Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-22-2007, 02:12   #6
Kullanıcı Adı
ümitli_bekleyis
Standart 1. Hafta Maçı.. Ehl-i münazara-----CAN YOLDAŞLARI
Sevgili arkadaşlar ;

Öncelikle münazara gibi bilgi ve kültür hazinemizi artıracak bir ortamı oluşturdukları için Yetkili arkadaşlarımıza ve değerli Forum Yönetimimize teşekkürü bir borç bilirim..

Bilindiği üzere mevzuumuz ÖSS kaldırılmalı mı? Kaldırılmamalı mı?

Biz muhalefet grubu olarak kaldırılmaması taraftarıyız.Şöyle ki; eğitim her bireyin hakkıdır.Bu hak elinden alınamaz fakat bu bölümde her bireyin hakkı göz önünde bulundurulduğunda belli bir eleme yapmamız gerekmektedir.Ve takdir edersiniz ki, sınava her yıl 1 milyon 640 bin veya daha fazla öğrenci girmektedir.

Bu konuda çeşitli çözüm önerileri mevcut.Mesela; Üniversite sayısını artırmak gibi..Evet üniversite açmak bir çaredir.Ama tek başına yeterli değildir.Bununla birlikte mezunlarımıza iş sahaları oluşturulması ve deneyimli kişiler tarafından uygun yerlere yerleştirilmeleri şarttır.ÖSS’ nin olmaması bu yığılmaların daha da artmasına sebebiyet verir.

Buna yönelik farklı adımlar atılmıştır ve devamı da gelmektedir.Örneğin mesleki bölümler rehberlik eğitimleri ve Milli Eğitim Bakanlığımızın katkılarıyla daha aydınlatıcı olmaktadır.Bu yöntemde ÖSS’ nin lehine bir çalışmadır.

Ama bu bizim bir elemeye ihtiyacımız olmadığı sonucunu göstermez.Genç nüfus her geçen gün artmakta ve geçmiş dönemlerdeki yerleşemeyen adaylarla daha da çapını büyütmektedir.Bu artış oldukça bir eleme sistemi mutlaka olmalıdır.Bu oluşumun bazı basamaklarındaki uygulamaların bir kısmını değiştirebilir veya ismini farklı ifade edebilirsiniz.Ama bu seçim mutlaka olacaktır.Unutmamalıyız ki ; şu an bulunduğumuz şartlarda en düzenli ve en denetimli sistem budur.

Bazı somut örneklerle bunu görebiliriz.Hatta Sayın Milli Eğitim Bakanımız Hüseyin ÇELİK ‘ in örneği ile devam edelim ..

“Bu yıl ÖSS’ ye 1 milyon 640 bin öğrenci girdi.Ben ÖSS yi kaldırdım, diplomasını alan gelsin derseniz, bu sayı 1 milyon 640 bin değil 3-4 milyon olur.Peki bizim kontenjanımız ne kadar? M.Y.O dahil olmak üzere 400 bin civarında …”
Aynı söyleşinin devamında bir an ÖSS’nin kaldırıldığını varsayarak neler olacağına dair bir öngörüde bulunuyor.

“Diyelim ki, Hacettepe Üniversitesi’ ne öğrenci alacaksınız.Kaç kişi?-100 kişi..Neye göre belirleyeceksiniz? Şunu derseniz şu şu dersleri 10 olacak .Bu şartlara uyan 10.000 kişi başvuru yapsa nasıl alacaksınız? Sınav uygulamayacak mısınız?...”

Sayın Hüseyin ÇELİK ‘in zaman gazetesinde yaptığı başka bir açıklamada:

“ÖSS’nin şekil veya adı değişebilir.Ama ÖSS kaldırılamaz”.sözlerine değindiğini belirtmek isterim ,ki bu da savunduğumuz tezi doğrular niteliktedir.

Bu arada Sayın hükümet kanadının yaptığı açıklamaların yeterince aydınlatıcı olmadığını düşünüyorum.Kaldırılmalı en azından hangi yöntemle kaldırılabiliyor bunu bize söylerlerse daha yerinde olabilir.Bir de Sistemin eksikliklerini sadece eleştirmek yersiz..Eleştiri olduğu kadar daha açık,aydınlatıcı fikirlerin sunulmasını beklerdik.

“..İngilizlerin IGCSE ya da Amerikalıların SAT sınavlarına bakın hiçbirinde gençleri böylesine strese sokan, posasını çıkarıp üniversitenin kapısına adeta suyu çıkarılmış limon halinde bırakan bir acımasız sınav hiçbir gelişmiş ülkede yok….”

*
Sınavsız bir eğitim sistemi asla düşünülemez. Avrupa ülkelerindeki sınavı yarıştırabilmek için önce o sisteme sahip olmamız gerekir.(Grup arkadaşımın da daha önce belirttiği gibi)

“..Bütün bunlar gençlerimizin tüm geleceğinin 3 saate sıkıştırılmasının açık kanıtıdır. 12 sene okula giden bir gencin ilgi, bilgi ve yeteneklerini 3 saatte ölçmeye çalışmak gibi bir saçmalık asla kabul edilemez.ayrıca 12 yılda öğrendiğimiz bütün konuları 3 saatte hiç kimse ölçemez..”

* Bunu söylerseniz 12 yıllık eğitimin haklılığından bahsedersiniz ama biz bunu söylemiyoruz.Ayrıca ÖSS sistemindeki son düzenlemelerden haberiniz yok diye düşünüyoruz. Sanırım güncel konulardan biraz uzak kaldınız.Sizi “HABERLER” bölümümüze davet ediyoruz.

Ayrıca sınavları eleştirmenize de bir örnekle cevap vermek isterim .

Bir arkadaşım vardı lisede birlikte OSS ye hazırlanırken tanışmıştık. Biraz sinirli, heyecanlı, basariyi benimsemiş birisi... Deneme sınavlarında yapamadığı sorular, bilmediği konular olunca sinirlenir, sinir küpü olurdu hatta. O, deneme kitapçığını yırtıp dışarı çıkarken, biz uğraşıyor olurduk hala. Onun olduğu sınavları anlamak çok kolaydır, sınav ortasında iki ses duyulur. Birincisi yırtılan kitapçığın sesi ikincisi ise çarpan kapının… Şimdi ÖSS sınavını kaldırsak, bu arkadaşımız da konservatuara girebilmek için uygulamalı sınava girse değişen bir şey olur mu sizce arkadaşlar ?

-cevap veriyorum evet.

Artık kitapçıklar yerine gitar, piyano.. v.b enstrümanlar zarar görür.

Sözlerimi burada izniniz ile sonlandırıyorum .

Değerli arkadaşlarım, zamanınızı ayırıp ilgilendiğiniz için sonsuz teşekkürler ..

Saygılarımla
ümitli_bekleyis isimli Üye şimdilik offline konumundadır