Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-21-2007, 00:55   #4
Kullanıcı Adı
selahattin_ay
Standart 1. Hafta Maçı.. Ehl-i münazara-----CAN YOLDAŞLARI
Merhabalar !!!

Bu guzel tartisma, ogrenme ortamini bizlere sundugu icin basta tum Akpartiforum ekibimiz olmak uzere, Munazara ekibimize ve konulari takip eden tum uyelerimize saygilarimizi, tesekkurlerimizi sunuyoruz.

Oncelikle konusmama OSS sinavi hakkinda bir kac on bilgi vererek baslamak istiyorum: Ogrenci Secme Sinavi, ilk olarak 1974 yilinda Universitelerarasi Secme Sinavi (USS) olarak yapilmis ve gunumuze kadar degisik isimler ile duzenlenmistir. Gunumuzde ise T.C Yuksekogretim Kurulu Ogrenci Secme ve Yerlestirme Merkezi (OSYM) tarafindan Ogrenci Secme Sinavi (OSS) olarak duzenlenmektedir.

Muhalefet kanadi olarak bu sinavin kaldirilmamasi gerektigi tezini sizlere sunmaya calisacagim.
Bunu anlatirken de kaldirilmamasi gerektigine dair gorusler ve yapilabilecek cozumler hakkinda goruslerimi beyan edecegim.

OSS kaldirilmamalidir cunku;

2007 yili itibari ile iki milyon dolaylarinda ogrencimiz bu sinava basvuru yapmistir.Biraz daha acarsak iki milyon ogrenci icin universitelerimiz yeterli midir? Cevap, maalesef hayir... Ak Parti hukumetimiz ile birlikte acilmis olan on yedi yeni universite ihtiyaclari karsilar mi peki? cevabimiz yine hayir. Aslinda sorunun cozumu yeni universiteler acmakta degildir. Buyuk cogunlugu yanlislar ile bezenmis, neresinden tutsaniz elinizde kalan bir egitim sistemidir, bu sorunun kaynagi...

Bir diger neden ise, OSS nin kaldirilmasindan sonra one surulen cozum gibi gorunen ama sorun icinde buyuk sorun teskil eden, ogrencilerin kendi okullarinda ki basari puanlari (AOBP) ile universitelere alinmalari onergesidir. Bu cozumun getireceklerine birlikte bakalim: Fen lisesinde okuyan bir ogrencinin sinavlarinin zorluk derecesi ile normal lisede sinava giren bir ogrencinin zorluk derecesi kiyas goturmez. Ayrica bu okullarda ki mevcut kopya cekebilme durumu da kiyas goturmez. Bu demektir ki fen lisesinden mezun olan bir ogrenci istedigi bolume gidemeyecek notlari ne kadar iyi olsa bile

Orta ogretim basari puani baz alinarak yapilacak bir yerlestirmede ise duzenlenen sinavlarin adilligi, seffafligi gozden kacacaktir. Bu ozellikler, hukumet kanadi ve kaldirilsin diyenlerin ortak beklentisi degil midir? Peki bu nasil saglanabilir butun bir ilde ya da bolgede ayni sinavlarin sorulmasi, merkezi bir yonetim ile duzenlenerek olabilir. Sifir suphe ile, alinlarinin aki ile cikmalilar.

Sinavin kaldirilmasi durumunda olacak olumsuz durumlari aciklamaya devam edelim. Arkadaslar simdi sizden iki ogrenci tasvir etmenizi isteyecegim. Bir yanda yuksek not alan ve Bogazici Universitesi Elektrik - Eletronik Muhendisligi Bolumu'ne yerlesen ogrenci, ayni sekilde yuksek puan almasina ragmen, bildiginiz uzere onda birlik dilimde bile binlerce ogrenci geriye gidiyoruz, baska bir universiteye gitmek durumunda kalan arkadas diger yanda. Ogrenci psikolojisi bir yana peki universitelerimiz arasindaki esitlik, rekabete ne olacak o zaman ?

Simdi sirada muhalefet gorevimizi yapmakta, Bayonet kardesimin yazisini buyuk merakla, sabirsizlikla bekledim ve de okudum. Acikcasi beni tatmin etmedi. Yazisinin sadece dört yerinde OSS ve OKS sinavlarini zikretmis. Evet OSS demeden de ondan bahsedilebilir zamirler vasitasi ile ama ben bunu da goremedim maalesef. Yazisi tamamiyle egitim sistemimizin carpikligi, yanlisliklari, esitsizlikleri, ve kamu kurumlarimizin yetersizligi ile alakali. Evet haklisin Bayonet, OSYM de bir kamu kurulusu ama bizim tartistigimiz o degil. Senin savunman gereken konu OSS nin kaldirilmasi olacakti . Egitim sistemimizin bu "sinav cenderesinden" kurtulusunu da iceren somut cozum onerileri goremedim.Bu arada cozum onerileri konusunda persembe gunu ayrintili aciklama yapacagiz insallah. Ayrica dikkat ettigim bir nokta da OSS yi adaletsiz, kamu egitimini islevsiz birakan bir ocu gibi gostermissin ama siz de takdir edersiniz ki. Iki kurum arasinda ki uyusmazliklardan kaynaklanan YOK ile hukumet cephesini karsiya karsiya getiren anlamsiz surtusmeler nedeni ile birbirlerinden uzaklasmislardir. Mufredatin OSS ye uydurulmasi ya da tam tersi ile bu sorun ortadan kismen kalkacaktir.

Sinavsiz bir egitim sistemi asla dusunulemez. Avrupa ulkelerinde de sinavlar vardir ama onlar ile egitim sistemimizi yaristirmadan sinavlarini yaristirirsak hataya duseriz Bakiniz OSS son duzenlemeler ile gayet olumlu bir hale sokulmustur. üç saate sikistirilmamaktadir artik. Ister kabul edelim, ister etmeyelim OSS egitim sistemimizin yanlisliklari ile birlikte en adil, duzenli yanidir.

Katilan, takip eden degerli vaktini ayiran her uyemize, ozellikle de mutfakdaki degerli uyelerimize saygilarimi sunar, musaadeniz ile yazima burada son vermek isterim.

Saglicakla kalin.....
selahattin_ay isimli Üye şimdilik offline konumundadır