|
Kaynak islam ansiklopedisi android programı
*
RESULULLAH'TAN HİKAYELER
ŞEHİDLERİN İSTEĞİ
Abdullah ra tan rivayetle
Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü zannetmeyin onlar Rablerinin nezdinde diridirler, cennet nimetleri ile rızıklanırlar (Al-i Imran Suresi) mealindeki Ayeti soruldu o, şöyle cevap verdi Onların ruhları cennette yeşil kuşlar içerisinde dilediği yere uçar Arşa asılı kandillere konarlar, ortadan perde kalkar ve Allahü Teala kendilerine hitab ederek Nimetinizi artırmamı istiyor musunuz fazlalaştırayım ? diye sorar. Onlar:* Ey Rabbimiz, neyin fazlalaştırılmasını isteyeceğiz? Cennette dilediğimiz yere uçuyoruz, diye cevap verirler.Allahü Teala ikinci defa Bir şey ziyade etmemi istiyor musunuz ki, ziyade edeyim? diye sorar
Onlar, mutlaka kendilerine bir şey verilmesi arzu edildiğini anlayınca:*
Allahım, ruhlarımızı bedenlerimize iade et dünyaya dönelim ve bir defa daha senin yolunda öldürülelim, derler.*
ŞEHİTLİK
Cabir ra ya Peygamberimiz rastlar ve Ey Cabir seni neden üzüntülü görüyorum? diye sorar Cabir ra
Ey Allah'ın Resulü, babam Uhudda şehid oldu. Bir çok kız evlad ile büyük bir borç geride bıraktı, diyince
Peygamberimiz buyurdu Sana Allah'ın babanı nasıl karşıladığını müjdeleyeyim mi? der Cabir ra müjdele, ey Allah'ın Resulü! deyince Peygamber SAV Allahü Teala hiç bir zaman perdesiz şekilde kimse ile konuş-mamıştır. Ancak babanı diriltip, kendisi ile perdesiz olarak konuştu Ey kulum, dilediğini dile buyurdu. Baban Ey Rabbim, beni bir defa daha dirilt senin yolunda ikinci defa öldürüleyim, dedi. Allahü Teala insanların' öldükten sonra ikinci defa dünyaya tekrar dönmeyeceklerine hükmettim, buyurdu ve Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü zannetmeyin, onlar Rablerinin nezdinde diridirler, cennet nimetleri ile rızıklanırlar» (Al-i imran Suresi) nazil oldu
RÜZGARDAN DA KUVVETLİ
Enes ra Peygamber SAV in şöyle buyurduğunu anlatıyor Allahü Teala yeri yarattığı zaman yer hareket ediyordu
Ve dağları yarattı. Dağları yer yüzüne oturtunca, yer karar buldu. Melekler dağın şiddetine hayret ettiler ve:*
Ey Rabbimiz, yarattıkların arasında dağlardan kuvvetli var mı? diye sordular. Allahü Teala Evet, demir, diye cevap verdi. Melekler Ey Rabbimiz, demirden kuvvetli olanı var mı? dediler.*Allahü Teala Evet, ateş, buyurdu. Bunun üzerine Melekler:*
Ey Rabbimiz, yarattıkların arasında ateşten kuvvetlisi var mı? deyince
Allahü Teala sırasıyla rüzgar vardır rüzgardan kuvvetlisi sağ eli ile sadaka verirken sol elinden gizleyen Ademoğlu daha kuvvetlidir.*
KENDİNİ TEHLİKEYE ATMAK
