|
Kaynak biriz.biz
Oruç ve Ramazan Hikayeleri
Ayeti Kerimenin İndirdiği İftar
Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin küçük yaşta hastalanır Hz. Ali ile Hz. Fatıma çocuklar iyi olunca, oruç tutar. Birinci gün, iftar yemeğini, o yetimlere vererek, iftar etmeden, ikinci gün oruca başlarlar. akşam yine kapıya gelen Allah için diyen fakir ve miskinlere verirler. O gece de, iftar etmez üçüncü gün orucuna başlarlar. Bunun üzerine, Ayet-i Kerime iner Meal-i şöyledir:*"Bunlar, adaklarını yerine getirdiler. Uzun ve sürekli kıyametden korktukları için, çok sevdikleri yemekleri miskin, yetim ve esirlere verdiler. Biz bunları, Allahu Teala'nın rızası için yitirdik. Sizden karşılık teşekkür, beklemedik, bir şey istemeyiz dediler.* Bunun için, Cenab-ı Hak, onlara Şarab-ı Tahur içirdi."*(İnsan suresi)
Beşikte Oruç
Abdulkadir Geylani Hazretleri, henüz üç aylıkken görülen kerametleri annesi söyle anlatır:Oğlum birkaç aylıktı. Mübarek Ramazan geldi. Birinci gün şafak söktükten güneş batıncaya kadar hiç süt emmedi. İkinci gün de ayni durum tekrar edince anladım ki Abdulkadir oruç tutuyor.İkinci sene Şaban ayının sonuna doğru hava bulutlu olduğu için halk Ay'ı göremedi. Ramazanın başlama tarihini tespit edilemedi Abdulkadir'in meziyetini bilenler annesinin*yanına gidip süt emip emmediğini sordular. o gün Abdulkadir şafaktan beri süt emmemişti. Ve o günün ramazanın birinci günü olduğu anlaşıldı.Beşikteyken oruç tuttuğunu şu beyit ile dile getirir. "Başlangıcım şöyleydi, dillerde söylenirdi.*Beşikteyken oruçtum, bunu herkes bilirdi.Allah ona ayağını veli kullarımın omuzlarına koy derken sebebi bu olsa gerek ...
Bir Ramazan Masalı
*Bir varmış, bir yokmuş. uzak dağlarda, bir ülke varmış. insanlar büyük işler yaparmış; İşler büyük olunca, her an yoğun olurmuş. kimse kimseyi görmezmiş Sabah erkenden halk, işbaşı yapar; akşama kadar işden ayrılmazmış. büyük işlerin adamlarıymış ne onları hiç ilgilendirmezmiş güneş... papatyalar, yapraklar dokunmazmış yüreklerine... Onlar papatya suyunu şifa diye satmayı, sonbaharda kış öncesi yakıt azaltma planları yapmayı severmiş. Kıyıda köşede hastalar, fakirler ve yaşlılar; kalırmış onlar için...*Hayat, bu Hastalanırsan devre dışısın derlermiş Fakirler için kimse tek lâf etmezmiş. Onlar, yokmuş ülkenin gündeminde...*Gel zaman git zaman; sokakda tellâllar bağırmışlar.Duyduk duymadık demeyin! Padişahımız hastalığa dûçâr olmuştur. Herkes, şifa için elden geleni yapın; duâsı makbûl olanlar el açsın; duâ eden olmamış ama; "Nasıl şifa oluruz?" diye düşünen hekimler, saraya akın etmişler. padişah kocaman olmuş!!! Masalda padişah yemek yemeye çok düşkünmüş Padişah yemek yiye yiye hasta vücudu kocaman olmuş. Artık oturup kalkamıyormuş. Hiç kımıldamadan yatıyormuş midesinde kalbine yer kalmamış. mide büyüyünce, kalp küçülmüş Hekim ilaçları.kâr etmemiş. kalbine hiç bir şey yaramamış.
Padişahın yakınları ümîdi kesmişler.
*kalbi sağlam bir hekim:*Allah'tan ümit kesilmez!.." Ümit, kulların en sağlam ipidir."demiş ümitlerini yeniden yeşerterek beklemişler. Bir gün, ülkeden yaşlı bir adam girmiş. gözü ve gönlü yaşlı adamın bilmezlermiş gözünden çıkan yaşları, gönlündeki sızıyı... O, dimdik, gezmiş, Allah'ın yol verdiği ülkede.Az gitmiş, uz gitmiş, serçeler ve karıncalar fark etmiş, bu adamda bbaşkalık olduğunu... ülke insanlarına inat, her âna anlam katıyormuş. Güneşe gülümsüyor, karıncalara yol veriyormuş. O yürüyor, ardından bir "huzur" bırakıyormuş huzura alışık değilmiş insanlar. içlerine çekmişler huzur rüzgarını. Hayat yavaşlamış Bir adam, tek başına nasıl değiştirebilirmiş bunca şeyi, sözsüz, kelâmsız?! Nihayet; yolunu kesip adını sormuşlar. adam, tebessüm etmiş:*"-Ramazan..." demiş.
*Ramazan'ın yürüyüşü devam ediyor. Ünü her yere yayılmış, saraya ulaşmış. Ümidi kuşanmış saray halkı, Ramazan'ı lütuf saymışlar ve saraya dâvet etmişler.Saraya giren Ramazan, lükse, şatafata hayret etmiş. ülke gündemine düşmüş fakirler... israf kanına dokunmuş; üzülmüş, kalbine yaşlar inmiş. padişahın huzuruna... giren Ramazanın sızlamış kalbi, padişaha yaklaşmış; kalbini dinlemiş. cılızmış kalbi; Padişahın yakınlarına dönmüş Ramazan; Bu hastalığın hekimlikde adı; şişmanlıktır. Mânevi âlemde ise biz buna «ağır ruh hastalığı» diyoruz."Çare Allah'tır, Allah'tandır. 30 gün, 30 gece kalacağım ülkede... İlan edin halka; 11 ay beden doymuştur; bir ay ruh doyacak! Fakirler kardeş bilinecek, duâlar alınacak. zamanın kıymetini bilecek bütün insanlar.
*Seheri, sabah bilecek; «vaktin oğlu» olma yarışına girecekler Vaktin oğlu na Biz ona «ibn-ül vakt» deriz. bu hâle erişenler, aldıkları nefesi hissedebilirler, ciğerlerinin her köşesinde... kalbin her atışı bir hayra alâmettir padişaha dönmüş, Ramazan:Sen de iyilik yap. Hâl-hatır sor güle, böceğe!.. Tâ ki, kalbinin ‘tıp tıp'larını duyasın..."
saraydan çıkmış Ramazan. Ardında, rüzgarını bırakmış. Ülkenin şehrini, sokağını, dolaşmış. Bir ay sürmüş yolculuğu... Bir akşam ezanı, terk etmiş ülkeyi. Bir dahaki seneye niyetlenmiş; yine düzen, yine sekînet getirmeyi...Burda da masal bitmiş.*
masalda hiç mi kötü yok?" Ramazan geldiğinde; kötüler, esir edilirmiş Gökten üç rahmet inmiş; biri padişahın kalbine; biri "vaktin oğlu" olabilenlere, biri de Ramazan'ın rüzgârını yüreğinde hissedenlere...
Bizzat Şeytan Uğraşıyor
Bir Ramazan günü Abdulkadir Geylani Hazretleri dostları çölden geçiyorlardı. Hava sıcaktı. oruç takati kesmiş. yola devam ediyorlardı. ışık şöyle seslendi:Ben rabbinizim Ramazan'da yemek içmek size haramdır. Ama şimdi size helal kıldım. Yiyiniz içiniz.hemen su kaplarına ve yiyeceğe el attılar. Abdulkadir Geylani hazretleri uyardı Sakın oruçlarınızı açmayın! Sonra sesin geldiği tarafa dönüp:"Euzu billahi mine'ş-şeytani'r-racim. Euzu billahimine şerri zalike" kovulmuş şeytandan Allaha sığınırım.*görünen şeyin zararından Allaha sığınırım, der demez nur kapkara kesildi! Şeytan kendisini göstererek onları aldatmaya yeltenmiş ama oyunu ortaya çıkmıştı.
Cehennem Korkusu
Haccac ve adamları Mekke ile Medinede yolculuk ya*parken su başında mola verdiler.Sofra kurulunca; Haccac fakir birisi getirin beraber yiyelim dedi. Hizmetçiler üzerinde hırkalı birini gördüler. Ve Haccaca götürdüler. Gel yemek yiyelim, dedi.
Adam yemem diyerek Haccac'ı reddetti Haccac sebebini sorunca:-Beni senin sofrandan daha iyi. bir yere çağırdılar.-Nereye çağırdılar? Deyince adam:-Allah'ın misafirliğine çağırdılar. Ben oruç tutuyorum deyince,Haccac sıcak ta mı tutuyorsun? Deyince adam şöyle cevap verdi:-Evet, sıcak ta tutuyorum ki kıyametin sıcaklığından kurtulayım, dedi.
Çoban ve Elma Ağacı
Yaşlı çoban sürüsünü otlatmak için yaylaya çıktığında elma ağacının altında dinlenir ve onunla konuşarak:*Hadi bakalım evladım ihtiyarın elmasını ver artık".*Ve bir elma düşerdi, en güzelinden, en olgunundan. Yaşlı adam çakısıyla onu dilimlere ayırır ve küçük bir yoğurtla ekmeğe katık ettikten sonra, babasından kalan Kur'an'ını okurdu
Çoban, ağacı yirmi yıl önce diktiğinde sık sık sular, abdest suyundan geriye kalanı kullanırdı. Elma ağacının kökleri, bu sularla kuvvet bulmuş serpilip meyve vermişti. Çoban gençti şimdi bükülüp boyu kısalmış, ağacınki çınar gibi büyüyüp göklere yükselmişti. ağaç Onu bir evlat sevgisiyle okşarken :*"Ver yavrum, bu günkü kısmetimi."*
Ve bir elma düşerdi nazlanmadan, yıllar boyu aksamadan.
Köylüler, uzaktan uzağa yaşlı çobanın veli bir zât olduğunu söylerlerdi. Yaşlı adam, namazını kıldığı gün, yine elmasını istedi. Ancak düşmemişti. Beklediği gelmiyordu. Gözyaşları, doğmuş kuzuların tüylerini ıslatırken, ağacın altından uzaklaşıp koyunların arasına attı kendini. Yavrusu, ilk defa reddediyordu onu. İhtiyar çobanın beli bükülmüş, güçsüz bacakları vücudunu taşıyamaz olmuştu. Hayvanlarını toplayıp köye yöneldiğinde, caminin her nurlu minarelerinden yankılanan ezanla irkildi Yeniden doğmuştu çoban. Birşey hatırlamıştı.*Çocuklar gibi sevinerek ağaca koştu şefkatle sarılırken :*hıçkırıp ağlayarak.*"Benim güzel evladım, mis kokulum. Şu unutkan ihtiyarı üzmeden neden söylemedin, bu günün Ramazan'ın ilk günü olduğunu ?"*
Ebubekir (r.a.) Oruç Açıyor
Hazreti Ebubekir kavurucu bir yaz günü oruç tutmuş ve iftar sofrasında bir tas su vardır İftar vakti gelince soğuk su ile oruç açmak için bardağı ağzına götürdü. Ve bardağı bırakması bir oldu. hıçkırıklara boğuldu Hz. Ebubekire neden hıçkırıklara büründüğünü sordular.*Hz. Ebubekir cevap verdi Bir gün Allah Resulü ile otururken eliyle hareketler yapıyordu. karşısında birisi varmış gibi git diyordu sordum.Resullailah cevap verdi Dünya yanıma geldi kendini kabul ettirmek istedi, git kendini bana kabul ettiremezsin dedim.-Yeminler olsun sen kurtulsan senden sonrakiler kurtulamayacaklar kendimi onlara kabul ettiririm.
Hazreti Ebubekir Bende soğuk su içerken dünyayı kabul edenlerden mi oldum diye ağladım.O soğuk su içerken bunu düşünüyorsa biz soframıza inip kalkan yemekler için ne demeliyiz? Dünyanın kullarıyız dersek doğru olur mu?
Gıybet Dinledim Orucum Bozuldu
Allah dostlarının orucu akşama kadar aç kalmak de*ğildir. orucu haram ve mekruhlara şüpheye karşı bile kendini kapatmaktır. Onla*rın derdi sadece akşama kadar aç kalmak değil, oruçla Rıza-i ilahiye kavuşmaktır. Onlar için yılın her ayı ramazan ayıdır Sürekli oruç tutarlardı.*Bir gün oruçlu iken yanın*da Hindistan sultanı, gıybeti yapılınca; Dıhlevi hazretleri;"Eyvah orucum bozuldu" dedi. Yanındakiler; efendim gıybet yapan siz değildiniz" de*yince Gıybeti yapan da dinleyende ortaktır." hadisi şerifi ile karşı*lık verdi
Hayvanlar Oruç Tutmaz
Son Asrın Evliyalarından Hacı Cemal Öğüt Fatih Camiinde, Ramazan vaazı veriyor. oruç tutmayanları, başı açıkları, namaz kılmayanları görüyor, onlara bir şeyler demesi lazım, Konuya şöyle giriyor: Şu Hacı Cemal var ya, bu saf hanımla nasıl yaşayacak, nasıl idare edecek, Diyeceksiniz ki: "Senin hanım çok mu saf?"sormayın, o kadar saf, o kadar saf ki, isterseniz örnek vereyim de anlayın. Hacı Cemal'in nasıl yaşayacağını siz düşünün. Efendim, cübbemi buraya gelirken bizim hanım mutfakta iftarlık hazırlı*yordu. feryadı bastı.
ayakkabılarımı çıkardım mutfağa koştum, mutfakta bir şey yoktu Dedim ki: Hanım, yangın alarmı ve*rir gibi ne bağırıyorsun Dedi ki:"Görmüyor mu*sun kediyi?"
kediye ne olmuş?"İftarlık pideleri yiyor" Tepem at*tı.
Hanım ne kadar cimrisin. İnsan pide için bu kadar çığlık atar mı? camiye gidiyorum. Ne kadar pide istersen getiririm, deyince, hanım dedi ki:
"İlahi hoca, asıl saf olan sensin! Ben pideye mi acıyorum? Görmüyor musun, mübarek Ramazanda hayvan oruç tutmuyor, oruç? Şapur şupur pide yiyor. hay*vanın oruç yediğine kızıyor ve üzülüyorum."Tepem attı. dedim ki hatun sen bilmiyor musun hayvanlar oruç tutmaz, sen bilmiyor musun hayvanlar namaz kılmaz, sen bilmiyor musun hayvanlar açık yerlerini örtme ihtiyacı duymazlar" Cemal Hoca cemaate
Nasıl bizim saf hatuna iyi söylemiş miyim?"
Cemaatte gülüşmeler, mesaj alınmıştır.
Huzura Oruçlu Gitmek
Ramazan ayının ilk günleriydi. Nasuhi Efendi, dergahın bahçesinde dolaşıyordu. Onun bahçede hanımı, gece vakti niçin geziniyorsunuz?" diye sordu. O da;*Allah Teala bilir bayramı burada geçireceğiz.kendime yer hazırlıyorum." buyurdu.
Hanımı Niçin böyle söyleyip yüreğimizi yakıyorsunuz." dedi.Nasuhi hazretleri;*
"Takdir-i İlahi böyledir." cevabını verdi.*Aradan günler geçti. Ramazan-ı Şerif te sevenlerini etrafına toplayıp, oğlu Alaed din Efendiyi halife tayin etti ve vasiyeti bildirdi. Muhammed Nasuhi Hazretlerinin talebesi Şami Efendi, vefat edeceği gün hocasını ziyaret etti. Nasuhı Efendinin hastalığı artmıştı. Şami Efendi
"Efendim az oruç tutup ilaç kullanırsanız rahatsızlığınız iyileşebilir." deyince,*Nasuhi Efendi;*
Oğlum! Cenab-ı Hakk'ın inayetiyle otuz senedir farzları değil nafileleri dahi noksan yapmadım. İnşallah bu gece dergah-ı iz*zete oruçlu giderim." buyurdu.*Nasuhi hazretleri vefat ettikleri gün dervişlere;*"Bu gece Cüneyt-i Bağdadi, Abdülkadir-i Geylanı, hazretleri teşrif buyuracaklardır. hizmette kusur etmeyin.*İftar vaktinde Nasuhı hazretleri lokma yerken "Hu" diye seslendi.*Allah Teala'nın ismini zikredip ruhunu teslim etti.-
|