2.Hafta Maçı = ehl i münazara---FİKİR AKIMI
Merhabalar !!!
Sevgili jurimizi ve bizleri takip eden arkadaslari saygiyla selamliyoruz.
Arkadaslar bugun yazimizda konumuzun ne oldugunu anlatmaya calisacagiz degerli hukumet kanadina. Bizlere tarif ettikleri sinirsiz ozgurlugun ne kadar sinirli oldugunu anlatacagiz.
Oncelikle Turk Dil Kurumu nun sozlugune gore ”sinirsiz” ve "özgürlük" ne demektir, ne demek degildir birlikte bakalim.
Sinirsiz: Sınırı olmayan, bir sınırla ayrılmamış olan, hudutsuz.
Özgürlük: Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu, serbestî:
Simdi arkadaslar ikisini birlestirir isek sinirsiz ozgurlugun nasil bir kavram oldugunu anlariz. Sinirlari olmayan, hudutlari olmayan bir serbestlik, basibosluktan bahsediyoruz.
Biz yüce yaratıcının bizleri yarattığı ölçüde sınırsız özgürlüğü savunuyoruz… Haşa ondan gelene, doğuştan olana, özgürlük dersek ona karşı gelmiş oluruz.
Sevgili hukumet kanadinin cizdigi sinirsiz ozgurluk tablosuna birlikte bakalim. Ozgurluklerimizi sinirlandiran Allah u Teala nin yaratilis hikmetidir. Sonra dogada da bir duzen soz konusudur. Ayrica bu duzen evimizde de soz konusudur. Sizin kendinizin bize ogrettigi cozum yolu ile de hukuk kurallarini katalim bu tablonun icine. Vicdanimizi da unutmayalim onu da koyalim. Arkadaslar, cevre derken mahalle baskisi olmasin diye onlari da koyalim. Geride bir seyler kaldi mi? Butun bunlari yaptiktan sonra bakalim karsimiza ne cikacak? “SINIRSIZ OZGURLUK”
Sevgili hukumet sirkte oyun seyretmiyoruz lutfen ama istirham ediyoruz. Siz herseyi sinirlandirarak sinirsiz ozgurluk yaratmaya calisiyorsunuz. Sevgili jurimiz ve degerli arkadaslar, uc adet yazimiz yayinlandi. Bu dorduncusu olacak insallah. Tam dort yazidir hukumet kanadina sinirsiz ozgurlugu anlatmalari cagrisinda bulunuyoruz. Her koldan sinirlandirip, hukuk kurallari, doganin yaratilis hakikatleri ile hudutlar koyup sinirsiz ozgurluk savunulmaz. Umariz bu cagrilarimiz jurimizin gozunden kacmiyordur.
Arkadaslar aslinda onlar da ellerinden geldigi kadar anlatmaya calisiyorlar. Avrupali birisinin inandigi, sahiplendigi gibi sahiplenemiyorlar konularini. Munazaranin getirilerinden bir tanesi de insanlarin empati yapma yetenegini gelistirmesidir. Hukumet kanadinin burada eksiklikleri seziliyor alenen.
Gelelim akimlar ile ilgili soylemlerinize. Bireyciligin karsiliginin kolektivizm oldugunu savunmussunuz. Biz her iki akimi da desteklemedik. Biz yuce dinimiz Islam ’in ahlakini destekledik. Bireycilik hakkinda da sinirsiz ozgurlugu savunan, bati toplumunda olusan bir akim oldugunu. Bunun da zararli oldugunu anlattik. Eger merak ederseniz bu konuda ayrintili aciklama da yapabiliriz. Neticede biz ikisini de tercih etmiyoruz ama sizin savundugunuz utopik kavram bireycilige goturuyor insanligi.
Akil, suur, idrak tabiatta sadece insanlara Allah tarafindan verilen ozelliklerdir. Hayvanlar ise bunlardan mahrumdurlar. Sinirsiz ozgurluk insanlarinin nefsini tatmin etmeleri icin uydurduklari ici bos bir kavramdir. Tek amaci caninin istedigi seyi istedigi vakitte yapmaktir.
Daha once vermis oldugumuz cevaplari farkli dilden bir kez daha anlatalim. Teker teker sorulariniza cevap veriyoruz.
Insanlarin sinirsiz ibadet ozgurlugu yoktur. Cunku insanlar sinirsizliktan anlasildigi uzere canlari istediginde ibadet yapamazlar. Dinimizden ornekler ile aciklik getirelim. Neden gunde 5 vakit namaz kiliyoruz? Isine gelmeyen birisi sabah namazi kilmadigi takdirde ozgurlugum bu benim demesin diye. Her ibadetin, yeri, vakti, siniri, miktari bellidir. Hatimler yapiyoruz, kandil gecelerinde tesbihatlar cekiyoruz. Tum bunlari, ben ozgurum deyip bir azaltabilir ya da bir cogaltabilir misiniz? Sanirim Zekeriya Beyaz dan etkilenmissiniz. O da sinirsiz ozgur bir insan istedigi hayvani kesiyor kendileri.
Sinirsiz muzik dinleme ozgurlugu yoktur. Cunku sizin yuksek sesteki muziginiz ev icindekileri, komsularinizi rahatsiz edebilir. Ben cok otobus yolculugu yaptim bu ozgurlugun olmadigina, olamayacagina bizzat sahit oldum. Gecenin ortasinda o rahatsiz edici pozisyonda baskasinin sinirsiz ozgurlugu nedeni ile uyuyamadigim anlari hatirladim sayenizde.
Sinirsiz yemek yemek ozgurlugu yoktur. Sihhatiniz acisindan iyi degildir.
Sinirsiz asik olma ozgurlugu yoktur. Muhatabinizin kalbi, kendi akli ve vicdaniniz vardir.
Biz susadigimizda istedigimiz kadar degil vucudumuzun sinirli duzeni ne kadar gerektiriyorsa o kadar iciyoruz. Susama merkezimiz de sinirli yani. Ayrinti isterseniz soylemeniz yeterli.
Bu ve buna benzer ornekler vermeye devam etmenizi umit ediyoruz curutmesi cok kolay oluyor. ;)
Faucault da bir filozoftur. Sizin yaklastiginiz gibi on yargili yaklasmaktan ziyade biz dusuncelerini anlamaya, anlatmaya calistik.
Eğitim almak bir haktır.Evet ama bu da belli kurallar çerçevesinde oluşur.Herkes gelişi güzel okumuyor farkındaysanız.Belli sistemler mevcut.Daha önceki konumuz olan ÖSS gibi…Okumak özgürlüktür ama sınırlıdır.Nasıl sınırlandırılır?Birey kendini düşünse de,toplumsal baktığınız anda iş değişir.Hadi ben özgürüm,okumaya gidiyorum deyip üniversite kapısından giren kaç öğrenci tanıyorsunuz?
Gördüğümüz kadarıyla iki kez sorduğumuz soruya tatmin edici bir yanıt vermemişsiniz. Biz yine sormayacağız. Yanıtı biz versek sanırım daha doğru olacak. Özgürlükleri kim sınırlamalıdır ?
Hukuk kurallarının olmadığını düşünen aklı basında bir kişi var mıdır? Onu da takdirinize bırakıyoruz. Şimdi hukuk dediğiniz sizin için özgürlüğü kısıtlayan kuralları da birileri yazıyor yani bir fikir hareketi bir ideoloji yazıyor değil mi?
Bu sozunuz gercekten cok hosumuza gitti. Ozgurluklerin sinirlandirilmasi konusunda hem fikir oldugumuzu hatta sizin bu konuda sinirlandirmanin yontemini bile ogretmeye calistiginizi gorduk. Sevgili hukumet tekrar tekrar soyluyoruz. Sinirlandirmadan ”sinirsiz ozgurluk” sizin savunmaniz gereken. Sayenizde kavramlar icinde boguluyoruz.
Dış güçlerin resmi baskısını kabul etmiyorsunuz.Peki bir de şöyle düşünün felsefede bahsi geçen Toplumsal ahlak yasası sizce günlük hayatta karşımıza çıkmıyor mu? Bunlar toplumsal bilinçte kendiliğinden oluşur ve kamuoyu gücüyle yaptırım niteliği taşır.İnsanı sınırsız özgür bırakın ve bu olgunun olmadığını düşünün; birçok sapkınlığın,dengesizliğin sayısının artacağını inkar etmezsiniz herhalde.
Gelelim son bolume… Burada bir onceki yazimizda yeterince degindigimizi sandigimiz kavramlarin yanlis kullanilmasina deginecegiz. Hanimlarimizin basindaki ortuden rahatsiz olan, onu hazmedemeyen kisilerin yaptigini anlatmissiniz. Sorarim sizlere bu insanlar ben istedigim icin mi bu ahlaksiz tavirlari surduruyor? Cevabimiz gayet aciktir. Onlar da kendi sinirsiz ozgurluklerinin oldugunu dusundukleri icin bunu yapiyorlar. Onlar da sinirsiz ozgurluk avuntusu ile buyuduklerinden oturu, bu bos kavramin zararlarini masum hanimlarimiz, kizlarimiz cekiyor. Vermis oldugunuz ornekte bir ozgurluk soz konusu degildir. Bir azinligin masum insanlara zulmu soz konusudur. Bakiniz Basbakanimiz Sayin Erdogan ’ in da yasadiklari. Bu kendisini sinirsiz ozgurluk yalanlari ile avutan kesimin saldirisi sonucu olmustur. Arkadaslar bu kavramlarin istedikleri alana cekilmesine, yeni anayasa, yeni ak icraatlar ile son verilecektir insallah.
Saglicakla kalin
Ehl-i Munazara
Umitli Bekleyis - Selahattin AY
|