SHP-HEP ittifakının mimarı Deniz Baykal'dır. 14 Ağustos 1991 tarihli Sabah gazetesinde Güneri Cıvaoğlu, şunları yazmıştı:
'Ne oldu çocukların para işi? Özal, dönemin Başbakanı Akbulut'a böyle soruyor... Akbulut'un yanında Adana milletvekili Cüneyt Canver var. Başbakan'ın yanıtı: Gerekli işlemler yapılıyor. Ve böylece HEP, özel bir yasa çıkartılarak devletten iki milyar alıyor.'
Fakat ne hikmetse, 18 Ekim 1991 seçimlerine HEP, seçim tarihinin bir hafta öne alınması nedeniyle giremiyor. O dönem, SHP ve HEP'in seçim ittifakı ile bir araya getirilmesi ve HEP'in SHP içinde eritilmesi planı gündeme sokuluyor. Deniz Baykal'a yakınlığıyla bilinen SHP Diyarbakır Milletvekili Fuat Atalay SHP-HEP ittifakı için Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile görüşerek bu konuyu gündeme getiriyor. Diğer yandan ise Deniz Baykal Genel Başkan Erdal İnönü ile görüşerek bu ittifakı gündeme getirir.
Dönemin Diyarbakır Milletvekili Atalay 15 Eylül 1991 tarihli İkibin'e Doğru Dergisi'ne ittifakı şöyle anlatıyor:
'Ben önce Ahmet Türk'le görüştüm. Seçimlere SHP ile birlikte girme konusunda çaba sarf edebileceğimi söyledim.
Daha sonra konuyu Sayın Baykal'a aktardım. Parti içindeki ekipler arasında bir argüman olarak görünmesin, parti meclisinin bir üyesinin önerisi olarak gelmesin, partiye sahip çıkan bir kişinin, genel başkanın telkini olarak ortaya çıkmasında büyük bir yarar var diye düşündük. Sayın Baykal bunu Erdal Bey'e aktardı. Erdal Bey de bunu uygun gördü MYK'dan geçti'
SHP-HEP ittifakının mimarı Baykal olmasına karşın, Baykal'ın bu ittifakı sürekli olarak dönemin Genel Başkanı Erdal İnönü'ye karşı da kullandığı biliniyor.
|