|
Kaynak biriz.biz
Ramazan Fıkraları
Niyet*
Bektaşi'ye, sahurda sorarlar:Oruca nasıl niyet etmeli Bektaşi, tıka basa yedikten sonra cevap verir: Dayanırsam tutarım, dayanamazsam yutarım diye niyet edip ağzını çalkalamalı.
Oruç farz sahur sünnet
Adamın biri hanımını zorla sahura kaldırıyor yemek hazırlatıp sahur yiyormuş sonrada orucu.*
kadın dayanamamış Ula herif sende vicdan yokmu orucu tutmuyorsun zorla sahur hazırlatıyorsun, demiş.Adam Oruç farz.sahur yemek sünnet değilmi diye sormuş*Kadın Evet demiş*
Adam hanım farzı yapmıyorsak sünneti demi yapmayalım, demiş.
Oruç gitti ama
Oruç tutan Bektaşi susamış. kırda giderken bakmış gürül gürül bir çeşme...*kendinden geçmiş bir lıkır lıkır içmiş Aman erenler ne yaptın? Oruç gitti, diye seslenmişler Bektaşi, sular bağrına doğru inerken cevap vermiş Oruç gitti, ama fakire can geldi!
Oruç Tutayım Diye Bozdum
Günler sıcak ve uzun. Aylardan Ramazan. gün boyu tırpanla ot biçmiş Tonyalı. Hararetten, dili bir karış varmış eve. Kafaya takmış, orucu bozacak ama, arkadaşı Orucunu bozma, akşama ne kaldı ki?
Bir punduna getirip bozmuş orucunu Tonyalı. Arkadaşı:Ne yaptın? Nasıl bozdun orucu? cevap vermiş Tonyalı Baktum ki, orucu bozmazsam susuzluktan öleceğum. Ölürsem bir daha Allah için oruç tutamayacağum. Dedum, ey Rabbum, yaşayup senin için oruç tutayim diye orucumu kestum.
Pabuçları yürüteyim derken...
Ramazan gecesi Ayasofya Camiinde teravih namazı açıkgöz yankesici yanındakinin cebindeki enfiye kutusunu aşırır. yetinmez, kunduralarını da çalar. Malları çalınan, hırsızlığın da farkındadır. ses çıkarmaz. tam camiden çıkarlarken, hırsızın omzuna vurur ve koluna girer. Hırsız, şaşırır Efendi, nezaketle:Siz, namazdan evvel enfiyemi sormuştunuz, takdim edememiştim. İnanmanız için enfiye kutusunu size vermiş, namaza durmuştuk. eksik olmayın, kunduralarımı da taşıyorsunuz. Zahmetinize teşekkür ederim. Bu lûtfunuza artık hacet kalmadı.
hırsızın yüzü mor! Enfiye kutusunu ve kunduralarını alanın sözlerini halkı güldürür, hırsızın yakasına yapışırlar ve karakola götürürler. Komiser, hırsıza çıkışır:herif! Bu kaçıncı rezaletin? Kaçıncı kundura hırsızlığın? Neye yaparsın bu işi?Hırsız, boynunu bükerek Hakkınız var efendim, Kusurum var, kötü alışkanlık! Fakat çok şükür cemaatten dayak yemeden pabuçları geri verdim, Şaşkınlığım yeter. Ancak, Allah aşkına siz de halime merhamet buyurun, hiç olmazsa bir kerecik dayak yemiyeyim.
Sohbet Arkadaşı*
Osmanlı’da her devletlünün Allah dostu arkadaşı vardır. Paşa’nın musahibi Haşmet Baba haramdan sakınıp, sözünü sakınan, hikmet ehli bir zattır. Koca Ragıp Paşa “tebasında* bulunanlara kolaylık gösterenler affonulur” müjdesince Haşmet’i de yanına alarak, çarşı defterlerini kontrole gider. Paşa’nın her ramazan yaptığı bu gizli işini sadece Haşmet Baba bilir.*Ragıp Paşa manava girip:*
“Selamün-aleyküm. veresiye defteriniz var mı?”,
Ve defterde ne borç varsa öder. Esnaf Paşa’nın gizlilik tembihine uyar. Borcu ödenenler, Allah’a hamdü senâ eder. Ragıp Paşa Haşmet’e takılır
Bre Haşmet ölümü düşünürüm de. Kabir taşıma ne yazdırayım?Dün altımda olanlar, bugün üstümde” yazdır Paşam!*Hoş cevap verdin. Senin borcun var mı?”*Vardır bakkal tayfasına 2 altın, manava 3 altın...”*Sana kul borcunu değil, orucu sordum ”
Siz sadece kul borcunu sorarsınız, orucu ancak Yüce Allah sorar.”
Su katıyorlar
Bektaşiyi ramazanda içki içtiği için yaka paça kadıya götürürler.*Çakırkeyif Bektaşi'yi gören kadı:*
Behey kafir! Bu yaşta içiyorsun bu zıkkımı. Utanmıyor musun? Bilmiyor musun haram olduğunu? der.*Sırtınızdaki ipek kaftan haramdır..." diye karşılık verir Bektaşi.*Kadı:*Buna pamuk katarlar.*Bektaşi Dünyada doğru adam mı kaldı, şaraba da yarı yarıya su katıyorlar, der.
Temel oruç tutarsa
Temel, Ramazan günü Sultan Ahmette iftarı bekler. Güneş tepede,Temeli kurutmaktadır.*turist kafilesi satıcılardan iri bir karpuz alır ve temelin gözü önünde sapır şupur yer. bizimki yerinden kalkar usulca eğilerek Uy,dininizun kiymetini pilesinuz ha!*
Teravihi Unuttu
İki kafadar Ramazan’da kadı kıyafetiyle köy köy dolaşıp köylüleri falakaya yatırıp para kazanmaya başlar. Kadı Efendi bunları yakalatır 5 vakit namaz için kırk sopa attırıp bırakır İki kafadar köyden uzaklaşınca Tabanlarım sızlıyor, dinlenelim, deyince diğeri Yürü yürü! Dinlenmenin sırası mı Kadı Efendi teravihi unuttu. Hatırlarsa vay halimize!
Yalansa
Abartıcı kişi hattat İzzet Efendi dostuna:
Dün gece sabaha kadar oturdum, bir Kur’an yazıp bitirdim, demiş.dostu söze girmiş Geçen Ramazan Kandilli’ye, iftara gidiyordum. Boğaziçi’nde fırtına çıktı Dalgalar bindiğim kayığı sahildeki minarelerin şerefelerine kadar çıkardı. Kayık dalgalarda sallanırken iftar oldu, toplar atıldı. sigaramı kandillerden yakıp orucumu bozdum.Mustafa İzzet Efendi bağırmış Yalan Yalansa, senin dün gece yazdığın Kur’an-ı Kerim çarpsın.
Yumuşasın Diye
Adamın biri Ramazanda erik yiyormuş. adam:*
-Yahu, Müslüman oruç yer mi? demiş.Adam:*
Hayır oruçluyum, cevabını verince adam, avurdunun şişliğini işaret ederek Ağzındaki nedir? diye sormuş.Adam-Eriktir, iftara kadar yumuşasın diye ağzımda tutuyorum!*demiş.
|