Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-26-2018, 21:53   #2
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak dini hikayeler android programı

Buharalı Seyyid ...

Seyyid Muhammed Buhara'da doğar. ilim meclislerine koşar. Okur, okutur, , öğretir, hasılı iyi yetişir. Babasının (Seyyid Emir Külâl hazretleri'nin) vefatıyla Medine'ye yerleşir. Alemlerin Efendisine komşu olmalı ve ömrünün sonuna kadar onunla kalmalır hacceder, sonra Münevver Beldede görülmedik bir kalabalık vardır. misafirhanede yerini serer. Ancak binaya bakanlar alelacele gelir, 'Ama efendim orası Seyyidlere ayrıldı' diyince Seyyid Muhammed güler. 'İyi der, 'Ben de Seyyidim Görevliler delil isterler. Seyyid Muhammed ellerini açar, söyleyin kim şahit olsun?' der. şahit
Dedemdir diyerek Mescid-i Nebi'ye gelir Genç Seyyid kabre döner, 'Esselamü âleyküm ya ceddi!' der. Kabirden ses duyulur 'Ve âleyküm selâm ya veledi!'

Seyyid Muhammed rüyasında Efendimiz'le, Hazret-i Ali'yi görür. Anadolu'ya gitmesi emredilir. Üç nurdan kandili takip edecek, kandillerin söndüğü yere yerleşecektir. Seyyid kandilleri bulur. Seyahat haftalar sürer kandiller söner. Uludağda yemyeşil beldede Bursa'dadır Yöre halkı onu keşfetmekte gecikmez. Sultan derler ona. Emir Sultan!

Bayezid Macarlar'la savaşmaktadır. kayıplar büyüktür. Yaralılar çoktur cerrah sıkıntıları vardır. Revirde bir genç çıkar. mahir bir hekimdir. sultanın yarasını sarar. Bâyezid sargıyı çözerken hayretten dilini yutar. bu hanımının nişanlıyken verdiği mendilin yarısıdır. Sırrı bilmek ister. Ama esrarengiz genç yoktur ortalıkta. Niğbolu müstahkem bir kaledir. Osmanlı ordusu tek taş sökemez. kaleye girmek hâyâldir. Yıldırım kolay pes etmez. Büyük bir âzimle yürür surlara ümidini yitirmek üzeredir ki, kale açılır. Osmanlı ordusunu buyur eden genç kolundaki yarayı saran hekimin ta kendisidir.

Yıldırım Edirne'de konaklar. Ailesi Bursa'dadır. Bâyezid'in Fatıma adında takva sahibi bir kerimesi vardır. rüyasında Efendimiz'i görür. Ondan Muhammed Buhari ile evlenmesi istenir. kızcağız edebinden kimseyensöyleyemez. Ertesi gün Server-i Kainat yine rüyasını şereflendirir şefaatime kavuşmak istiyorsan dinle beni Fatıma Sultan'ın talibi çoktur. namlı beyler sıradadır. Emir Sultan gibi fakir ve garip biri onlarla aşık atamaz. Ancak Hundi Sultan kararlıdır. ne olursa olsun Emir Sultan'la evlenecektir. sırrını kimselere açamaz. Hem Emir Sultan'ın Efendimden haberi var mıdır acaba?

Emir Sultan dünür yollar saraya. Valide sultan dudak büker. Söyleyin ona' der, 'kırk deve yükü altın getirsin, alsın kızımı!' Emir Sultan 'göndersin develeri!' Mübarek, devecibaşını Nilüfer çayına götürür. çakılları göstererek 'Doldurun!' der, kendi keselerinizi de.' Devecilerden bazıları hikmet olmalı' der, bazısı güler. içlerinden biri 'n'olacak deyip döker. Muhammed Buhari Hazretleri Valide Sultan'ın huzuruna çıkar. Zemini kıpkızıl altın kaplar. Valide sultan korkar. diyecek tek sözü vardır: 'Nasıl istiyorsan öyle olsun!'

Emir sultanın nikah haberi Edirne'ye ulaştığında Yıldırım çok bozulur. 'Benim kızım, benden habersiz nasıl evlenir?' der ve kızını cezaya Süleyman Paşa'yı Bursa'ya yollar. Valide Sultan kızına ve damadına siper olur. büyük âlim Molla Fenari araya girer Bayezid'in Molla Fenari hazretlerine hürmetini bilen Süleyman paşa boyun büker, aylar geçer. Bayezid Bursa'ya gelir Halk sultanı karşılar. Yıldırım esrarengiz birini görür atından iner. sorar: yiğidim o maharet neydi Emir Sultan hazretleri Feth suresi okur. 'Allah'ın kuvvet ve yardımı, biat edenlerin vefa ve sadakatlerinin üstündedir' Bayezid sorar: '-Adını bağışlar mısınız?
-Muhammed! Buharisi'de var mı? Elinizi öpebilir miyim baba. Hayır. Öpülecek el seninki.
Ve kucaklaşırlar.

Yıldırım Bayezıd Niğbolu zaferinden sonra muhteşem bir mescid yaptırmak ister. Mimarlar Ulucami'nin bulunduğu mevkide karar kılarlar. arsada bahçesi olanlara başka yer verilir. gönülleri hoş edilir. yaşlı bir kadıncağız Evim de evim" feryadı tutturur fevkalade ücretlere omuz silker, olmaz" der. vezirlerin Sultanlara direnir. Ama
Sultan Bayezid caminin yerini sevmiştir. divanı toplar, çözüm arar. Kadılar "mal onun derler, "satarsa satar, satmazsa satmaz!" Meclis çaresizlikle dağılırken Bayezid damadı gelir. Emir Sultan'ı Mübarek tebessüm eder. "Acele etme!" "Bir gecede neler değişmez?" İhtiyar kadın rüyasında mahşeri görür. dehşet anıdır. korkunç azab vardır. İnsanlar âlemlere rahmet Efendimiz'in yanına koşarlar. Şefaate kavuşurlar. Kadıncağızın yürümeye, mecâli yoktur. vücudunu taşıyamaz, t Feryad figan ağlar. Emir Sultan'ı görür, "Herkes cennete gitti" der, "Ben bir başıma kaldım Mübarek gönül ferahlatan sesiyle sorar, "Kurtulmak istiyor musun?" Kadın cevap verir: Hiç istemez miyim?
Öyleyse Sultanımızı üzme! Ertesi gün kadın ayağı ile gelir, evini verir. Evinin ücreti bağışlar camiye.

Emir Sultan, Yıldırım'ın Timurla savaşmasına razı değildir. kardeş kavgasına mani olamaz. ve anlatır Ne bu savaşın manası ne de kazanma şansı var Yıldırım Han mağlubiyet tatmamışdır. Timur da mağlubiyetsizdir kaç devlet yıktı ülkesi büyük, askeri fazla. Maveraünnehr ilimde, ve sanatta önümüzde. Ben Yıldırımın manevi zırhıyım Timurda koruyucusuz değildir zamanın kutbundan dua aldı. Yıldırım Han aklını örten öfkesinin farkına varmadıkça Zor günlere hazırlansanız iyi edersiniz.
Ankara savaşında yaşanılan acı mağlubiyetin ardından Timuroğulları Bursa'yı muhasaraya aldı. Şehir halkı zor durumdadır, aç kalır. çadırlar sökülür. Asya yollarına göç düzülür.

Anadolu halkı Emir Sultan Hazretleri ile Yıldırım arasındaki menkıbeleri anlatır. Hâlbuki büyük veli Çelebi Mehmed'in yanındadır. Ankara savaşının ardından Anadolu karışır. Musa Çelebi, İsa Çelebiden Bursa'yı alır. Süleyman Çelebi Edirne'yi tutar. Ancak bunlar devleti muhteşem günlerine döndüremez Şehzade Mehmed iyi bir asker ve liderdir. fitne çıkarmaktan çekinir. işaret bekler. Allah dostları ne derse onu yapacak. kardeşlerinin emrinde çeri olacaktır. Bir gece rüyasında Murad-ı Hüdavendigar'ı görür, yanında Emir Sultan vardır. Dedesi kılıç verir, kar renkli küheylanı gösterir "Haydi!" der, "Vazife sende!" Çelebi Mehmet hâlâ Emir sultan bakışları ile cesaret verir "Korkma!" der, "yanındayız!" Çelebi Mehmed işaretle yola çıkar Osmanlı Devletini silbaştan kurar. Çelebi Mehmed'in başardığı iş Osman Gazi'ninkinden aşağı değildir.

Emir Sultan vefatından sonra büyük hürmet görür. Yavuz Mısır seferine çıkarken büyük velinin nurlu türbesini ziyaret eder, imdat diler. Kabirden ses gelir: Ya Selim! Ey Selim. İnşallah Mısır'a emniyet içinde girersin Ve öyle de olur!
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla