Konu: Sözler
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-07-2018, 03:02   #36
Kullanıcı Adı
murataltug1985
islamveihsan.com

OSMAN GAZİNİN VASİYETİ

Oğul! Biricik vasıyetim şudur ki, Allâh buyruğundan başka bir iş işleme! Bilmediğini ehlinden öğren öğrenmediğin şeyi yapmaya kalkışma Askerlerine ihsânını eksik eyleme! Bil ki insan, ihsânın kuludur. Oğul Dîn işlerini her şeyden öne al Çünkü farz dîn ve devleti güçlendirir Bunun ulemâya hürmette kusûr etme ki, şerîat düzgün yürüsün! Nerede ilim ehli duyarsan, rağbet et; ikbâl ve yumuşaklık göster
dînî gayreti olmayanları, sefih yaşayanları ve tecrübesizleri, devlet işine yaklaştırma yaradanından korkmayan, yaradılanlara merhamet etmez Zulüm ve bid’atlerden uzak dur seni yıkılışa sürüklemesin!.. Bil ki mesleğimiz, Allâh yoludur maksadımız O’nun dînini yaymaktır. dâvâmız, kuru bir kavga ve cihangirlik dâvâsı değil, “i’lâ-yı kelimetullâh”dır, yâni Allâh’ın dînini yüceltmekdir!.

Cihâdı terketmeyerek rûhumu şâd et!.. hânedânımdan her kim doğru ve adâletten ayrılırsa, mahşer günü Peygamberimiz’in (s.a.v.) şefâatinden mahrûm kalsın!.. Oğul! Allâh -celle celâlühû- rızâsı için devlet hizmetlerinde ömrünü tüketen sâdık adamlarına vefâkâr ol! Onları gözet! Vefatlarından sonra onların âilelerini koru! Devlete güç veren fazîlet sahibi sâlih âlimlere hürmet, ikrâm ve ihsânda bulun. bir ülkede olgun bir âlimin, bir ârifin, bir velînin bulunduğunu duyarsan, nezâketle memleketine dâvet et! Dîn ve devlet onların bereket ve himmetleri ile istikâmetlensin! orduna ve zenginliğine mağrûr olma! Benim şu hâlimden ibret al güçsüz bir karınca gibiyim. lâyık olmadan, Allâh -celle celâlühû-’nun lutuflarına mazhar oldum!.. Sen de benim yolumdan yürü!.
Allâh’ın ve kullarının hakkını gözet! kanâat et! Devletin ihtiyaçlarında sarfiyatta bulunma! Senden sonra gelecek nesil, seni örnek alsın! Zulme meydan verme! Dâimâ adâlet ve insaf üzere ol Her türlü işinde Allâh’a sığın, O’ndan yardım iste ve O’na ilticâ et!.”

Kaynak ehlisünnetbüyükleri.com

ORHAN GAZİNİN VASİYETİ

Orhan Bey 1359’da oğlu Murad Hân’a vasiyeti şöyledir: “Oğul! Benim için ah, vah edip ağlama! Seni dünyada kötülüklerden koruyup âhırette sonsuz saâdete kavuşturacak yüce dinimizin emirlerine sarıl! adâletten ayrılma! Dâima, halkın yanında ve hizmetinde ol! Onların hak ve hukukunu koru! Cenâb-ı Hakkın emirleri, rehberin olsun! İnsanlığı huzur ve saâdete kavuşturacak İslâm sancağını dalgalandırmaya devam et Devletin başısın gururlanma! Bunlar gelip geçici Senden önce nice beylerin, hâkanların gelip geçtiğini aklından çıkarma! Ne kadar ömrün olsa,da ölüm var. ömrüm bitmek üzere. Âhıret yolculuğuna çıkıyorum. duâ et! Senden yegâne isteğim Devletimin ve milletimin huzur ve güvenliği için çalış!”
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla