04-25-2008, 19:11
|
|
|
"Örtüneceksen Çarşaf Giy"
Alıntı:
tayyipleyiz Nickli Üyeden Alıntı
Giyim tarzı aslına bakılırsa aşırıya kaçıldığında, dikkat çekici olduğunda; insan psikoljisini de etkiler nitelik kazanıyor. Bu da olumlu yönde olmuyor her zaman...
Ölçülü davranıldığında aslında muhatıp taraf da, giyinen de zarar görmüyor veya en aza indirilebiliyor. Peki ölçü ne derecede olmalı ?
Kişi önce ne için, kimin için, ne adına giyineceğine karar vermeli bence... eğer maddesel ise bakış açısı, sınır tanımaz bir hal alır. Kimse de durduramaz. İslam ise kimin için giyinileceği, nerede ve nasıl olunacağı açıkça bilidrilmiş ve dikkat çekmek kesinlikle Men edilmiştir.
Bu zaviyeden bakıldığında, bayanlarımızın öncelikleri, bakış açılarını belirler bence... Ama toplumsal süreçte de bu sosyokültürel olarak etkileyici rol oynamaktadır. bu da gözden kaçırılmamalı. Birilerine örnek olmak için aşırılık sınırı aşılmamalı, ifrat ve tefrit kurallarına da uyulmalı...
Saygılarımla...
|
:-*
Alıntı:
birincisi güzel olmak suç mu şık olmayalım mı yani? ben anlayamıyorum bu düşünceyi.kadınlar yaratılışları gereği de zaten güzel olmayı severler bunun kötü birşey olduğunu düşünmüyorum.
|
Güzel olmak elbette ki suç değil. Mesela süs eşyası kullanmaya islam bizzat cevaz verir. Ama mesele 1. "kendini güzelliğiyle ifade etme" meselesi. (tenzih) 2. Güzel görünmenin sınırlarını tesettür anlayışını ve kadına yakışan "saklılık" sınırlarını ihlal ederek aşması (tenzih)
Kur'an cennetteki hurileri "saklı inci" diye tanımlar.
Latif cins olan bayanlara saklılık yakışır. Fıtratlarımızı yoklayınca farkederiz.
Bu asosyal olmak, eve kapanmak, hayattan el etek çekmek manasında değildir.
Alıntı:
.ayrıca emreye de katılıyorum ben ve kardeşim bir yere misafirliğe gitmiştik ve evin küçük kızı bize özenip kapanmış.özellikle gençlere tek şeklin köydeki anneannesi olmadığını göstermek lazım.bizim örttüğümüz şekil modernleşmenin ve şehirleşmenin getirdiği bir moda akımı olabilir ama moda diye kötü mü bu? örtmesi gerekli yerler örtüldükten sonra ister süslü olsun ister sade...biz üzerimizdeki ön yargıları kırmay çalışırken dışarıya karşı burada kendi dava kardeşlerimizce neredeyse günahkar ilan ediliyoruz...
|
Şurda anlaşamıyoruz galiba, sade ve dikkat çekici giyinmemek "kötü giyinmek" manasına gelmez. Pekala sade ve dikkat çekmeyerek güzel giyinilebilir. Hatta pekala süs kullanılarak sade ve dikkat çekmeyecek şekilde giyinilebilir. Ya da Sümeyra hanımın dediği gibi "temiz ve düzenli" giyinmek için fazla dikkat çekici / tesettür sınırlarını çiğneyen giysiler giymemize luzum yok.
Aksi türlü giyinmenin hükmü "günah" mıdır konuşulur ama ben kendi adıma insanların böyle giyinenlerinden çok "böyle giyinmeleri"yle ilgiliyim. Aklı selim sahibi mümin günahkarla değil günahla ilgilenir.Dediğim gibi herkesi tenzih ederim. Sadece "uyarma" görevimi yerine getirdiğimi sanıyorum.
Tesettürü bile çiğneyen insanlar varken tesettürlü hanımların tesettüründeki ayrıntıyla ilgilenmenin manası nedir diye sorulabilir. Cevabı bence basit:
İnsan değer verdiğine/ öğüdü hakedene/ öğüdü dinleyeceğine inandığı insana öğüt verir.
(yine herkesi tenzih ederim çünkü kimse nasıl giyiniyor bilmiyorum)
|
|
|