21.yy
Açıkçası Çin yada Rusya'nın süper güç olacağına inanmıyorum. Rusya'nın gücü bölünmüştür, yeniden sovyetler seviyesine gelmesi mümkün değildir. Putin kendini tekrar tekrar başkan, başbakan seçtirecekmiş, halk aç, kanunsuzluk almış başını gitmiş. Rusya önce bizim ekonomik seviyemize gelsin.
Çin'de o kadar çok boğaz var ki, ben onların süper güç olacaklarına inanmıyorum. Çin'in halkı fakir, çok ucuza çalışıyorlar, işçilikleri kötü, içlerinde çözülmemiş bir çok problem var. Halkın ekonomik refaha ulaşması gerek önce süper güç olmak için. Eğitim, bilim, spor gibi alanlarda çok başarılı olmaları gerek. Öyle ucuz işçiyle ucuz malla süper güç olamazsınız. Teknolojiyi sürekli dışardan alan bir ülke nasıl süper güç olur ki?
Bizim içinde aynı şey geçerli ama bilim çevrelerindeki hareketlilik gözünüze batmıştır, yeni buluşlar yapıyoruz, doktorlarımız dünyanın en gözde ülkelerinde başarıdan başarıya koşuyor. Bunlar daha başlangıç.
Ne Çin ne de Rusya nın süper güç olacağına inanmıyorum. Daha çok zamana ihtiyaçları var. Belki Rusya nın daha az ama önce kapitalizme alışmaları gerek.
|