Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-21-2008, 20:09   #3
Kullanıcı Adı
Üç mevsim
Standart Mayıs 2008 Hak İhlalleri Raporu
İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

Askeri Hastanede İşkence Yapıldığı İddiası

Tedavi için sevk edildiği İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askeri Hastanesi'nde doktor ve 3 hastane personeli tarafından kendisine işkence yapıldığını iddia eden C.Y. adlı asker, birliğine dönmeden önce İHD'ye başvurarak hukuki yardım talebinde bulundu. (Evrensel - 5 Mayıs)

2 Çocuğa Gözaltında İşkence

İzmir'in Çiğli İlçesi'ne bağlı Güzeltepe Mahallesi'nde Güzeltepe Polis Karakolu'nun önünde 'polise küfrettikleri' gerekçesiyle gözaltına alınan Düzgün Öncü (17) ve Kahraman Kanat (15) adlı çocuklara dün akşamdan bu yana işkence yapıldığı savunuldu. (ANF - 10 Mayıs)

Karakol Önünden Yürünmez

İşkenceye sıfır tolerans sloganı ile iktidara gelen AKP hükümeti döneminde artan polis şiddetine bir halka da İzmir'den eklendi. İzmir'in Çiğli ilçesi Güzeltepe Mahallesi'nde gözaltına alınan D.Ö. (17), V.Ö. (17) ve K.K. (15), Güzeltepe Karakolu'nda 1,5 saat boyunca yangın tüpleriyle dövüldüklerini, kafalarının duvarlara vurulduğunu ve ağır hakaretlere uğradıklarını iddia ettiler. Hastaneden ve Adli Tıp Kurumu'ndan darp edildiklerine dair rapor alan çocuklar serbest bırakılırken, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcısı'nın polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi. (Birgün - 12 Mayıs)

Avukatlar "Polis Bize Şiddet Uyguladı" Dedi, Polis Suç Duyurusunda Bulundu

Adana Barosu Başkanı İbrahim Gazioğlu meslektaşlarından Emir Başeski ve CMK'den görevli İlknur Önel Çiçek'in polis şiddetine maruz kaldığını gördüklerinde müdahale ettiklerini ve polisin kendilerine de şiddet uyguladığını söyledi. Polis "hedef gösterme, iftira ve hakaretten" suç duyurusunda bulundu. (bianet.org - 12 Mayıs)

Karakola Şikâyete Gitti, Hastaneden Raporla Döndü

Diş hekimi Mehmet Çavdaroğlu, bir şikayet için gittiği Taksim Polis Merkezi'nde, kendisiyle ilgilenmeyen polisleri cep telefonunun kamerasına kaydetmek isteyince polislerce dövüldüğünü öne sürdü. Darp izlerini raporla belgeleyen Çavdaroğlu, polislerden şikâyetçi oldu. (Radikal - 14 Mayıs)

Polisten Doktora 'Kimlik' Dayağı

İzmir'de Dr. Deniz Yazıcı, kendisine kimlik soran polislere karşı koyduğu gerekçesiyle defalarca ve karakolda da çırılçıplak soyularak dövüldü. (haksozhaber.net - 17 Mayıs)

Başbakanlık Aracında Çuvallı Dayak

Antalya'da turizm sektörü çalışanı Ertuğrul Sağlam, Başbakanı protesto ettiği için korumalar tarafından arabayla kaçırıldığını ve iki saat boyunca dövüldükten sonra tehdit edilerek bırakıldığını iddia etti. (Taraf - 22 Mayıs)

'Bana İşkence Yaptılar'

Yüksekovalı Metin Erişmiş, polis olduğunu iddia ettiği 4 kişi tarafından kaçırılarak "YDGH yapılanması ve Diyarbakır'daki kurultay" hakkında kendisine sorular sorulduğunu ve daha sonra kendisine işkence yapıldığını ifade etti. Bu yapılan insanlık dışı muameleler neticesinde Savcılığa suç duyurusunda bulunan Metin Erişmiş, kendisini kaçıranların polis olduğunu ve mahkemede teşhis edebileceğini ifade etti. (yuksekovahaber.com - 27 Mayıs)

Esmeray 2 Kez Polis Saldırısına Uğradı, 2 Kez Şikayet Etti, Sonuç Bekliyor

Esmeray ikinci kez yaşadığı polis saldırısını anlattı: "Kimliği verdim. Çantama bakmak istediğini söyledi. 'Asla' dedim, zorla çantamı alıp boşalttılar. Beni arabaların arasında tartakladılar, küfür ettiler. 'İstediğin yere şikayet et, yetki bizde' dediler." (bianet.org - 29 Mayıs)

Gözaltında İşkence...

24 Mayıs'ta İstanbul'da arabadan inen bir polis memurunun dengesini kaybederek düştüğünü ifade eden Bayram Aydın, polis memurunun düşmesinden kendisini sorumlu tuttuğunu söyleyerek; kendisine bağıran polis memurunu sakinleştirmek isteğini fakat polis memurunun kendisine kafa ve yumruk attığını söyledi. Ardından gözaltına alınarak Pendik Çamçeşme Polis Karakolu'na götürüldüğünü söyleyen Aydın, dayağın karakolda da devam ettiğini savundu. Aydın, "bir grup polis gelip bana yüzünü gösterdi. 'İyi bak bu yüzlere senin hayatını cehenneme çevirecek' dediler. Bu sırada biri cinsel organımı tutarak 'sen kendini erkek mi zannediyorsun? Senin erkekliğini koparırım' diyerek sıkmaya başladı" diyerek yaşadıklarını anlattı. Nezarette sürekli dayak yediğini ve diz üstünde bekletildiğini söyleyen Aydın, yalan ifadelerin kendisine zorla imzalattırılmaya çalışıldığını kaydetti (Evrensel - 29 Mayıs)

Mühendise Karakolda İşkence

İstanbul Çamçeşme Polis Karakolu'nda mühendise işkence yapıldı. Darp edilen Ziraat Mühendisi Bayram Aydın, Adli Tıp Kurumu'ndan aldığı rapor ile polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. (Evrensel - 29 Mayıs)

Duruşma Sonrası Jandarma Dayağı

Aygül Kapçak, Güneş Arduç, Nuriye Adet, Raife Gül ve Nazliye Erkan adlı 5 tutuklu, 21 Mayıs günü Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaları sonrası götürülürken jandarma erlerinin fizikî saldırısına uğradıkların açıkladılar. Tutukluların özellikle bacak aralarına tekmeler atıldığını, baş ve sırta atılan yumruklar sonucu bu bölgelerinde şiddetli ağrılar oluştuğunu, küfür ve hakarete maruz kaldıklarını anlattıklarını bildiren İHD Ankara Şube Başkanı Gökçe Otlu, cezaevi hekimlerinin çekinceleri nedeniyle darp izlerinin tespit edilemediğini aktardı (Evrensel - 29 Mayıs)

Polis 1 Kişiyi Yaraladı

İstanbul Bahçelievler'de 'dur' ihtarına uymayarak kaçtığı iddia edilen otomobili durdurmak isteyen polisin açtığı ateş sonucu Ferit Özer (18) ayağından yaralandı. (Evrensel - 19 Mayıs)

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ

Başörtülü Doktorlar Dekanın Emriyle Sempozyumdan Çıkarıldı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi içerisindeki bir oditoryumda düzenlenen sempozyuma katılan Selda Ulaşan ve Perihan Dinç isimli başörtülü doktorlar, güvenlik müdürü tarafından Dekan Prof. Dr. Halil Yanardağ'ın emriyle salondan çıkarıldılar. (Zaman - 3 Mayıs)

Rektör, Şehitliği Ziyarete Gelen Aileleri Gece Yarısı Pansiyondan Kovdu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Ali Akdemir, "içlerinde 3 tane başörtülü var" diye şehitliği gezmek için Sakarya'dan gelen 13 avukat ve ailelerinin pansiyonda kalmalarına izin vermedi. (Zaman - 11 Mayıs)

İkna Odalarına Alışan Prof. Kiracısının Başını Açmaya Kalkıştı

İstanbul Üniversitesi'nin kadın öğretim üyelerinden Prof. Dr. B.E., başörtülü öğrenciler için kurulan ikna odalarında edindiği alışkanlığı kiracısına da uygulamaya kalkıştı. Kira artırımını konuşmak üzere ofise gelen B.E. kiracısının eşi Emine Ürkmez'in başörtülü olduğunu görünce adeta şok geçirdi. "Sıkmabaş seni, benimle konuşurken başındaki örtüyü çıkar çabuk, yoksa sizi burada bir gün bile tutmam." diye bağırırken, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a da hakaretler savurdu. Prof.'un "Sizler başımızdaki iki dinci köp...in eserlerisiniz, az kaldı, onlar da Ankara'dan cehennem olup gidecekler. Ben ikna odalarında çok kişinin başını açtırdım." sözlerine çevredekiler de şahit oldu. (Zaman - 16 Mayıs)

*Kemalist Medya İhbarları;*

Öğrencilere Said-İ Nursi Kitapları Dağıtılıyor

Gaziantep ve İzmir'de okullarda dini içerikli VCD izletilmesinden sonra Adana ÇEAŞ Anadolu Lisesi'nde okuyan öğrencilere ise Said-i Nursi kitapları dağıtıldığı ortaya çıktı. (Evrensel - 8 Mayıs)

Medya, Köylü Kadınların Kıyafetinden Bile 'Başörtüsü Krizi' Çıkardı

Töreni izlemeye gelenler arasında Kütahya bölgesinin yöresel kıyafeti 'çar' giyen köylü kadınlar da vardı. Bazı gazetelerin internet siteleri, yöresel kıyafetli kadınları bile 'çağ dışı' şeklinde ifadeler ile sunarak kriz malzemesi yaptı. (Zaman - 16 Mayıs)

İki Lisede, İki Türban Vakası

Samsun'un Vezirköprü İlçesi'nde, Açık Lise sınavlarına bazı kız öğrenciler türbanlarını çıkarmadan bazıları ise kara çarşafla girdi. Kapıda sınava giriş belgeleri tek tek kontrol edilen öğrenciler türbanlarını çıkarmadan sınav salonuna alındı. (Radikal - 18 Mayıs)

Türbanlı, Cüppeli Öğrencilerle Sınav

Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü"nün düzenlediği 17 ve 18 Mayıs tarihlerinde yapılan Açık Öğretim Lisesi ikinci dönem sınavlarına türbanlı öğrencilerin yanı sıra cüppeli öğrenciler de girdi. Sınava giren öğrencilerin şikayetleri dikkate alınmazken türbanlı ve cüppeli öğrencilerin görüntülenmesi de polis ve okul görevlileri tarafından engellendi. (Birgün - 18 Mayıs)

Açık Lise Sınavına 3 Yıl Çarşafla Girdi

17-18 Mayıs"ta gerçekleştirilen açık lise sınavı "türban" tartışmalarıyla gündeme gelmişti. Milli Eğitim Bakanlığı ise kurum olarak kendilerine böyle bir bilgi ulaşmadığını açıklamıştı. Oysa açık lise sınavına 3 yıldır çarşafla giren "öğrenciler" olduğu ortaya çıktı. Sınavda İstanbul Bahçelievler'deki Hazım Ersu İlköğretim Okulu'nda görevli olan bir öğretmenin Sendika.Org'a ulaştırdığı haber ve fotoğraf açık lise sınavıyla ilgili gerçeği gözler önüne seriyor. (Birgün - 25 Mayıs)

