Hazreti İbrahim (a.s)
I. BÖLÜM: HACC
1. İbrâhim as. Mekke İçin, Peygamberimiz de Medine İçin Dua Etmiştir :
Nasıl ki Hz. İbrâhim as. Mekke’nin dokunulmazlığı için dua etmişse, Peygamberimiz de Medine için dua etmiştir: “Medine’de ilk meyva ürünü elde edildiği zaman halk onu Hz. Peygamber‘e getirirdi. Allah’ın elçisi meyvayı alır, "Bize bereket ver. Ölçeğimize, batmanımıza bereket ihsan eyle. Allahım, İbrâhim senin kulun, dostun ve Peygamberindir. Ben de senin kulun ve Peygamberinim. O, Mekke için sana dua etmişti. Ben de sana Medine için dua ediyorum. Onun mekke için istediklerini ve bir misli de fazlasını ben, Medine’ye vermeni niyaz ediyorum.” Peygamber as. böyle dua ettikten sonra orda bulunan en küçük çocuğu çağırır, o meyvayı ona yedirirdi.”[1]
Resûlullah’ın Hz. Peygamber’in bu duası bereketiyle Medine bolluklara boğulmuştur. Bir şehre kendi nüfusundan hariç, birden bire bir milyondan fazla insan dolunca nasıl bir kargaşa ve sıkıntı olacağı, herkezce bilinir. Bütün düzen alt üst olur. Halbuki Hac aylarında birden bire takriben iki milyon insan Mekke’yi ve Medine’yi doldurur ama yine kimse aç ve susuz kalmaz. Bu, Hz. İbrâhim’in ve Hz. Peygamber’in dualarının eseridir. Allah’ın lütfudur.[2]
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, c.21, s.272; Süleyman Ateş, Kur'an Ansiklopedisi: c.10/98, c.9/132.
[2] Süleyman Ateş, Kur'an Ansiklopedisi: c.9 s.132.
|