TÜRBAN MI BAŞÖRTÜ MÜ
Ortada bir kavram kargaşası var.Ha türban ha başörtüsü diyemem... Buna bir açıklık getirmek gerek.Eğer ben ve benim gibilerin taktığı başörtüsüne türban diyorlarsa bu onların suçudur ve bunu ya kasıtlı yapıyorlardır ya da gerçekten anlamını bilmiyorlardır-hiç ihtimal vermiyorum.- Türban kelimesinin kökeni Farsça dulband kelimesine dayanır. Türkçe'de tülbent olarak kullanılan kelime Fransızca'ya turban olarak geçmiştir.Arapların,Hintlilerin başlarına taktığı kavuğa da türban deniliyor diye biliyorum.Yanlışım varsa düzeltin.O kavukların takılış şeklini göz önüne getirirsek nasıl bir şey olduğunu anlayabiliriz.Kısacası boynu ve omuzları kapatmayan toka,taç gibi bir aksesuardan öte bir şey değil.Ama malum şahıslar bu ayrımı biliyorlar mı orası meçhul.Ayrıca ilgili şahıslara şunu sorsanız:türbana siyasal simge dersiniz,başörtüsüne geleneksel bir şey dersiniz,peki Kuran'daki örtünme ayetleri neyden,hangi örtünmeden bahsediyor?Cevap yok;çünkü ya haksızlardır ya da onlar zaten o ayete de inanmazlar.
|