Hazreti İbrahim (a.s)
1. Kâbe’nin yüksekliği :
İbn Hanbel, Abdullah ibn Abbas'tan naklettiğne göre Hz.İbrâhim ve İsmail Ka'be'yi 30 arşın yüksekliğinde yapıp, binanın üzerini açık bırakmışlardır.[1] İbrahim as. ile İsmail as. Kâbe’yi yaparlarken, Cürhüm b.Âbir b.Sebe’, b.Yaktan’ın çocuklarından yardım istemişler, onlar da yardım etmişlerdir.[2]
Kur’ân-ı Kerîm'de olay şöyle geçmektedir: “Bir zaman Biz, İbrâhim'e Kâbe'nin yerini gösterip şöyle vahyettik: Bana hiç bu şeyi ortak koşma. Evim olan Kâbe'yi tavaf edenler, civarında oturanlar, rükû edenler ve secdeye varanlar için temizle.” [3]
Bir rivayete göre de İbrâhim as. Kabe’nin yüksekliğini: 9 arşın yapmıştır; Uzunluğunu cephede: Hâcerul Esved Rüknünden Hatîm’in yanındaki Şam Rüknüne kadar otuz iki arşın; Enini: Şam Rüknü ile Garb Rüknü arasında yirmi iki arşın; Yemen tarafındaki cephenin enini; Hacerul Esved Rüknünden Yemen Rüknüne kadar yirmi arşın yaptı. Dört köşeli olduğu için, Beytullah’a Kâbe denildi. Adem as.’ın yaptığı Kâbe’nin temeli de, aynen böyle idi. İbrahim as. Kâbe’ye, yer seviyesinde bir kapı yeri bırakmıştı. Tübbaulhımyerî gelip kilidli ve halkalı bir kapı taktırıncaya kadar, Kâbe, kapısız kaldı. Tübba’ Kabe’ye, tam bir örtü de, örttürdü ve Kabe’nin yanında kurban da, kesti.[4]
İbrahim as. Kâbe’ye ne tavan yaptı, ne de, Kâbe’nin inşasında çamur kullandı. Sadece, taşları, birbiri üzerine dizdi.[5]
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Süleyman Ateş, Kur'an Ansiklopedisi: c.9 s.130.
[2] Belâzürî-Ensabüleşraf c.1, s.8; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları: s.203.
[3] Kur’an-ı Kerim: Hac, 22/26.
[4] Ezrakî-Ahbaru Mekke c.1, s.64; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları: s.203.
[5] İbn.İshak, İbn.Hişam-Sire c.1, s.205; Ezrakî-Ahbaru Mekke c.1, s.66; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları: 203.
|