|
“... Ey İsrailoğulları yalnızca benden korkun(bana karşı sorumluluk bilinci taşıyın).” (2 Bakara 40)
.
“Şüphesiz Rabbinin yakalaması son derece çetindir.” (85 Büruc 12)
Hacc suresi “Ey İnsanlar Rabbinize karşı sorumluluk bilinci taşıyıp ondan korkun.
Hacc suresi kıyamet vaktinin depremi sarsıntısı gerçekten korkunç olacak.
Hacc suresi Kıyamet günü emziren analar çocuklarını unutacaklar ve her gebe kadın da çocuğunu düşürür.
Hacc suresi Kıyamet günü İnsanları sarhoş olmadıkları halde sarhoş gibi alıklaşmış göreceksin. Çünkü Allah’ın azabı şiddetlidir
“Hesap vermek için Rabbinin huzurunda durmaktan korkan kula iki cennet vardır.” (55 Rahman 46)
Tur suresi Cennetlikler derler ki dünyada Allah’ın razı olmayacağını düşünerek sonumuzdan korku içindeydik. Allah bol lütufta bulundu cehennem azabından korudu.
Biz O’na yalvarıp ibadet ederdik onun iyiliği bol ve rahmeti geniştir.Tur suresi
HZ MUHAMMED SAV BUYURUYOR
Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem sözünde, işinde doğru ve vahiyle doğruluğu tasdik olandır. Salat u selam
-Sizden birinizin yaradılışının başlangıcı olan temel maddeler anasının karnında kırk günde derlenip toplanır.
Siz ikinci kırk günlük zaman içinde kan pıhtısı haline döner. o kadar müddet zarfında da bir et parçası haline gelirsiniz
Allah bir melek gönderir ona ruh üfürür ve dört şeyi yazması emrolunur
rızkı eceli ameli ve o kimsenin iyi mi yoksa kötü bir kimse mi olacağı.
Kendisinden başka gerçek ilah olmayan Allah’a yemin ederim biri cennetlik iş yapar ise kendisiyle cennet arasında sadece bir arşın mesafe kalır.
cehennemliklerin yaptıkları amelleri yapanlar cehenneme girer.
biri cehennemlik iş yapar kendisi ile cehennem arası bir arşın kalır fakat o kişi cennetlik iş yapar ise cennete girer.
“Hesap günü cehennem getirilir. yetmiş bin yuları vardır her yuları çeken yetmiş bin melek vardır.”
“Kıyamette cehennem azabı en hafif olanının ayak altına iki kor ateş konur beyni kaynar, hiç kimsenin kendisi kadar azabta olduğunu hatırına getirmez o azap edilenlerin en hafifidir
“Cehennem ateşi topuklara bazılarının diz ve bellerine bazılarının da köprücük kemiklerine kadar çıkar.”
“İnsanlar kıyamette Rablerine hesap vermek üzere kabirlerinden kalkar ve öyle çok bekleyecekler ki bir kısmı kulaklarının yarısına kadar ter içinde kalıp kaybolacaklar.”
sizler benim bildiklerimi bilseydiniz az güler çok ağlardınız.”
Cennet ve cehennem gözlerim önüne serilip bana gösterildi. Hayır ve şer hakkında bugün gördüğümü hiç görmedim.
ahiret ve azap hakkında benim bildiğimi bilseydiniz elbette az gülüp çok ağlardınız”,
“Kıyamet günü güneş insanlara bir mil mesafe kalıncaya kadar yaklaştırılır.”
Kıyamet günü İnsanlar işledikleri kötü amelleri kadar tere batarlar.
Kıyamette insanlardan bir kısmı topuklarına, bir kısmı dizlerine, bir kısmı bellerinin hizasına kadar bir kısmı da ağızları hizasına kadar ter içinde kalırlar.”
Kıyametin dehşetinden insanlar öyle bir terlerler ki terleri yerin yetmiş arşın derinliğine ulaşır.
Kıyametin dehşetinden insan teri ağız ve kulaklara kadar ulaşır.”
Ebu Hüreyre ra Rasulullah ile beraberdik bir gümbürtü duyuldu HZ Rasulullah Bu yetmiş yıl önce cehenneme atılmış bir taş olup şimdiye kadar durmadan yuvarlanıyordu nihayet cehennemin dibine düştü. gürültüsünü işitmiş bulunuyorsunuz” buyurdu.
Rasulullah buyurdu: “Rabbiniz tercüman olmaksızın mutlaka hepinizle konuşacaktır. O gün kişi sağa bakar hayır ve sevabını görür, sola bakar kötülük ve günahlarını görür. Ö
Rabbiniz tercüman olmaksızın mutlaka hepinizle konuşacaktır o gün kişi
önünde de sadece cehennemi görür. Öyleyse yarım hurmayla da olsa cehennemden korunmaya çalışınız, hayırlı amellerinizi artırınız.”