Eşlem Nucubi ra anlatıyor Rum şehrindeydik. büyük bir asker safı çıktı. Müslümanlardan onların karşısına daha kalabalık bir saf çıktı. Şehirin başında Utbe bin Amir ra öteki topluluğun başında Fudale ra vardı. Müslümanlardan biri, safı yarıp içeri girince Rum safına hücuma geçildi
insanlar:*Subhan Allah, kendisini tehlikeye atıyor! diye bağırdılar. Ebu Eyyub Ensari ra dedi ki:* Ey insanlar, elinizle kendinizi tehlikeye atmayın...» ayetini öyle anlıyorsunuz. o ayet biz Ensar cemaati ne nazil olmuştur. Allahü Teala islamı zafere erdirip, yardımcılar çoğalınca bazımız mallarımız zarara uğradı. Halbuki Allahü Teala islamı muzaffer kılmış ve yardımcıları çoğaltmıştır. mallarımızın yanında kalsak da ziyanın telafisine çalışsak!» diye söylemişti. Allah bizim düşüncemizi reddetmek üzere Resulüne «Allah yolunda mallarınızı harcayın elinizle, cimrilik ve israf yaparak kendinizi tehlikeye atmayın mücahidlere maddi ve manevi yardımda bulunun. Allah muhakkak iyilik ve ihsanda bulunanları sever» (Bakara Suresi) mealindeki Ayet-i inzal etti. Ve malların yanında kalıp ziyanı telafiye çalışmak ve savaşa katılmamak tehlike oldu.*Bundan sonra da Ebu Eyyub ra şehidliğe erip Rum memleketinde defnedilinceye kadar, Allah yolunda kendisini savaşın ön saflarına attı.*
ELLİ KİŞİNİN SEVABI
Ebu Ümeyye ra anlatıyor:*Ebu Sa'lebe ra Ey iman edenler, kendinize bakın doğru yolu bulunca, sapmışlar size zarar vermez.» (Maide Suresi) Ayetini sordum.*Ebu Sa'lebe ra Allah'a yeminle Peygamber SAV buyurmuştur
Muhakkak iyiyi emredecek, kötüyü nehyedeceksiniz. cimri ve zalimi, insanlar arasında nefse uymanın yaygın hale geldiğini, dünyanın ahirete tercih edildiğini, herkesin yalnız kendi görüşüne hayran kaldığını görünceye kadar böyle yapmaya devam edin. Bunları gördüğünde, insanları bırak, dünya ve ahirette sana faydalı şeylerle meşgul ol haramdan uzak dur. sizden sonra öyle bir zaman gelecektir ki, dine sarılan ateşi eline almış kimse gibidir. iyi amel işleyene, sizin gibi salih amel işleyen elli adamın sevabı vardır.»*
Ashabı Kiram dedi ki Ey Allah'ın Resulü, bizden elli kişinin sevabı mı, yoksa onlardan olan elli kişinin sevabı mı? Peygamber SAV sizden olan elli kişinin sevabı, buyurdu
YAHUDİ OĞLANIN İMANI*
Bir yahudinin oğlu Peygamberimize hizmetde bulundu. Bir gün hastalandı. HZ Resulullah ziyaretine gitti. Başucunda oturduk oğlana Müslüman ol! buyurdu.*oğlan babasına baktı. Babası Ebu'l Kasım'a itaat et, diyince müslüman oldu Hz Peygamber oğlanın hak dini kabulü üzerine:*oğlanı ateşten kurtaran Allah'a hamd olsun! Buyurdu
YAHUDİLERİN YALANI VE İTİRAF!
