AVRUPA BİRLİĞİ
Fazrahmet
"israil öldü" demiş Berg. Ama birisi daha önce öldü. Nietche "Tanrı öldü" demişti. Haklıydı, Tanrı insanlar için ölmüştü. 19./20. yüzyıllar pozitivizmin boyunduruğu altında geçti. Diyeceğim o ki devletlerin menfaatleri devletlerinin dinlerinden önce gelir.(doğru mudur tartışılır ama mevcut hal öyledir) 1. /2. dünya savaşlarında Hrıstıyanlar müslümanları öldürmedi, Hrıstıyanlar Hrıstıyanları öldürdü. Ne için sanıyorsunuz ? Hammadde olmasın ?
Devletleri dostları/ düşmanları yoktur, dinleri de yoktur menfaatleri vardır.
Kemalist 59,
Mesele hakim zihniyetin yasakçı zihniyetinden birşey değil:
Kürt olmak yasak,
Süleymancılık yasak,
Nurculuk yasak,
Kominizm yasak,
Faşizm yasak...
Kıbrıs bugünün meselesi değil. A.b. nin gayrisamimi politikaları da malum. Herhalde şöyle düşünüyorsunuz; haklı olduğumuzu birbirimize anlatalım, Ab'ye Abd'ye Yunanistana savaş açalım, küselim konuşmayalım, aman masaya oturmayalım belki Kıbrıs'ın yanında dünyayı da promasyon olarak bize verirler. Kıbrıs'ta taviz verdik diyenler ne zaman verdiğimiz tavizi açıklayacak merak ediyorum. Kıbrıs sorunu ilk defa bu kadar sesli ve etkili dile getirildi uluslararası alanda. Referandum haklılığımızın tavana vurduğu yerdi. Rumlar Yunanlar durumu beğenmiyor anlıyorum da, siz niye beğenmiyorsunuz onu bir türlü anlamıyorum.
Kürt sorunu...
Kürt sorunu o yöredeki gelişen sosyal bağlarla aşılacaktır. Oradaki insanların kültürel kimlikleri bugüne kadar yok sayıldı. Ne diyordu Kenan Evren: "Kürt=dağ Türkü" Bu cümle yılların resmi politikasının özeti mahiyetinde.Böyle olunca o bölgede bir infial olması, terör olması normaldir. Bu ayrılıkçı zihniyete malzeme sağlar. Resmi ideoloji herkesi öteleştirdikçe, düşman ilan ettikçe başka türlü de olamaz. AB reformları sürecinde ne oldu ? Trt'de bazen Kürtçe şarkılar çalıyor, ben hala bir zararını görmedim. Varsa verdiğimiz "taviz" (kime veriyorsak) buyurun aydınlatın bizi.
İMf'nin borçlarının bittiğini bizzat başkanı ağzından duymak İMF ile ilgili beylik lafların hepsini ortadan kaldırır.
Bakın kaygılarınıza saygı duyarım. Kaygılanmıyor olmaktan iyidir. Ama emperyazlizme karşı çıkanların temelinde ya iktidara gelemeyeceği belli olduğu için "bekar olup karı boşayan insanlar" ya da Rus emperyalizmi Amerikanınkinden iyidir diyenler var. Bakın ve görün. Ayrıca Ab'den kopunca yerine koyacakları kültürel ve siyasi manada müspet hiçbirşey de yok. Kendileri birinci dereceden batıcı zaten.
Bostancı,
Ab. hakkında çizdiğin tasvire bakalım. Hrıstyanlaştırma çabası güden, kana susamış, bizi sevmeyen ve yoketmek isteyen.
Bir kısmına katılmak mümkün.
Ama
1. Onlar seni hrıstiyanlaştıracak diye korkuyorsun, dininden mi süphelisin, insanlarından mı ? Üç beş misyoner bizi Hrıstıyanlaştırıyorsa bu Ab'nin değil bizim sorunumuzdur. Bizim dini manada korkacak birşeyimiz olmadığı için "açık" olmalıyız. Biz manevi değerlerimize sahip çıkabiliyorsak misyonerlerden korkmamıza gerek yok. Çıkamıyorsak misyonerler olmasa da ateist oluruz, Hristiyan oluruz, Budist oluruz...
Benim Avrupa'nın falanca semtinde tebliğ etme hakkım varsa misyonerlerin deolmalı. Bundan korkacak bir dinim ya da insanlarım olduğunu düşünmüyorum. Misyonerler ve Hrıstiyanlar korksun. Fena halde korksun çünkü ellerinde İslam'ın güneşini söndürecek hiçbir şey yok. Ve batı yıllardır bir dine gebe. İnsanlar "birşeyler" arıyor.
2. Avrupa'da da Türkiye'de olduğu gibi birden fazla görüş var. Bunların arasında Türk- müslüman düşmanları da olabilir. Fakat bunun Ab'ye girişle alakasını anlamıyorum. Ab'nin "halklarımız birbirini çooook seviyor gelin küreselleşip bu hasreti dindirelim." gibi bir iddaası olduğunu hiç duymadım. Ab ila nihayeinde bir menfaat ilişkisidir, Ab'nin Türkiye'ye Tüürkiye'nin Ab'ye ihtiyacı vardır. Güç dengeleri, özellikle ekonomik ve siyasal güç birliği bakımından çıkarlar bunu gerektirir.
Devletlerin dostları yoktur, devletlerin düşmanları da yoktur, devletlerin menfaatleri vardır.
3. Almamaları mümkündür. Hatta almalarından daha mümkündür. Ama bu süreci öyle kullanalım ki Türkiye dinamiklerini tam manasıyla harekete geçirsin de onlar Türk birliğine girmeye çalışsın.
|