Atatürk Sevgisi
Ahmet Hoca'dan arşivlik bir yazı. Bana göre bu yazı "El itgam"(son nokta) mahiyetinde açıklayıcıbir yazı olmuş. Adeta kafamın içindekileri yazıya geçirmiş. Okumamıza vesile olduğunuz için teşekkürler.
Bu "öz" yazının özü de Timurtaş Hoca'nın anısına ait şu cümlelerde sanırsam:
12Eylül’ün hassas günlerinde kışkırtma malzemesi arayan bir medya mensubu rahmetli Timurtaş Hoca’ya sormuş:
"
-Hocam, Atatürk hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hoca demiş:
-Kimine göre Atatürk bir ilahtır, kimine göre bir külahtır, kimine göre ise bir silahtır. Bana göre Atatürk bunların hiçbirisi değildir, Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Millî Mücadelenin komutanıdır.
Hoca’yı ifade vermek üzere sıkıyönetime çağırmışlar.
-Ne demek istiyorsun Hoca? Bu sözler Atatürk’e hakaret niteliğinde.
Hoca izah etmiş.
-Asla demiş, aklımdan hakaret falan geçmez. Hakikaten bu memlekette kimine göre Atatürk bir ilah yerine konuyor. La yüs’el, hata yapmaz, emirleri tartışılmaz bir varlık. Bana göre Atatürk bu değil. Kimi ise, Atatürk’ü bir külah gibi kullanıyor. Başına geçiriyor, ondan sonra Atatürk adına her şeyi meşrulaştırıyor. Atatürk’ü külahlaştırmak da ona yapılacak en büyük saygısızlık. Bir de Atatürk’ü “silah” olarak kullananlar var. Birisini yok etmek istiyorsanız, o silaha başvuruyorsunuz. Birisini “Atatürk düşmanı” gibi tanımlamak, yokedici bir silaha dönüşebiliyor. Atatürk’ü, silah gibi kullanmak da ona olan sevginin işareti sayılamaz.
"
|