Şüphesiz ben sizin görmediklerinizi görüyor ve bilmediklerinizi biliyorum.
Gökyüzü meleklerin çokluğundan dolayı çatırdayıp gıcırdadı bu gıcırdamasında da haklı idi. Çünkü orada meleklerin secde etmediği dört parmaklık bir yer bile yoktu.
Vallahi bildiklerimi bilseydiniz az güler çok ağlardınız. Döşekler üzerinde kadınlarınızdan zevk alamazdınız. Yüksek sesle Allah’a yalvararak yollara ve kırlara çıkardınız.”
Hiçbir kul kıyametde beş şeyden sorguya çekilmedikçe yerinden ayrılmaz. Ömrünü nerede nasıl harcadığı İlmi ve bilgisiyle ne yaptığı
Malını nerede kazanıp nereye harcadığı
Vücudunu nerede yıprattığı
yeryüzünün haberleri her erkek ve dişinin yeryüzünde ne yaptığına şahitlik edecek. Sen filan gün şöyle şöyle yapmıştın diyecekdir.
“Nasıl rahat ve konfor içinde yaşayabilirim. Sur sahibi sura ağzını dayamış üflemek için izin bekliyor.”
Hasbünallahu veni’mel vekil = Allah bize yeter o ne güzel vekildir. Deyiniz”
“Kıyamet ve dehşetinden korkan kimse geceden yol alır geceleri nafile ibadetlere ağırlık verir. Bu şekilde hareket eden de amacına ulaşır.
Allah’ın vereceği şey pahalı ve yüksektir. İyi biliniz ki Allah’ın vereceği şey cennettir.”
.
HZ Rasulullah “İnsanlar kıyamet günü yalınayak çıplak ve sünnetsiz olarak Allah’ın huzurunda toplanır Diyince Hz Aişe Ey Allah’ın Rasulü, kadın ve erkekler birlikte olunca birbirlerine bakmaz mı deyince HZ Rasulullah
Ya Aişe, Durum birbirine bakamayacak kadar şiddetlidir”, buyurdu.
Zümer suresi De ki, Allah buyuruyor: “Ey nefislerine uyup ta sınırlarımı aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin.
Allah bütün günahlarınızı bağışlar, şüphesiz ki o çok bağışlayan ve çok acıyandır.” Zümer suresi
Allah’tan gelen gerçekleri örtbas etmelerinden dolayı o kafirleri ve nankörleri cezalandırdık. Biz gerçekleri örtbas eden nankörden başkasını hiç cezalandırır mıyız?” (34 Sebe 17)
“Bize vahyedilerek bildirildi ki: Allah’ın azabı peygamberleri yalan sayıp onlara sırt çevirenlere erişir.” (20 taha 48)
“Allah: “Benim rahmetim her şeyi kuşatmıştır” buyurur.” (7 Araf 156)
HZ MUHAMMED SAV BUYURUYOR
“Kim Allah’tan başka ilah yoktur, yalnızca Allah vardır, ortağı yoktur, Muhammed Allah’ın kulu ve Rasulüdür.
hangi amel üzerinde olursa olsun Allah mutlaka onu cennete koyar.”
İsa da Allah’ın kulu ve elçisi, Meryem’e bıraktığı kelimesi ve Allah tarafından verilen bir ruhtur derse hangi amel üzerinde olursa olsun Allah mutlaka onu cennete koyar.”
Kim cennet ve cehennemin hak olduğuna şehadet ederse hangi amel üzerinde olursa olsun Allah mutlaka onu cennete koyar.”
Allah’tan başka ilah yoktur ve Muhammed Allah’ın Rasulüdür diye şehadet eden kimseye Allah cehennemi haram kılar.”
“Kim bir hayır ve iyilik işlerse ona on kat sevap vardır veya daha da artırılır
Kim bir kötülük ve günah işlerse onun da karşılığı kendisi kadardır artmaz ya da tamamen bağışlanır
Kim Allaha bir karış yaklaşırsa Allah teala bir arşın yaklaşır
Allah teala buyurur bana Bir arşın yaklaşana ben bir kulaç yaklaşırım.
Allah teala buyurur Bana yürüyerek gelene ben koşarak gelirim.
Allah teala buyurur Kim bana ortak koşmamak şartıyla yeryüzünü dolduracak kadar günahla huzuruma gelse, ben onun günahları kadar bağışlama ile karşılarım.”
“Allah’a ortak koşmadan ölen cennete girer, Allah’a ortak koşarak ölen de cehennemi boylar”
Kim Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed sallallahu aleyhi vesellem in Allah’ın kulu ve peygamberi olduğuna şehadet ederse Allah cehennemi haram eder”,
Allah rızasını gözeterek Lâ ilâhe illallah diyen kimseye cehennemi haram kılmıştır.”
Hz Rasulullah çocuğundan ayrılan esir bir kadın gördü bu Kadın yavrusunun hasretiyle her çocuğu kucağına alıp emziriyordu. Rasulullah Hiç bu kadın çocuğunu ateşe atar mı? diye sordu
Esir bir kadın yavrusundan ayrılmıştı evlat hasretiyle tüm bebekleri emziriyordu Hz Rasulullah buyurduki
Allah’ın kullarına merhamet ve acıması bu kadının çocuğuna merhametinden çok daha fazladır
Allah tüm varlıkları yarattığı zaman arşın üstündeki ve kendi katındaki bir kitaba RAHMETİM GAZABIMA GALİP GELİR diye yazmıştır.”
Allahu Tealanın Rahmeti gazabına galip oldu rahmeti üstün geldi” ve Allahın Rahmeti gazabını geçmiştir”
Allah rahmetini yüz parçaya ayırmıştır. Doksan dokuz parçasını kendi katında alıkoymuş birini yeryüzüne indirmiştir.
yeryüzünde ki varlıklar bir parça rahmet sebebiyle birbirlerine acır ve şefkatli davranırlar.
hayvanlar merhamet yüzünden yavrusunu ezmemek için ayağını kaldırır.”
Allah’ın yüz rahmeti vardır. Birini cin insan ve hayvanların arasına indirmiştir. Onlar bir dilim rahmet sebebiyle birbirlerini sever ve birbirlerine acırlar.
Vahşi hayvanlar rahmet sebebiyle yavrusuna şefkat gösterir. Rahmetin doksan dokuz parçası ahirette kullara rahmet etmek için kıyamete bırakılmıştır.”
Allah’ın yüz rahmeti vardır. Bu rahmetin bir tanesi sebebiyle varlıklar şefkat ve merhamet gösterir doksan dokuzu ise kıyamet günü için bekletilmektedir.”
“Allah yerleri ve gökleri yarattığı gün yüz rahmet de yaratmıştır.
Her bir rahmet göklerle yer arasını dolduracak büyüklüktedir.
Yüz Rahmetin sadece biri yeryüzüne indirmiştir. İşte anne yavrusuna bu yüzden şefkat gösterir.
Vahşi hayvanlar kuşlar tek bir rahmetten dolayı birbirlerine merhamet ederler.
Kıyamet günü olunca Allah doksan dokuzu bir rahmetle yüze tamamlar ve kulları için kullanır.”
Kul bir günah işler de Allah’ım günahımı bağışla dedi mi Allah “kulum günah işledi ve günahını bağışlayacak ve sorgulayacak bir Rabbi olduğunu bildi”, der.
kul sürekli günah işlerde Rabbim bağışla dedi mi Allah: “Kulum günah işledi ve günahı bağışlayacak kendisini sorgulayıp azap edecek bir Rabbi olduğunu bildi”, der.
kul günah işler de bağış dilerse Allah: kulum günah işledi, affedip sorguya çeken Rabbini bildi. Muhakkak kulumu bağışladım dilediği kadar yapsın buyurur
Canım elinde olan Allah’a yemin olsun hiç günah işlememiş olsaydınız Allah sizi yok eder yerinize günah işleyip bağışlanma dileyecek bir toplum getirir de onları bağışlardı.”
siz günah işlemeseydiniz, Allah günah işleyen bir toplum yaratır, onlar günaha bağış dilerler de Allah onları bağışlardı
gerçek kalbiyle samimi bir biçimde şehadet getiren kime rastlarsan onu cennetle müjdele.”
İbrahim (a.s.) “Ey Rabbim tapınılan nesneler insanları yoldan çıkardı kim bana uyar ve katılırsa bendendir. Bana baş kaldırana sen çok acıyan ve bağışlayansın.” (14 İbrahim 36)
onları azaba çarptırırsan onlar kullarındır ve onları bağışlarsan doğrusu sen çok güçlü ve üstün olansın yaptığını yerince yapansın.” (5 Maide 118)
HZ MUHAMMED Allah’ım ümmetim! ümmetim! diye dua etti ve ağladı Allah: Ey Cebrail –Rabbin herşeyi bilir git Muhammed’e niçin ağladığını sor, buyurdu.
Cebrail as sordu Hz Rasulullah ümmeti için ağladığını söyledi cebrail Allah herşeyi en iyi bilendir dedi ve Allah emretti Ey Muhammed Ümmetin konusunda seni razı edeceğiz ve üzmeyeceğiz.
Ya Muaz Allah’ın kullar üzerindeki hakkı, onların sadece Allaha kulluk etmeleri ve hiçbir şeyi ona ortak koşmamalarıdır.
Kulların Allah üzerindeki hakkı, kendisine hiçbir şeyi ortak tutmayanlara azap etmemesidir
Allah’tan başka ilah olmadığına Muhammed sallallahu aleyhi vesellem’in Allah’ın Rasulü olduğuna şehadet ederim
İbrahim suresi Allah; sağlam sözle iman edenleri dünya hayatında da ahirette de sapasağlam ve dosdoğru kelime-i tevhid sözüyle sağlamlaştırır.
Zalimleri isapıklık içinde bırakır. Ve Allah dilediğini yapar.” İbrahim suresi
Kafir dünyada iyilik yaptığı zaman dünya nimetlerinden yedirilir. Mü’mine gelince Allah iyilik sevabını ahiret için biriktirir, yaptığı kulluğa göre de dünyada rızık verir.
Allah hiçbir mü’minin işlediği iyiliği karşılıksız bırakmaz.
Mü’min yaptığı iyilik sebebiyle hem bu dünyada hem de ahirette mükafatlandırılır.
Kafire yaptığı iyilikbkarşılığında rızık verilir. Ahirete vardığında verilecek bir mükafat olmaz.
Beş vakit namazın birinizin kapısında akmakta olan ve her gün beş kere içine girip yıkandığı suyu bol ırmak gibidir.”
Hangi müslümanın cenazesinde Allah’a şirk koşmamış kırk kişi cenaze namazı kılarsa Allah onların ölü hakkındaki şefaatlerini mutlaka kabul eder.”
cennete müslüman olmayan kimse giremez.
Kıyamette Allah her müslümana bir yahudi veya hıristiyan verir ve bu senin yerine cehenneme atılacak senin ateşten kurtuluş fidyen olacak Buyurur
“Kıyamet günü bazı müslümanlar dağlar kadar günahlarla gelir, Allah’ta onları affeder”
Kıyamet günü mü’min Allah’a yaklaşır Allah onu rahmetiyle gizler günahını hatırlıyor musun, deyince Kul Biliyorum ya Rabbi, der. Allah “Ben günahlarını dünyada örtüp gizlemiştim bu gün hepsini bağışlıyorum” buyurur ve ona iyiliklerinin kaydedildiği defter verilir.”
Allah: “Gündüzün başı ve sonunda bir gecenin erken saatlerinde namaz kıl
Namazda devamlı ve duyarlı ol. Çünkü iyilikler kötülüklerini giderir. Allahı hatırında tutanlar için bir hatırlatmadır bu...” (11 Hud 114)
Bir adam Peygamber sav e geldi Ey Allah’ın Rasulü cezayı gerektiren bir iş işledim, beni cezalandır, dedi Peygamber Sen bizimle namaz kılmadın mı Öyleyse affedildin buyurdu
Allah kulunun bir şey yedikten sonra hamdetmesinden yine bir şey içtikten sonra hamdetmesinden razı olur.”
Allah gündüz günah işleyenin tevbesi için gece ellerini açık tutar. Gecenin tevbesi için gündüz ellerini açık tutar. Bu güneş batıdan doğuncaya ve kıyamete kadar böyle devam eder.
İbni Abese ra şöyle demiştir: Ben cahiliyede iken insanların sapıklıkta olduklarını ve Allah katında faydalı amel de olmadıklarını zannediyordum. Onlar putlara tapıyorlardı.
İbni Abese ra şöyle demiştir cahiliyede iken Mekkeli bir şahıs önemli haberler veriyor gizli faaliyet yürütüyordu kimsin? dedim peygamberim Beni Allah akrabayı kollamak, putları kırmak, Allah’ın tek olduğunu kabul edip ona ortak koşmamak vazifesiyle gönderdi, buyurdu.
EDİP CANSEVER SÖZLERİ
Kimsenin öldüğü yok yaşadığı da herkes biraz var o kadar.
Yaşamım bir şarkıcının iç çekme anıdır beş mevsim yaşarım yılda.
Bir bakın uyanıp kalkınca çocuk olmalarım var benim.
Nedensiz bir çocuk ağlaması bile çok sonraki bir gülüşün başlangıcıdır.
Ben sanki bir gazetenin hiç okunmayan yerlerindeyim.
Biliyor musun az az yaşıyorsun içimde. Oysaki seninle güzel olmak var.
Çıkmazlarda üst üste birikmiş ufuklar kadar derindim.
Bir canavar gibi düşünün isterseniz herkes kendi düşündüğüyle kalacak.
Gökyüzü gibi bir şey bu çocukluk hiçbir yere gitmiyor.
Sanki hiç kimselerin kullanmadığı bir gün kalmış bana.
Hava soğudu Kasım’ın son günleri. Kar yağacak bembeyaz olacak unutulmuşluğum.
Ben yorgunum anlamaktan bir duvar bir tebeşir gibi yazmaktan yazılmaktan.
Bugün başlamayı unutuyoruz. Herkes birbirine bakıyor. Bulan bulana kendini.
Susmanın su kenarındayız bugün. Ne kadar sevgiyle konuşsak… Korkuyoruz göz göze gelince.
Susarak katlanıyoruz her mutsuzluğa. Saatlendiriyoruz günü. Bölüyoruz dakikalara.
Uzanır kırlara doğru Yalnızlığı olan. Bu saatte sessizlik acıdır gelecektir parka yalnızlığı duyan.
Güç ibir tarihi insan gibi yaşamak. Bir hayatı insan gibi tamamlamak güç iştir.
Sınırsız bir uykusuzluktur böyle. Her yolculuğum benim. Koşuşan geyiklerle dopdolu ve uçan balıklarla…
Ve zaman dediğimiz nedir ki Biz eskiden seninle İstasyonları dolaşırdık bir bir. İçime siner mahallenin kokusu
Gökyüzü karışıksa kuşların işi… Ya içim içime sığmıyorsa.*Ne denir kötüdür insanların gidişi.
Güneş mi batarmış yanmış bir ağacın yaprakları mıymış kımıldayan.
Kimse görmüyor bizi. Göremezler ki.
Uçup uçup konuyoruz konfeti demetinden kopmuş gibi. Düşlerimizden saçılmış gibi
Ah şu yağmurlar durmasa ne güzel ıslanıyor ilkyaz ne güzel ne güzel ne güzel denize zorla sokulmuş ağlamaklı bir çocuk gibi.
Sanırım hiçbir şeyin öyle pek tamamlanmadığı. Bir çağda yaşıyordum.
Ve bütün eksik kalmaların… Sessiz ve ünü olmayan bir tanığıydım ben.
biz dağınık kaldık. Sevgimizle sevgisizliğimizle. Mutluluğumuzla mutsuzluğumuzla. Özlemlerimizle yitikliğimizle. Her neyse her neyse…
Bırakmak bırakılmak demeyelim. Durmadan yer değiştiriyor anlamlar da. Ben ki bir boşluk kadar büyümüşüm bu yüzden. Sanki kış aylarında uçurumda
Sedef kakmalı bir tramvay geçiyor yakınımızdan. İnce bir org sesini sürükleyerek… Benekli bir örtü çekiyor üstüne dünya. Hepimiz kayboluyoruz.
Oysa hep yanımdasın seninle her şey yanımda. Kırıp dökük de olsa yanımda.
çok sevdiğin bir deniz bile yanımda. O deniz ki aramızda hiç kımıldamadan. Erkeğini iyi tanıyan bir kadın gibi yorgun…
Sevmelerin ustasıyız güzel şaşkınlıkların Önce yüreklerimizi alıştırmışız buna sonra kafalarımızı bu yüzden içimiz hiçbir zaman yoksul değil Yoksul olmadı
Gitsem de her yerde biraz vardır. Hatırda bir plak… Bir otel kapısı biraz istasyon… Vardır seninle birlikte olmak. Buluşur çok uzaktan ellerimiz.
Ve göz gözeyiz ansızın Sana her zaman söylüyorum senin yüzünde gülmek var. Bakınca bir yaşama ordusu çıkıyor
BALZAC SÖZLERİ
Vicdanımız yanılmaz bir yargıçtır biz onu öldürmedikçe.
Bencillik dostluğun zehiridir
Beklemesini bilenin her şey ayağına gelir.
Umutsuz sevmek de bir mutluluktur.
Sevmek bir başkasının hayatını yaşamaktır.
Yeni bir aşk yeni bir dert demektir.
Dünya zevkleri acıdan başka bir şey doğurmaz.
Uykunun yenemediği hiçbir acı yoktur.
Her büyük servetin ardında büyük bir suç vardır.
İyi dostluklar temiz hesaplarla kurulur.
İnsan ne kadar çok hüküm verirse o kadar az sever.
Altından zincirler en ağır olan zincirlerdir.
Mutsuzluk aniden gelmez onu hazırlayan nedenler vardır.
Sevilen kadın bütün kadınların en güzeli değil midir?
Bilginin efendisi olmak için çalışmanın kölesi olmak gerekir.
Istırapların en gizlileri dayanılması en güç olanlardır.
Şöhret ancak küçücük dozlarda alındığında faydalı bir zehirdir.
Felaketin iyiliği varsa hakiki dostlarımızı tanıtmasıdır.
Sanatın vazifesi tabiatı kopya etmek değil tabiatı ifade etmektir.
Dürüstlük pahalı bir mülktür ucuz insanlarda bulunmaz.
Hükümetler ve kocalar yanıldıklarını hiçbir zaman kabul etmezler.
İlk aşk aşı gibidir. İnsanın ikincide hastalanmasını önler.
Eğer güven varsa bir kalpte o kalpte sevgi de bulunur dürüstlük de.
Bir anne yüreği dibinde daima af bulunan bir uçurumdur.
Evlenme davaya benzer. Mutlaka memnun olmayan bir taraf vardır.
İnsanın en zor katlandığı duygu acımadır hele hak edince.
İnsan ya acılarını unutmasını ya da kendi mezarını kazmasını bilmeli.
Bir kelimenin insanın hayatını değiştirdiği çok görülmüştür.
Kendisi artık mutlu olamayacaklar için sevdiğinin mutluluğu sevinç olur.
Sıkıntınızın sırrı sizin elinizde değil başkalarının elindedir.
Yalancılık meslek dalı olarak ilan edilmeli artık çünkü çok fazla ustası var.
Mutluluğunuz size düşman kazandırır felaketiniz ise dostlarınızı uzaklaştırır.
İyiliğinize inanılmasını istiyorsanız ondan hiç bahsetmeyiniz.
Toprağa ekilen tohumlar içinde en çabuk mahsul veren fedailerin döktükleri kandır.
Bir sırrı sürekli olarak saklayabilmek insanın ruhunu en çok olgunlaştıran şeydir.
İnsanlara kendilerini nankörlüğe mecbur edecek kadar büyük hizmetlerde bulunmayınız.
Bir kadın sevdiği adamın yüzünü bir denizcinin açık denizi bildiği kadar iyi bilir.
Geleceği merak etme nasıl olsa gelecek. Ama geçecek olanı iyi düşün çünkü aklından silinmeyecek.
Şöhret uzaktan güneş gibi parlak ve ısıtıcı yaklaştınız zaman bir dağ tepesi gibi soğuktur.
Hiçbir şeyin kendinden saklanmadığına inandırılmış bir kadını aldatmaktan daha kolay bir şey yoktur.
Krallar da kadınlar da kendileri için yapılan her şeyin bir borç ödemesi olduğuna inanırlar.
Dost için sırtımı köprü yapmaya hazırım ben yeter ki temiz kalpleri taşıyan ayaklar geçsin üstümden.
Ayakkabılarım olmadığı için üzülürdüm. Ta ki sokakta ayakları olmayan adamı görene kadar.
Sevgi sevdiğin kişilerin mutlu olduğunu gördükçe onların mutluluğu ile mutlu olabilme sanatıdır.
Hayatın en güzel anı her şeyden vazgeçtiğinizde sizi hayata bağlayan birinin olduğunu düşündüğünüz andır.
Dünyada bir kadın için herhangi bir erkeği etkisi altına aldığını bilmesi kadar zevkli bir şey yoktur.
Yalnızlık güzel bir şey ama birilerinin yanınıza gelip yalnızlığın güzel bir şey olduğunu söylemesi gerekir.
Bugünkü kanunlar büyük sineklerin delip geçtiği küçüklerinde takılıp kaldığı bir örümcek ağı gibidir.
Bazen birinin yokluğuna o kadar alışırsınız ki başka birinin gelip o boşluğu doldurmasından korkarsınız.
Gözle görülür bir nedeni bulunmayan servetlerin gizi temiz yapıldığı için unutulmuş birer cinayettir.
Dünü unutmalı bugünü yaşamalısınız. Çünkü dün ile bugün arasında bir kavga çıkarsa yarını kaybedersiniz.
Hayat her gidenin ardından koşmaya değmez bilmelisin. Sen gelecek olanları bekle gidecek varsa bırak gitsin.
Hayat herkes için acı çünkü benim boş yere dilediklerime sahip olmuş nice insanlar gördüm onlar da mesut değil.
Bir kadın sevdiği adamın başka bir kadın tarafından mutlu edildiğini görmektense onu can çekişirken görmeyi tercih eder.
Bahtsızlıklarımızı da mutluluklarımızı da abartırız. Aslında ne söylediğimiz kadar bahtsızızdır ne de söylediğimiz kadar mutlu.
Üç tehlike! Aşırı güven saygıyı azaltır sıradanlık küçük görülmenize yol açar işgüzarlık da bizi güzel bir av haline getirir.
Mektup bir ruhtur. Konuşan sesin çok sadık bir yankısıdır. Bu nedenle ince düşünceli kişiler onu aşkın en zengin gömüleri arasında sayarlar.
Vedat Türkali sözleri
”İyice anlamıştı tüm sorunları tek başına çözmeye yazgılı olduğunu…”
”Tarihi hakikatler gizli kalmaz…”
”Hep hüsran, hep hüsran… Hiç mutlu son göremeyecek miyiz?”
”İnsana güvenilmeden düşte bile yola çıkılmıyor!”
”İnsana güvenmeden düşte bile yola çıkılmıyor!”
”En güzel dünya çocuklarla delilerin dünyası!*
”Düşündüğünü söylemekten korkmaya başladı mı kişi,*düşünmekten de korkmaya başlar..!”
”Tek bir günün sırası gelsin diye yaşam boyu bekliyoruz.”
”Çıraydım, tutuşturdun beni, ağulu bir solukta üfleyip söndürdün şimdi de; kara kara tütüyorum.”
”Ne acılar bekliyor daha pusuda mutluluk umuduyla yaşayan zavallı insanları.”
yaptılar puştluklarını! Helal olsun! Bizde bu hıyarlık varken, çok oyunlar oynarsınız daha
korkmasını bilmeyen,sonunda rezil olur!Bu yalancı tanıklar dünyasında rezil olmayı göze alamam
”Biriyle konuşup bölüşmedin mi, en güzel anılar boynu bükük öksüz çocuklar gibi kalıyor.”
”Zaten her kötülüğün başı bilmektir derdi bizim rahmetli peder…Uyarmaya gelmez uyuyanı…”
”Ah açıkgöz körler; dünyaya ferman okutmaya kalkarsınız!”
”Böyleydi; içinde bir ağırlık duydu mu kendi adına kızardı en çok. Ne güzel adlar var dünyada.”
”İnsan alçaklığının sınırı yok demiş Einstein
”Yüreksiz devrimci kanatsız kuş gibi; uçamaz bir türlü! Uçanı da vururlar bu ülkede
”İnsan içinde bulunduğu ortama göre insandır. Koşullar bu! Ne yapalım… Seviyorum seni
”Ağlayıp zırlayan bir çocuğa isteklerinden vazgeçsin diye verilen bir elma şekeri kadar suçsuzsun.”
”Soğuğa nerelisin demişler, aslen Erzurumluyum ya Sivas’ta eğlenirim demiş.”
”Nereden nasıl geleceğini bilmeden gelecek dehşetli güzel günlere inanıyordu.”
”Bize yaşamayı hayat geçtikten sonra öğretiyorlar…”
”Yeniğim. yenemediğim sürece yenik olacağım hep. Nasıl yenerim? yenildiğini bilmeyen kişiyi yenemezsin.”
”Bazen öyle diplomalı insanlar görüyorum ki, içimden ”bu kadar cehalet ancak eğitimle mümkündür.” diyesim geliyor.
”Demek iş gözlerde. Apaçık baktılar mı, hele bir şey soruyormuş gibi baktılar mı tamam… O*zaman arkasını dönse de bakar, öteki odaya gitse yine bakar.”
”Taşları sürekli dönen bir değirmendir kafa dediğin, arasına bir şey koymazsan, kendi kendini öğütür, bitirir.”
”Böyle mi bakardı bu! Dupduruydu bu mavilik. Şu acı dolu gülümseme çabasının gizledikleriyle nasıl yapayalnız bırakıverdi beni! Nasıl dayanırım ben buna?
Bir gün dayanmasını öğreneceğim diye korkuyorum Ne yaparım o gün ben? Niye bu kadar seviyorum
Düşman üstüne yürüyen biriyle mutluluğu bölüşmek istedim Yüreğimin bir parçasını, bilinçsiz de olsa,
Bir yere ulaşmanın çeşitli yolları var; onursuz Kafasına yükselmeyi koymuşsa etini de sunar, beynini de. Güçlük onurlu yürümekte.
”Bereket bu asil millette milyonlar ve milyonlarca Memet var ki vaziyetin en kötüsünde bile, melekler kadar masum
sessiz, Allah’larına şükredip vallahi bizlerden daha mutlu yaşayıp gidiyorlar. Ötesini bilmiyorlar ki istesinler…”
”Nasıl bir şey bu aşk? dedi. Bana da bir anlatsana! Gözlerini umursamazlıkla dikti doktora: Yaşaması kolay değil ki, anlatması kolay olsun.”
”Zamanın gücü yetmiyordu bir şeyleri çözmeye. İnişli çıkışlı, korkulu, öfkeli günler geçtikçe, çaresizliklerini daha bir anlıyorlardı.”
”Ne serüvenlerden geçecek bu dünya kim bilir? Pusuda ne acılar bekliyor daha mutluluk düşündeki insanları!
Herhal ilerdedir yaşanacak günlerin en güzelleri.” Büyük Nazım’ın özlem dolu dizesini yinelemek hiç değişmeyecek yazgımız mıdır yoksa?”
Onlar gibi düşünmedin mi, suçlu olacaksın. Hırsıza hırsız, katile katil demeyeceksin. Ya ortak olacaksın ya göz yumacaksın her yaptıklarına. Ölmek kötü değil ki bundan… Bu ne rezil dünya?
Paramız bitiverirdi ayı yarılamadan. Kasaba borç, bakkala borç, Ama içimle barışıktım. Halkın yoksulluğunu duyuyorduk Savaşıyordum
Sakıp Sabancı Sözleri
Yaptığınız iş farkIı oIsun. İyiIikIeri unutmayın. İyiIikIeri karşıIıksız bırakmayın.
SağIıkIı oIun. SağIık herşeyin başıdır.
Eşini iyi seçemeyen, işini de iyi seçemez.
Borç para vermekte, kefiI oImakta dikkatIi davranın. İşbirIiği yapacağınız insanIarı, birIikte çaIışacağınız kişiIeri ve ortakIarınızı seçerken dikkatIi oIun.
ArkadaşIıkIarınızı ve dostIukIarınızı iyi kurun. Gözünüzü açın. Her şeyin bir şeyini, bir şeyin her şeyini biIeceksiniz.
Manevi dünyanız zengin oIsun. Sonra maddi zenginIik geIir. Adınızı temiz tutmaya özen gösterin.
Başarı bir bütündür. İsminizi temiz tutun ki, başarı isminizi taçIandırsın.
KarşınızdakiIerin insan oIduğunu hiçbirzaman unutmayın!
Şeyh uçmaz. Onu müridIeri uçurur.
Başarıyı yakaIamak ve sürdürmek, isteyenIer ayakIarını yerden kesmemeye, uçmamaya özen gösterirIer. Çünkü uçan hiçbir şey havada kaImaz.
FikirIerinizden ve değer yargıIarınızdan fedakarIık etmeyin. Etmeyin ki önce aiIeniz ve yanınızda çaIışanIar, sonra iş yaptıkIarınız ve çevreniz size güvensin
Terfi, ödüIIendirme ve cezaIandırma, başarıya yoI açar. AdiI oIun. Her işte, her konuda, her fırsatta ve herkese karşı adiI oIun.
İyiyi yürekIendirin, aIkış verin. Kötüyü ayıpIayın, ceza verin. İnsanIarın birer makina oImadıkIarını biIin. GüveniIir insan oIun.
Risk aImayı biIin. Cesur oIun. KişiseI çıkar uğruna, geçici kazanç için kimseyi satmayın. Hedefiniz nedir? Onu biIin.
AIIah herkese ‘böIüşmeyi’ nasib etmez. ‘böIüşmek’ ve ‘payIaşmak’ kutsaI ve keyifIi bir iştir. BöIüşmesini biIin.
Kim akıIIı üretir ise onun yanında oIun. Kim akıIsız tüketir ise ondan uzak durun. İşinizi sevin. İşinize sahip çıkın.
Dünyanın sizin etrafınızda kuruIduğunu sanmayın. Şans, kader ve kısmet, yararIanmasını biIenIer için vardır.
Aç gözIü oImayın. AIIahıma şükür demesini biIin. AyakIarınız her zaman yere başsın. Hiçbir zaman havaIarda doIaşmayın.
Kendinizi kimseden üstün görmeyin. Hayata uyun. NasıI bir güç arıyorsunuz? Onu biIin. Güce sahip oIduktan sonra ise onu iyi kuIIanın.
Çıkar uğruna, menfaat bekIeyişi içinde, beIIi koIayIıkIardan veya imkanIardan yararIanmak hesabıyIa, uygunsuz kişi veya gurupIarIa iIişkiye girmeyin.
İnsan oIurken yaptıkIarına değiI, yapamadıkIarına pişman oIurmuş. Son nefesinizde yapamadığınız şeyIer için üzüntü duyun.
DostIuğa ve arkadaşIığa önem verin. DüzenIi bir yaşamınız oIsun. Yaşamadan öImeyin. Yaşayarak oIun.
ÖIümden söz etmek kötü birşey ama, öIüm mukadder son. Her faninin kaderinde var
insan bu dünyaya bir defa geIiyor. Hırçın oImayın, hem kendinize hem de başkaIarına huzur verin.
HırçınIıkIarınızı yenmeye çaIışın. Dost oIun, arkadaş oIun. Dostunuz oIsun, arkadaşınız oIsun. İnsan sevdikçe ve seviIdikçe mutIu oIur.
BirIik ve beraberIik arayışını her işte ve her fırsatta sürdürün. Hangi işi yapacaksanız, o işi en iyi biIenIer iIe işbirIiği yapın.
Hiç öImeyecek gibi çaIışın. Yarın öIecekmiş gibi hazırIıkIı oIun.
Hiçbir işi kıyısından köşesinden tutmayın. Yapacağınız iş ne işe, küçümsemeden ona sahip çıkın.
Başkasından, özeIIikIe poIitikacıdan medet, ummayın. GüIer yüzIü ve tatIı diIIi oIun.
Karınıza ve çocukIarınıza vakit ayırın. Ne kadar yoğun programınız oIursa oIsun, karınıza ve çocukIarınıza zaman ayırmaIısınız. Bu bir zorunIuIuk değiI bir zevktir.
Tasarrufa önem verin. Tasarruf yatırım demektir. Vicdan huzuru başarıIı oIabiImenin temeI şartıdır.
|