Ebu Hureyre ra anlatıyor: Hayber fethedildiğinde Allah'ın Resulüne zehirli bir koyun getirdiler Peygamber SAV yahudileri getirin, diye emretti. Peygamber SAV Size bir şey soracağım; doğru cevap verecek misiniz? dedi. Yahudiler:*Evet, ey Ebu'l Kasım, dediler. Peygamber SAV Babanız kimdir? Yalan söylüyorsunuz, babanız o, filandır, buyurdu. Yahudiler:*
Haklısın diye tasdik ettiler. Peygamber sav Kimler cehennemde kalacaklar? diye sordu. Yahudiler biz kalacağız, sonra da bizim yerimize siz geleceksiniz, dediler Peygamber SAV Orada çakılıp kalın! Allah'a yeminle ebediyyen orada sizin yanınıza gelmeyeceğiz, buyurdu.*ve dedi ki:*
koyuna zehir koydunuz mu Niçin yaptınız? diye sorunca yalancı Peygamber isen senden kurtuluruz, diye düşündük. Hakiki Peygamber isen zehir sana zarar vermez, dediler.*
VEBADAN KAÇMAK
İbni Abbas ra anlatıyor:*
Hz Ömer Şamda Serg köyüne vardı Şam'daki Emirler ve Ebu Ubeyde ile karşılaştı. Şam'da veba hastalığı oldu Hz Ömer, Bana ilk Muhacirleri çağırın dedi ve istişarede bulundu. Bir kısmı:*
Sen mühim bir iş için çıkmışsın, geri dönme dediler.*Bazıları Yanında, diğer insanlarla beraber Allah'ın Resulünün sahabileri ni, vebaya arzetmenin doğru olmayacağını söylediler. Hz Ömer, Ensarla da istişarede bulundu. onlar Muhacirlerden farklı görüş beyan ettiler. Kureyş'in büyüklerini çağırdı Hepsi aynı görüşte, dediler ki İnsanlarla beraber geri dön ve halkı vebaya götürme dediler.*Hz Ömer, insanlara:*
Yarın sabah Medine'ye dönüyorum, dedi Ebu Ubeyde ra Allah'ın kaderinden mi kaçıyorsun? diye sordu. Hz Ömer:*
Bunu senden değil, başkasından işitmek isterdim ey Ebu Ubeyde! dedi.*
ve Evet, Allah'ın kaderinden, yine Allah'ın kaderine kaçıyoruz, dedi verdi.*
Abdurrahman bin Avf dedi ki:*
Allah'ın Resulünü şöyle söylerken işittim:*Bir yerde veba hastalığı duydunuz mu oraya gitmeyin. Bulunduğunuz yerde veba başgösterdiğinde ondan kaçmak için o yerden de çıkmayın.»*Hz Ömer Hadis-i Şerifi işitince, Allah'a hamdetti.
GÜNAHLARA KEFFARET
Abdullah ra anlatıyor:*
Allah'ın Resulü Çok ızdıraplıydı
Dedim ki:*Ey Allah'ın Resulü! Sıtma hastalığın çok şiddetli.. Peygamber sav ben hastalandığımda duyduğum ızdırap iki kat olup sizden iki kişinin duyduğu ızdırap derecesindedir, buyurdular. Dedim ki:* Bu, sana iki kat ecir sağlamak için öyledir. buyurdular ki:*
Evet, . Belaya ve diken kendisine isabet eden bir müslüman yoktur ki, bu sebepten ağaç yapraklarının döküldüğü gibi, Allahü Teala onun günahlarını bağışlamasın...*
LANETLİ KADINLAR
Abdullah ra anlatıyor:*
Allahü Teala, dövme yapan ve yaptırmak için çabalayan, yüz kıllarını cımbızla yolan ve güzellik maksadıyla bunları yapan Allah'ın yarattığını değiştiren kadınlara lanet etsin dedi
bu sözleri, Beni Eset'den daima Kur'an okuyan Ümmü Yakub isimli kadına bildirilince, kadın, Abdullah ra ya gelir ve münakaşa eder.*Abdullah ra Allah'ın Resulünün lanet ettiklerine neden lanet etmiyeyim, diyerek: bu, Allah'ın kitabında vardır, diye ilave eder. Kadın Mushaf'da senin söylediklerini görmedim, diye cevap verir Abdullah ra
İyice okusaydın, görürdün. Çünkü Allahü Teala: «Peygamberin getirdiğini alın, yasakladığını yapmayın» buyuruyor, dler.*Ümmü Yakub:* söylediğin şeylerin senin zevcende de olduğunu tahmin ediyorum, deyince, Abdullah ra Git, bak, der Ümmü Yakub, Abdullah ra nın hanımında bunları göremeyince Abdullah radıyallahu anh:* Zevcemde bunlar bulunsaydı, bir arada hayat süremez, ve ayrılırdik, diye cevaplar
|