Alıntı:
M--U--R--A--T Nickli Üyeden Alıntı
Timur türk, bayezıd türk neden savaşmışlar? sadece bu ikili değil birçok türk devletleri birbirleriyle savaşıp çok kanlı savaşlar çıkarmışlar. ben hiç anlayamadım türk devletlerinin tarih boyunca birbirine olan hışmını.
timur bayezıdı esir alınca bayezıdın eşini de alır yanına. bayezıdın ellerini kollarını bağlar. eşinin de kalabalığın ortasında masanın üstüne çıkartarak yarı çıplak biçimde oynamasını ister. bayezıdın eşini zorla masanın üstünde oynattırır. bayezıd bu durum karşısında kahrolur ve çok kısa bir süre sonra kahrından vefat eder. bu yüzden bayezıddan sonra osmanlı padişahları dedelerini düştüğü bu duruma düşme korkusundan olacak eş istemezler. cariye sistemi devreye girer. kanuninin hürrem sultanıda cariyeydi.
|
Tarihle çok içli dışlı olmama rağmen bahsettiğiniz olaya hiç bir kaynakta rastlamadım. Hiç öyle bir duyum da almamıştım. Hatta Timur, Bayezid'e karşı çok tutucu davranmamış hatta kılıcını dahi almamıştır. Tutsaklığı zamanında tek istediği önünde eğilmesi olmuştur ama bunu da başaramamıştır.
Timur'un okuduğum bir sözü vardı, '' Yıldırım'ı sırf Semerkand'a götürüp başkent nasıl olurmuş, nasıl kurulurmuş onu göstermek için esir almıştım. Fakat yolda ömrü yetmedi.'' diye...
Yani eş oynatma konusunda yanlışınız var sanırım. Ki bi Osmanlı sultanının eşi esir de olsa, zorla da olsa anlattığınız gibi çıkıp oynamaz...
Bir de Timur Türk Yıldırım Türk neden savaşmışlar? demişsiniz...
Tek sebebi ikisinin de mağrur sultanlar olmasındandır. Savaş öncesi arayı iyice kızıştıran mektupları ve Timur'un Ankara Savaşı'ndan sonra Osmanlı topraklarına hükmünü vermeyip, topraklardaki eski beyliklere bağımsızlığını vermesi bunun en büyük örneğidir...
Selametle...
Konu FarukARSLAN. tarafından (10-17-2008 Saat 17:43 ) değiştirilmiştir..
|