Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-11-2018, 22:17   #37
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak ehlisünnetbüyükleri.com

ABDULHAMİT HAN

*Abdülhamit cuma selamlığında halka şöyle seslendi Tebeamın hakkımda göstermiş oldukları hissiyata bütün samimiyetimle memnuniyetimi beyân eyler, göğe ve yere âit âfetlerden korunmaları için duâ ederim” diyerek temiz kalbliliğini, milletin olgun ve şefkatli bir babası olduğunu gösterdi. Sultan Abdülhamîd Han’ın karşı koyduğu konulardan biri de Filistin mes’elesi idi. Yahûdîler Arz-ı Mev’ûd üzerinde devlet kurma çalışmalarına İngiltere’de başladı. Siyonist teşkilâtlar kurup zengin kaynaklar te’min ettiler. Siyonistlerin başında Theodor Herzl, Filistin’de yahûdî devletinin, kurulması için çok çalıştı. Yahudiler 1870 den îtibâren Filistin topraklarına yerleşmeye başladılar. 1870-1896 arasında, Filistin’de on yedi tarım kolonisi kurdular. Herzl, binbir zorlukla Abdülhamîd Han ile görüşme imkânı bulabildi.*Herzl Filistin’de aristokratik cumhuriyet kurmak için izin istedi Osmanlı Devleti’nin borçlarını ödemeyi taahhüd etti Sultan, târihe altın harflerle geçen şu cevâbını verdi Ben bir karış dahi olsa toprak satmam; zîrâ vatan bana değil milletime âiddir. Milletim devleti kanlarıyla kanıyla mahsuldar kılmışdır. O bizden ayrılmadan kanlarımızla örteriz. Suriye ve Filistin alaylarım Plevne’de şehîd düşmüşlerdir, geri dönmemek üzere muhârebe meydanlarında kalmışlardır. Bu vatan bana âid değildir Türk milletinindir hiç bir parçasını vermem. yahûdîler milyarlarını saklasınlar. imparatorluğum parçalandığı zaman Filistin’i karşılıksız ele geçirebilirler. Ben canlı bir bedende ameliyat yapılmasına müsâde edemem.”

*Herzl, Abdülhamîd Han’ın cevâbından sonra da
müracaattan vaz geçmedi. Sultan Filistin’in tamâmını arâzî-i şâhâne ilân etti. şahsına bağlı bir orduyu Filistin’de vazifelendirdi. Filistin’de demiryolları ve zirâat kuruluşları te’sis etti. yahûdîlere toprak satılmasını yasakladı. Kafkas ve Balkanlardaki bir kısım müslümanları Filistin’e yerleştirdi. Herzl’in Jön Türkleri, ermeni ve rumları pâdişâha kışkırttı. İngilizlere, Osmanlı Devleti’nde İkinci Meşrûtiyet’in îlânı için baskı yapılmasını teklif etti 1890 da İngiliz yardımıyla kurulan İttihâd ve Terakkînin ilk hedefi, sultan Abdülhamîd’i tahttan indirmek ve meşrûtiyetti. tarafdâr topladı. 1897 de, Sultân’ı hal’ etmek için hazırlıklara girişti, Sultan suçları îdâm olan cemiyet üyelerine merhamet edip yurdun çeşitti yerlerine sürdü.
*Bâzıları Paris’e kaçarak devlet aleyhinde faaliyetlerine devam ettiler. 1902 de Paris’te Sultan aleyhdârı Türk, rum, ermeni, arnavud, yahûdî, çerkes ve İttihâd ve Terakkî üyeleri bir araya geldi Osmanlı’nın Doğu Anadolu ve Makedonyaya muhtariyet vermesini istiyorlardı. yahûdî ve ermeni gibi milletlere hak tanınsın muhtariyet, istiklâl verilsin diyorlardı. Sultan aleyhindeki faaliyetlerini için Makedonya’yı seçtiler.
İttihâdcılar, Balkan komitacılarıyla işbirliği yapdılar. Müslüman kanı dökmekten zevk alan bulgar, sırp, yunan çeteleri, sultan Abdülhamîd i devirmek için İttihâd ve Terakkî ile birleşti İttihâdcılar 1908’de Payitahta karşı şiddetli bir propagandaya başladılar. arnavut İhtilâl komitesiyle birleştiler. Üsküp civarında altı bin arnavud toplandı

*Abdülhamîd Han’a telgraf çekildi. Meşrûtiyeti îlân etmezse elli bin kişiyle İstanbul’a yürüyeceklerini bildirdiler. Sultan Abdülhamîd , İttihâd ve Terakkînin gayr-i müslimlerle birleşip Avrupadan yardım istemelerine ve tehdîd dolu telgraflarına çok üzüldü. çetelerin üzerine az bir asker göndermekle haklarından gelirdi. Fakat kan istemiyordu. Olayları önleyemeyen ve bu destekleyen sadrâzam Dâmâd Ferîd Paşa’yı 22 Temmuz 1908’de azletti. Yerine Küçük Saîd Paşa’yı yedinci defa sadrâzamlığa tâyin etti. Harbiye nâzırlığına, Müşir Ömer Rüşdî Paşa’yı getirdi. Otuz iki sene önce îlân edilen Birinci Meşrûtiyet’ten sonra ikinci defa meşrûtiyeti îlâna zorlanıyordu. Sultan, sarayda Türklerin hakimiyetinde yeni bir kânûn-i esâsî düşünüyordu.
*çıkan yerel isyânlar, İttihâdcıların Avrupadan yardım istemeleri ve ihtilâl sebebiyle kânûn-i esâsîye fırsat yoktu. müslüman kanı dökülmesini istemeyen Sultan, 23 Temmuz 1908’de Kânûn-i esâsîyi yürürlüğe koyarak ikinci Meşrûtiyeti îlân etti. Meşrûtiyet’in îlânı ile, İttihâd ve Terakkîden Cemâl, Enver, Talat, sadrâzama ve devlete baskı yaptı, hükûmetin işlerine karıştı, af ile yurda dönen Jön Türkler ve dağlardan silâhlarını bırakarak inen komitacıların da katıldığı sözde kardeşlik havası fazla sürmedi. İttihâdcıların hatâları sebebiyle Bulgaristan, 5 Ekim 1908’de Osmanlı Cihân Devleti’nden ayrılarak krallığını îlân etti. Avusturya-Macaristan, Bosna-Hersek eyâletini işgal etti. 6 Ekim 1908’de Girid Osmanlı Devleti’nden ayrılıp Yunanistan’a katıldı
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla