Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-12-2018, 21:55   #16
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak kurtuluş-savaşının-kahramanlarının- hikayeleri.nedir

Seyit Onbaşı

1889 un Eylül ayında Havran İlçesi Çamlık* köyünde dünyaya gelen seyit , 1909 yılının nisan ayında askerlik vazifesine başladı.1912 de Balkan Savaşlarına katıldı savaş bittikten sonra topçu eri olarak Çanakkale Mecidiye Tabyasında görev aldı.
Savaştan sonra 1918 de köyüne dönen seyit onbaşı baba mesleği ormancılık ve kömürcülükle hayatını devam ettirmistir** 18 Martın asıl kahramanlarından olan ve Deniz Zaferi,ne son noktayı koyan Seyit Onbaşı 1939 da zatüreden vefat etmiştir. doğduğu köy onun adıyla anılır

Çanakkale savaşlarında uzun menzilli toplar son derece etkiliydi. Ancak Mecidiye Tabyasının topları isabet almış ve kullanılmaz hale gelmişti Düşman askerlerimizi şehit etmis, ayakta Havranlı seyit ve birkaç asker kalmıştı Seyit 276 kiloluk mermiyi sırtladı namluya sürdü ve düşmanı boğazın derin sularına gömdü kahramanlıkla adını Türk tarihine yazdırdı ve kahraman Kumandan Miralay Cevad Çobanlı onbaşı rütbesiyle ödüllendirildi*** Savaştan sonra 1918 de köyüne dönen seyit onbaşı baba mesleği ormancılık ve kömürcülükle hayatını devam ettirmistir**

EDİNCİKLİ MEHMET ER

Edincikli Mehmet Er'in kolunu top mermisi parçalamıştır ve bir et parçası sarkmaktadır.
Komutanım ne olur* kolumu kes deyince
Allah Aşkına, Allah Rızası için kes şu kolumu
Kes diyince Teğmen Saip, bıcağı kola vurur. Askerimiz Gık bile demez ileride Allah! Allah! nidalarıyla çarpışan erlere bakar ve kolunu Bu kol bu can vatana feda olsun," diyerek fırlatır.

Çanakkaledeki askerimiz Edincikli mehmetin elini top parçalamış kolu kopmuştu o kendini Hakka teslim etmiş, acıyı unutmuş, rahmet deryalarında, arınmıştı kolunun bedenden ayrıldığını bile duymamıştı.tek isteği vatan için şehit olmaktı vatan için Allah için hücuma* kalktı Allah'ın yardımıyla haklamadığı kafir kalmadı Ama kaderinden kaçamadı Kolunun kopmasıyla kan kaybetmişti şehitlik mertebesi onu bekliyordu ve Edincikli Mehmet Çanakkale şehidiydi

SAKA HÜSEYİN

İkinci Anafartalarda Türk birlikleri Anafarta Ovası'na* yerleşmişti 35. Piyade Alayı erlerinden Hayrabolu'lu Hüseyin alayın su ihtiyacında* görevli idi alaca karanlıkda katırı ile yola çıktı.Bigalıya Köyüne geldi suyunu doldurdu Hüseyin korkusuzdu Savaş umurunda değildi onun ağzından tek bir türkü duyulurdu
"Pınar baştan bulanır
İner dağı dolanır
Al başımdan sevdayı
Buna can mı dayanır.

GAZİ MEHMET AŞKIN’IN ANLATTIKLARI:

Çanakkale savaşlarında Recep Eniştemin iki ayağı kopmuştu ruhunu teslim etmeden son sözleri niçin ağlarsın, cigerimi dağlarsın! Allahın verdiğine merhaba! Takdir- i Rabbani bu imiş! Onun kazası çevrilmez ve hükmüne mani yoktur. Arzuladığım gibi savaşda şehit oldum .O saadet bana yeter!*******
sağ kalirsan, anamın elini benim için öp! Emzirdigi sütlerini helal etsin!” Başımı kıbleye çevir
dedikten sonra Ruhunu rabbine teslim etti

Çanakkale savaşlarında Recep Eniştemin iki ayağı kopmuştu ruhunu teslim etmeden son sözleri niçin ağlarsın, cigerimi dağlarsın! Allahın verdiğine merhaba! Takdir- i Rabbani bu imiş diyerek Ruhunu rabbine teslim etti

Çanakkale savaşlarında Recep Eniştemin iki ayağı kopmuştu ruhunu teslim etmeden son sözleri
Allahın verdiğine merhaba Onun hükmüne mani yoktur. Arzuladığım gibi savaşda şehit oldum .O saadet bana yeter!*******
*
Çanakkale savaşlarında iki ayağı kopan Recep Eniştemin son sözleri şunlar oldu niçin ağlarsınız cigerimi dağlarsınız Allahın verdiği Takdir- i rabbanidir Onun kazası çevrilmez ve hükmüne mani yoktur. Arzuladığım gibi savaşda şehit oldum .O saadet bana yeter sağ kalırsanız, anamın elini öpün Emzirdiği sütlerini helal etsin!” Başımı kıbleye çevirin

Çanakkale şehidimiz süngü hücumunda ağır yara aldı.son sözleri Ahiretim ve ölümüm yaklaştı, cesedimi buraya ellerinle göm! Üzerimde harbedin Gazilerin ayak seslerini Allah! Allah! Nidalarını duyayım!” dedi ve gülerek ruhunu teslim etti

İNSANLIK DERSİ

Çanakkale Savaşlar'ında savaşıp kolu ile ayağını kaybeden Fransız Generali Bridges, diyor:
"Fransızlar, Türkler gibi mert bir milletle savaştıkları için daima iftihar edebilirsiniz.Hiç unutmam.Savaş bitmişti.Yaralı ve ölüleri dolaşıyorduk Türk ve Fransız askerler ağır zayiat vermişdi. Şu hadiseyi ömrümce unutamayacağım.* Yaralı Fransız askeri için Türk askeri gömleğini yırttı onun yaralarını sardı kanlarını temizledi

Fransız Generali Bridges Çanakkalede kolu ile ayağını kaybeddi ancak yaşadığı bir hadiseyi unutamadı bir türk askeri düşman fransız askerinin yaralarını sarıyordu o bir türk askeriydi fransız generale şu cevabı vermişti Bu Fransız askeri cebinden annesinin resmini çıkardı.Benim kimsem yoktur İstedim ki, o kurtulsun, anasına dönsün".

Çanakkale savaşlarında asil ve alicenap türk askeri düşmanı hüngür hüngür ağlatıyordu Çünkü, Türk askeri göğsündeki ağır ve öldürücü süngü yarasına rağmen en önce düşmanın yarasını sarıyordu

KINALI HASAN

Yüzbaşı Sırrı Bey, Çanakkalede eratı teftiş ederken, birini saçı kınalanmış* görür ve Hiç erkek kinalanırmı diye sorar Mehmetçik anasının cevaben yazdığı mektupta şunlar yazar Ey gözümün Bizim köyde kurbanlık koyunlar kınalanır... Ben seni vatana kurban adadım.saçını kınaladım...Allah, seni Peygamber yolundan ayırmasın. Seni melekler şimdiden rahmetle anacaktır.

Çanakkale savaşında bir anne evladına şu mektubu yazar Hasan’ım Köyümüzde rahatça oturalım mı Vatan sevgisi içimizde alev alev yanıyor. Sen ecdadından, babandan aşağı kalamazsın Beni ve seni Allah yarattı, vatan büyüttü.Allah, bu vatan için seni besledi. vatanın ekmeği iliklerinde duruyor seni evlatlarım arasından vatana kurban adadım.saçını kınaladım
El-hükmü billah. Allah, seni rahmetle anacaktır.

kaynak derstürkçe.com

Kurtuluş Savaşına Ait Kahramanlık Hikayeleri / KURTULUŞ SAVAŞıNIN KAHRAMAN KADINLARI

BEN BABAMLA ÖLMEYE GİDİYORUM,

İstiklal Savaşında binlerce Mehmetçik`in şehit olduğu Gediz Cephesi Yunanlılardan ilk yenilginin alındığı cephedir. Türk askeri mücadelesini sonuna kadar sürdürür. Ancak kaybeder Gediz Cephesi`nde tek bir alay başarılı olur. O da Hafız Halit Bey`in 70. Alay`dır.Türk askeri Yunan saldırısında zor anlar yaşar küçük kız Nezahat` Minik, ama vatan sevgisi dolu yüreğiyle kaçan askerlere duvar gibi dikilir ve haykırır Ben babamın yanına ölmeye gidiyorum, siz nereye gidiyorsunuz?`

İstiklal savaşının küçük nezahati bir çocuktur ancak o farklıdır Atın üstündeki küçük kız, askerlere vatan sevgisini ve şehadeti` haykırır onun sayesinde askerler şehit oluncaya kadar savaşır Gediz muharebesi kaybedilse de Yunan askerinin Anadoluya sızması geciktirilir. Küçük Nezahet, elinde oyuncaklarıyla askerin arasında gezen bir kız çocuğu değil, 70. Alay`ın Nezahet Onbaşısı`dır.
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla