Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-17-2007, 11:42   #7
Kullanıcı Adı
ak_mavish
Standart DTP: Bu bir skandaldır!

'Parti kapatmak çözüm değil'

Anayasa Mahkemesi tarafından bugüne kadar kapatılan parti sayısı 30'u aştı. Etnik siyaset yapmakla suçlanan HEP, ÖZDEP, DEP ve HADEP peş peşe kapatıldı. Aynı çizginin devamı olan DTP ise kapatılma ile yüz yüze.

Uzmanların ağırlıklı görüşü ise parti kapatmasının çözüm olmadığı yönünde. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu "Farklı kişiler aynı çizgide parti kuruyor. Kapatma Anayasa'dan kaldırılmalı." derken eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "Kapatma çözüm değil. DTP kapatılırsa yenisi kurulur." dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin: Bu haberden pek mutluluk duymadım

'Yeni bir anayasa' konulu tartışma platformunda böyle bir haberi almış olmaktan dolayı pek mutluluk duymadım. Çünkü yeni bir anayasa demek, daha demokratik, daha özgürlükçü bir anayasa demektir. Türkiye'nin geleceğiyle ilgili burada Türk aydınlarıyla birlikte değerlendirme yaparken, bir siyasi parti hakkında dava açılmış olması tabii hoşuma giden bir şey değil. Ancak, şu tabloyla ilgili önce siyasiler kendilerini bir çek etmeliler. Türkiye'nin siyasi parti mezarlığı görüntüsünden kendisini kurtarması gerekir. Bu konudaki en büyük sorumluluk da siyasetle meşgul olanlara aittir.

Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk: Son derece yanlış bir adım

DTP'yi Meclis'te muhafaza etmek demokrasi icabıdır. Belediye seçimlerinden önce yapılan milletvekilliği seçimlerinde bu örgütün, bu siyasal partinin oyunun azaldığını gördük. Şimdi bu baskıyı kurarsanız o oylar geri dönecektir. Son derece yanlış bir adım. Başbakan Erdoğan'ın "Kapatırsak dağa çıkarlar." şeklindeki sözüne katılıyorum. Oradaki milletvekilleriyle meclis başkanı olarak vaktiyle temas etmiş birisi olarak şunu söylüyorum: Onlarla diyalog kurarsanız, onlarla meseleyi tartışırsanız, Parlamento kürsüsüne çıkma imkanı verirseniz -ki ben bunu çok verdim- ortaya daha yumuşak bir strateji çıkıyor. Devlet bundan faydalanıyor. Ayrıca DTP kapatılırsa AİHM, bu kararı iptal edecektir.

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk: DTP kapatılırsa yenisini kurarlar

Demokratik rejimlerde parti kapatmak çok istisnadır. Bu nedenle parti kapatmayı zorlaştıran maddeleri Anayasa'ya ve yasalara koyduk. Siyasi partileri güvence altına almak istedik. DTP'nin genel başkanı Selahattin Demirtaş ile bazı üyelerinin açıklamalarının ülke bütünlüğüne aykırı olup olmadığına Anayasa Mahkemesi karar verecek. Bu açıklamalar kapatma nedeni sayılabilir. Ama kapatmanın çözüm olmadığı görülüyor. Refah Partisi'nin çizgisinde, HADEP'in çizgisinde yeni partiler kuruldu. DTP kapatılırsa yedek partileri hazır.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer:Bu aşamada DTP'nin üzerine çok iş düşüyor

DTP'ye bu davayı açanlar, ellerindeki yasaya göre davranıyorlar. Önümüzdeki süreci izleyip göreceğiz. Türkiye'de demokrasi tabii ki sonuna kadar işlemeli. Ama demokrasinin gereği olan yasalara da herkes ve her kurumun uyması gerekir. Siyasi partilerin kapatılmasının çok da çözüm olmadığını geçmişte gördük. DTP'ye bu davayı açanlar ellerindeki yasaya göre davranıyorlar. Önümüzdeki süreci izleyip göreceğiz. Bu aşamada DTP'nin üzerine çok iş düşüyor. Doğru işler yapabilirse, yargımız ona göre davranacaktır. Yasalar, demokraside uygulanmaz diye bir kural yok.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu: Parti kapatma, temelli kaldırılmalı

Siyasî partilerin kapatılması bir şey ifade etmiyor. Farklı kişiler aynı çizgide parti kuruyor. Parti kapatmanın temelli kaldırılması gerekir.

Anayasa hukuku Profesörü Mustafa Kamalak: Kapatma, mahkemenin yorumuna bağlı

Anayasa Mahkemesi, parti kapatmayı zorlaştıran değişiklikleri nasıl düşünüyorsa öyle algılar. Partiyle ilgili hususlar subjektiftir, somut değildir, yoruma dayalıdır. Mahkeme, Refah Partisi ve Fazilet Partisi'nin kapatılmasında Siyasal Partiler Kanunu'ndaki lehte değişiklikleri iptal ederek karar verdi. DTP için de 'odaklaşma' tanımıyla kapatma kararı verebilir.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın:Sorunlar Meclis'te tartışılmalı

Tüm sorunlar TBMM çatısı altında tartışılmalı. TBMM'nin tartışma platformu özelliğini kaybetmesi, siyasetin büyük yara alması anlamına gelir. Daha önce de aynı durumlar yaşandı. Ancak DTP de yaşanan süreçten ders almadı. Kendi ayağına kurşun sıktı. Partiyi, PKK ile ilişkilendirecek söylemleri kesin olarak ve ivedilikle terk etmeli. PKK'ya karşı çıkmadan Kürt sorununu tartışmak ve çözmek olanaklı değil.

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras: Siyaset tarihine kara bir leke sürüldü

Kapatma davası, siyaset tarihine kara bir leke sürdü. Yakın tarih, kapatılmış parti mezarlığı ile dolu. Kapatmanın toplumsal sorunlara çözüm olmadığı görülüyor. Yargı yolunu kullanarak toplumsal ve siyasal sorunlara çare arayan zihniyet çağdaş ve demokratik değil. Sorun Türkiye toplumunun sorunudur. Çözüm yeri de Meclis'tir.

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural:Yargı sürecini beklemek gerekir

Yargı sürecini beklemek gerekir. Keşke Parlamento, terörle mücadele konusunda suç işlenmesini teşvik edenlerin yargılanmasının önünü açsaydı. Parlamento iradesi toplumun beklentilerini karşılamalıdır. Başkalarının yönlendirdiği bir Meclis olmamalıdır. Bir cumhurbaşkanı meselesini mahkemeye taşıyorlar. Terörle mücadelede suç işlenmesini teşvik edenlerle ilgili hususta bir şey yapılmıyor. Parlamento diğer kurumların önünde gitmelidir. Kapatma kararı çıkar mı, çıkmaz mı? Bakacağız... Süreci bekleyeceğiz. Türkiye'de, Matruşka bebekleri gibi parti içinden çok parti çıkmıştır. Asıl önemli olan, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmezliğine aykırı suç işlenmesini teşvik edenlerle ilgili tavır ortaya koymaktır.

CHP Grup Başkan Vekili Suha Okay:Siyasî değerlendirme yapmak doğru değil

Yargı süreci başladı, siyasal değerlendirme yapmak çok doğru değil. Ancak bir siyasi partinin, terör örgütünün siyasi uzantısı olduğu görüntüsü vermesi, kabul edilebilir değil. Anayasa'da siyasi partilerin tüzük, program ve eylemlerinin, devletin bağımsızlığı, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı olamayacağı; bu nitelikte fiillerin işlendiği bir partinin Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmasına karar verileceği belirtiliyor.

zaman