Çydd Okulunda Herkes Cuma Namazında

Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesindeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) ile Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören öğrenciler her hafta gruplar halinde camiye cuma namazı kılmaya gidiyor. Nüfusu 3 bin 700 olan Dağpınar Beldesi'nde iki okulun öğrencilerinin gruplar halinde cuma namazı kılmaları dikkati çekerken, bunun öğretmenlerin yönlendirmesiyle olduğu iddiaları ortaya atıldı. Okul müdürleri iddiaları yalanlarken, böyle bir yönlendirmenin söz konusu olamayacağını söyledi. (Radikal - 31 Mayıs)

(Not: *= Kemalist Medya İhbarları adlı bu bölümde bazı gazeteerden verilen örneklerle o gazetelerin İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ konusundaki ikiyüzlü, despot tavrıları sergilenmektedir. Yalış anlaşılmasın..)

DÜŞÜNCEYİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Baydemir Hakkında İki Ayrı Soruşturma

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında Güney Kürdistan'a yapılan sınırötesi protesto mitinginde yapmış olduğu konuşma ve Halepçe Katliamı için Hewler'de yapmış olduğu konuşma nedeniyle iki ayrı soruşturma açıldı. (ANF - 5 Mayıs)

Leyla Zana İçin 60 Yıl Hapis İstendi

Kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana hakkında yaptığı 9 ayrı konuşmadan dolayı toplam 60 yıl hapis istemiyle dava açıldı. (ANF - 10 Mayıs)

'Savaşa Hayır' Diyen İmama 2.5 Yıl Hapis

Diyarbakır'da 23 Şubat tarihinde DTP'nin düzenlediği sınır ötesi kara harekatını protesto amaçlı kitlesel basın açıklamasına katılarak elinde Kuran-ı Kerim ile Kürtçe konuşma yapan emekli imam Muhittin Eryılmaz 2.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. (ANF - 13 Mayıs)

Yazar Karabatak "Türbanlıyı Okula Al" Dediği için Sanık

Yazar Naif Karabatak, kaleme aldığı bir yazı nedeniyle Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz'ün şikâyetiyle hapisle yargılanıyor. Karabatak, anayasa değişikliği sonrası genç kadınların Adıyaman'da başörtüsüyle üniversiteye alınmamasına tepki göstererek "Savcılar Nerede" başlıklı bir yazı yazmıştı. (bianet.org - 16 Mayıs)

Yargıçları Suçlayan Emekli Binbaşı 301'lik

AB'ye uyum kapsamında değiştirilen 301. madde, bu kez emekli Binbaşı Zeki Bingöl'ü mahkemelik etti. Yargı mensuplarını arazi yolsuzluğuna karışmakla suçlayan Bingöl hakkında 301'den soruşturma açıldı. (haksozhaber.net – 20 Mayıs)

Nureddin Şirin'e TCK 301'den Hapis Cezası

8 Ocak 2005 tarihinde Konya'da düzenlenen "Tarih Boyu Tevhid Mücadelesi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, devletin güvenlik güçlerini tahkir ettiği gerekçesiyle Nureddin Şirin TCK'nın 301. maddesine göre, Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. (haksozhaber.net - 22 Mayıs)

Memleketten İnsan Hakları Manzaraları

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yapılan bir basın açıklamasına katılan 24 yaşındaki işci Mehmet Pekinoğlu, Nâzım Hikmet'in "Akın var güneşe akın/güneşi zapt edeceğiz/ güneşin zaptı yakın" dizeleriyle "DHKP-C propagandası yaptığı" iddiasıyla yargılanıyor. Şiirin yazıldığı tarih olan 1940'larda ne DHKP-C, ne de kurucularının yaşadığına dikkat çeken, tutuklu yargılanan Pekinoğlu'nun avukatı Sevil Aracı, Nazım Hikmet şiirlerinin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okutulduğunun da altını çizdi. (Evrensel - 10 Mayıs)

'Çocukları Askere Göndermeyin' Dedi, Hapse Girdi

DTP Siirt il örgütü tarafından 'Anneler günü'nde düzenlenen basın toplantısında, 'Çocuklarınızı askere göndermeyin' çağrısında bulunan parti yöneticilerinden Hatice Kırcan tutuklandı. (Radikal - 12 Mayıs)

Mahir Çayan'ın "Toplu Yazılar" Kitabına 36 Yıllık Yasak

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Su Yayınları'nın yayımladığı Çayan'ın "Toplu Yazılar" kitabını toplattı; "Devrimci Marşlar, Türküler, Ağıtlar, Şiirler" kitabına da el koydu. (bianet.org - 16 Mayıs)

"Oğlum Olsa Askere Göndermezdim" Sözlerine Hapis Talebi

Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır, "Oğlum olsa askere göndermezdim" sözlerinden dolayı Bülent Ersoy hakkında, 'halkı askerlikten soğutma' iddiasıyla dava açtı. Ersoy, 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. (Bianet.org - 29 Mayıs)

İşkence Protestosu 301'lik Etti

İzmir Çiğli'de geçtiğimiz haftalarda yaşları 15 ile 17 arasında değişen 3 çocuğa Şehit Erdal Kılıç Polis Karakolu'nda işkence yapılmasını protesto etmek için ÖDP ve Çiğli Halkevi'nin çağrısı ile gerçekleştirilen eylem sonrası Halkevi yöneticileri, üyeleri ile işkence gören çocuklardan biri hakkında 301. Madde'den soruşturma açıldı. (Birgün - 31 Mayıs)

CEZAEVLERİ

'Süngerli Oda İşkencesi' Yaygınlaştırılıyor

F tipi cezaevlerindeki tecrit işkencesini daha da ağırlaştırmak için uygulanan 'süngerli oda' bütün cezaevlerinde yaygınlaştırılıyor. İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi ve Sincan F Tipi Cezaevi'nin ardından Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde de, tutuklular 'süngerli oda'ya atılıyor. Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nden bir grup tutuklunun, İzmir Cezaevi İnisiyatifi'ne gönderdiği mektup, 'süngerli oda'nın, Kırıklar F Tipi Cezaevi ve Sincan 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nin ardından Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde de uygulandığını ortaya koydu. (gundemonline.com – 30 Mayıs)

Sincan Kadın Cezaevi'nde Su İşkencesi!

"MLKP örgütü üyesi" olduğu iddiasıyla yargılanan Nilüfer Şahin, yakınlarına gönderdiği mektupta Sincan Kadın Kapalı Cezaevi idaresinin uyguladığı yeni işkence yöntemine dikkat çekti. Şahin, cezaevi idaresinin, tutukluların ayakkabı arama dayatmasına karşı geliştirdiklerini direnişini kırmak için koridorlara su döktüğünü anlattı. Şahin, bu nedenle tutuklular arasında rahatsızlıklar oluştuğunu belirtti. Siyasi tutuklular, F tipi cezaevi idarelerinin ayakkabı arama dayatması nedeniyle mahkemelere, hastanelere, görüşlere çıplak ayakla gidiyor. (ANF - 12 Mayıs)

Cezaevindeki 10 PKK'li Zehirlendi

Urfa'nın Suruç İlçesi'ndeki cezaevinde 10'u PKK üyesi hükümlü 14 mahkum, yemekten zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. (ANF - 14 Mayıs)

Tekirdağ F Tipi'ndeki Bütün Dilekçeler Kayıp!

Tekirdağ F Tipi Cezaevi yönetimi son iki aydır üst üste tutukluların dilekçelerini kaybetmeye devam etti. Bir tutuklunun, garanti belgesi kapsamında televizyonunun değiştirilmesi için verdiği dilekçe bile kaybedildi. (ANF - 26 Mayıs)

Bu Da Cezaevinde İşkence

Söke Cezaevi'nden Kırıklar F Tipi Cezaevi'ne sevkini isteyen Muharrem Süren isimli tutukluya sevk aracında ve Kırıklar Cezaevi'nde gardiyan ve jandarma tarafından işkence yapıldığı iddia edildi. (Evrensel - 29 Mayıs)

Üç mevsim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla