, Rablerine dönecekleri için yapmakta oldukları işleri kalpleri titreyerek yapanlar;*onlar, iyiliklere koşuşurlar ve iyilik için yarışırlar.*
Biz hiç kimseyi, gücünün yettiğinden başkası ile yükümlü kılmayız. hakkı söyleyen bir kitap vardır ve onlar haksızlığa uğratılmazlar.*
onların kalpleri cehalet içindedir. birtakım kötü işleri vardır refah ve bolluk içinde olanları sıkıntıya uğrattığımızda, feryadı basarlar.*
Boşuna feryad etmeyin bugün yardım göremeyeceksiniz.*Çünkü âyetlerimiz okunurdu siz arkanızı dönerdiniz.*Kafa tutardınız
Onlar Kur'ân'ı hiç düşünmediler mi? Yoksa kendilerine, atalarına gelmeyen bir şey mi geldi?*
peygamberlerini tanımadılar da inkâr ediyorlar?*
deli olduğunu mu söylüyorlar? Aksine o, hakkı getirmiştir. onlar haktan hoşlanmamaktadırlar.*
hak, onların kötü arzu ve isteklerine uysaydı, mutlaka gökler ve yer kimseler bozulur giderdi. biz onlara şan ve şeref getirdik; fakat onlar kendi şereflerine sırt çevirirler.*
Resulüm istiyorsun? Rabbinin vergisi daha hayırlıdır. O, rızık verenlerin en hayırlısıdır.*sen doğru yola çağırıyorsun.ahirete inanmayanlar ise, ısrarla yoldan çıkmaktadırlar.*
onlara acıyıp sıkıntıyı giderseydik, körleşerek azgınlıkda direnirlerdi.*Andolsun, biz onları sıkıntıya düşürdük yine Rablerine boyun eğmediler, niyazda da bulunmadılar.*
üzerlerine, azabı çok şiddetli bir kapı açtığımız zaman, bir de bakarsın ki onlar orada şaşkın ve ümitsiz kalmışlardır!*
sizin için kulağı, gözleri ve gönülleri yaratan O'dur. Ne de az şükrediyorsunuz!*
sizi yeryüzünde yaratıp türeden O'dur. O'nun huzuruna toplanacaksınız.* O, yaşatan ve öldürendir; gecenin ve gündüzün değişmesi O'nun eseridir. Hâlâ aklınızı kullanmaz mısınız?*
Kafirler Dediler ki: "Sahi biz, ölüp de bir toprak ve kemik yığını haline gelmişken, mutlaka yeniden diriltileceğiz öyle mi?"*Yemin ederiz ki, atalarımıza böyle bir vaadde bulunuldu; fakat bu masaldan başka bir şey değildir!"
Resulüm de ki: "bu dünya Allah'a aittir" "Öyle ise siz hiç düşünüp taşınmaz mısınız?"
Yedi kat göklerin Rabbi, azametli Arş'ın Rabbi Allahdır." siz Allah'tan korkmaz mısınız?"
her şeyin melekûtu yönetimi kendisinin elinde olan, her şeyi koruyup kollayan; fakat kendisi korunmayan muhtaç olmayan kimdir?" Allahdır."
Allah evlat edinmemiştir; O'nunla beraber hiçbir ilâh yoktur. Aksi takdirde her ilâh kendi yarattığını idare eder ve bir gün mutlaka biri mutlaka galip gelirdi. Allah, onların yakıştırdıklarından münezzehtir.*
Allah, gaybı da, açık olanı da bilir. O, müşriklerin ortak koştukları şeylerden çok yüce ve münezzehtir.*
Resulüm De ki: Rabbim! Eğer onlara yöneltilen tehdidi göstereceksen,*beni, o zalimler topluluğunda bulundurma, Rabbim!*
Biz, onlara yönelttiğimiz tehdidi sana göstermeye elbette ki kadiriz.*
Sen, kötülüğü en güzel tutumla sav, biz onların yakıştırmakta oldukları şeyi çok iyi bilmekteyiz.*
Ve de ki: Rabbim! Şeytanların kışkırtmalarından sana sığınırım!*Onların yanımda bulunmalarından sana sığınırım.*
müşriklerden birine ölüm gelip çattığında, Rabbim, der, lütfen beni dünyaya geri gönder,"*
boşa geçirdiğim dünyada iyi iş yapayım. Onun söylediği söz boştur.
yeniden dirilecekleri güne kadar bir berzah vardır.*
Sûr'a üflendiği zaman aralarında artık ne soysop vardır, ne de birbirlerini soruşturacaklardır.*
kimlerin tartıları ağır basarsa, bunlar kurtuluşa erenlerdir.*Kimlerin de tartıları hafif gelirse, kendilerine yazık etmişlerdir; ebedî cehennemdedirler.*
Orada dişleri sırıtır halde iken ateş yüzlerini yalar.
Allah Teâlâ, Size âyetlerim okunurdu da, siz onları yalanlardınız değil mi?... der.*
Derler ki: Rabbimiz Azgın ve sapıklar idik.*
Bizi çıkar. biz zalim insanlarız.*Allah buyurur ki: Alçaldıkça alçalın orada! konuşmayın artık.*
kullarım Rabbimiz! iman ettik; bizi bağışla, ve merhamet et, sen, merhametlilerin en iyisisin." diyorlardı.*Bugün onlara, sabrettiklerinin karşılığını verdim; onlar, muradlarına erenlerdir.*
siz kullarımı alaya aldınız; beni yâd etmeyi unuttunuz kullarıma gülüyordunuz.* inkârcılar Yeryüzünde kaç yıl kaldınız?" Sizi huzurumuza getirilmeyeceğinizi mi sandınız?*
Mutlak hâkim ve hak olan Allah, çok yücedir. O'ndan başka ilâh yoktur. O, bereketli Arş'ın sahibidir.*
Her kim Allah ile birlikte diğer bir ilaha taparsa hesabı ancak Rabbinin nezdindedir.
kâfirler kurtuluşa eremezler.*
Resulüm! De ki: "Rabbim, bağışla ve merhamet et! Sen merhametlilerin en iyisisin."*
|