Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-12-2007, 00:30   #5
Kullanıcı Adı
ak_mavish
Standart Yeni başkan çok esprili
[center]YENİ YÖK BAŞKANI'NI TANIYALIM 11 Aralık 2007 07:39Pipo içer... Racon keser...
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, merakla beklenen YÖK Başkanlığı ataması için fazla beklemedi. Prof. Erdoğan Teziç'in görev süresinin cumartesi günü sona ermesinden sonra Gül, dün öğle saatlerinde, "Yükseköğretim Kurulu Üyeliği'ne ve Başkanlığı'na ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan seçilmiştir" açıklaması yaptı.

ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olan Özcan aynı zamanda TÜBİTAK Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı, Uluslararası Hukuk ve Politika Dergisi Yazı Kurulu Üyesi ve İslami Araştırmalar Dergisi Danışma Kurulu üyeliği de yapıyor.

İSLAM ÜZERİNE
Ataması akademik çevreler için tam bir sürpriz olan Özcan'ın dikkat çeken bir özelliği ise İslam konularına ilgisi. "Kanada'daki Müslümanlar", "İslam Ekonomik Gelişmeye Engel midir?" ve "Ülkemizdeki Cami Sayıları Üzerine Bir Sayısal İnceleme" makalelerini kaleme alan Özcan, 1992-94 yılları arasında da Uluslararası İslam Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu.

Özcan'ın İslami Araştırmalar Dergisi'nde yayınlanan "İslam, Ekonomik Gelişmeye Engel midir? Karşıt Delil ve Bazı Metedolojik düşünceler" başlıklı makalede, gerilemeye İslam'ın değil Müslümanların uygulamalarının neden olduğunu savundu. Özcan, "Eğer her Müslüman İslam'ın kurallarıyla yaşasaydı ortada oldukça az problem olurdu" diyerek şu tezi savundu: "Tarih Müslümanların İslam'i kurallara zayıf bağlılıklarından dolayı geriledikleri zamanları da göstermektedir. Suçlama İslam'ın kendisinden çok Müslümanlara ve onların İslam'ı yorumlayış biçimlerine yöneltilmelidir."

KARİYERİ 1951 doğumlu Prof. Yusuf Ziya Özcan, 1973 yılında Ankara Üniversitesi'nden mezun oldu. Yüksek lisansını 1978'de Chicago Üniversitesi'nde, doktorasını da yine aynı üniversitede 1981 yılında tamamladı. Eylül 2003- Ağustos 2004 tarihleri arasında ODTÜ Sosyal Bilimler Fakültesi Başkanlığı görevini yürüttü. Özcan aynı zamanda TÜBİTAK Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri.

Eşi de profesör
YUSUF Ziya Özcan'ın eşi Prof. Dr. Kıvılcım Metin Özcan da Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde öğretim üyesi. Özcan çiftinin İzzet Kağan, Ömer Boran ve Murat Sinan isimli 3 çocukları bulunuyor.

'Serbestlik demokrasi getirir'
YÖK Başkanlığı'na atanan ODTÜ Sosyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerde başörtüsü serbestliğine sıcak bakıyor. Özcan, 10 Eylül'de Tarhan Erdem'in "Türban yasağı kalkarsa, üniversitede başı açık kimse kalmaz" sözünü değerlendirmiş ve tam tersi fikirde olduğunu açıklamıştı. Özcan şöyle konuşmuştu: "Toplumda hiçbir zorlama olmayacaktır. Türban takmayanların gereksiz korkuları var. Gerek yok. Serbestlik olursa, daha liberal demokrasi olur. Çevre baskısı asla olmayacak."

YÖK'Ü YÖNETEMEZ TEPKİSİ

Özcan'ın seçilmesine ilk tepki YÖK Başkan Vekili Aybar Ertepınar'dan geldi. ODTÜ'de görev yaptığı dönemde Özcan'ı yakından tanıma fırsatı bulan Ertepınar, hem Başkanvekilliği görevinden hem de YÖK üyeliğinden istifa etti. Ertepınar, "Biz ODTÜ'de bile Özcan'ın yöneticilik görevi yapacağını düşünemedik. İsim say deseler en son aklıma gelecek isim olurdu. Yükseköğretimi yukarı çekecek niteliklere sahip olduğunu düşünmüyorum. Özcan'ın bu göreve atanmasını YÖK'ün işlevsizleştirilmesi için ilk adım olarak görüyorum" dedi.

Öğrencileri: Pipo içer, racon keser

Prof. Yusuf Ziya Özcan'ın YÖK başkanlığına getirilmesine öğrencileri de internette yorumlar yaptı. İnternetin popüler sitelerinden olan Ekşi Sözlük'te öğrencileri Özcan'ı, şu ifadelerle anlattı:

"Bir karizma . Pipo içer, racon keser, altın cross kalemle evrak imzalar. tüm bu davranışlarla nasıl olup ta cümle öğrenci tayfasında saygı uyandırdığı çözülememiştir. Ama sonuç olarak, böyle de bir ağır abidir Yusuf Ziya Özcan." (mayapan)

"Chicago doktoralı müthiş muhabbet insani, pipo içicisi, metod dersi hocası, yeni bölüm başkanı." (lizarazu)

"Kadrolaşma, adam kayırma gibi söylentilerle hiç işi olmayacak insandır. Mevlana'nın ODTÜ şubesidir... Eski jargonla solcusundan sağcısına tüm öğrencilerine kapısı açıktır... Şimdiye kadar siyasal görüşünden ötürü hiç kimseyi kayırmışlığı yoktur. Sevgili hocamıza kolay gelsin...[/center]

aktifhaber