Enigma , alkole karşı bir kampanyamı var ... kampanya değilki bu ...
İçki bir kültürdür , sigara değil. Bakın beni burada yanlış anlamayın sakın.
İçkinin türüne göre üretimi , bekletilmesi , saklanması , servisi ...etc gibi birçok özelliği vardır. Milletlere kültürlere ithaf edilmiş içki türleri vardır. Sen bunu kalkıp sigaraya indirgersen yanlış yaparsın. Sigara neden kapalı mekanlarda yasaklanıyor çünkü pasif içiciler yani sigara kullanmayanlarda etkileniyor sigaranın zararından. Ama içkide öyle değil dengesini bilmeden limitlerini aşarak içen insan zararı kendisi görür başkası değil.
Muhacir kardeşim hala eroin diyorsun , uç noktalara kaçıyorsun. Yapma bunuki yararlı bir şekilde tartışalım. Eroinle içki aynı kefeye konamaz. Hem zararları hem sahip oldukları bağımlılık yaratma özelliklerinden dolayı birbirlerinden çok farklıdırlar. Eroini bir kere alan hemen alışıyor ama içki öyle değil bunu sende biliyorsun ,şimdi hemen ben zerre içki kullanmadım deme , buna rağmen biliyorsun demek istiyorum.
Alkol zararlıdır diyorsun tamam ama belli ölçülerde alındığında yararlarınında olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Safi olarak alkol zararlı dersen yanlış yaparsın ki bazı meyveler yemek sonrası alındığında kimyasal süreçleri gereği alkole dönüşürler veya alkol açığa çıkarırılar. Üzüm denilen meyve damıtılarak alkol elde edilir ... falan filan diye gider bu ama senin eroin dediğin illet öyle değil. Bildiğin çimentoyla karıştırılarak elde edilen bir zehir. Beynin ödüllendirme merkezlerini uyararak ödüllenme hormonlarının yani keyif hormonlarının aşırı salgılanmasını sağlıyor , kişiye bir süre sonra normal hormon seviyesi yeterli gelmiyor ve işte bağımlılık oluşuyor. Yüksek dozunuda (golden shot - altın vuruş) adamı öldürüyor ama içkide öyle değil , en fazla sızarsın bir yerde , saçmalarsın. Tabiiki içki her insana eşit seviyede etki etmez bu o kişinin eğitimine , kültürünede bağlı bir şeydir. Kardeşim ben biraz fazla içtim galiba diyip izin alıp masadan efendi gibi kalkanıda var , içkili araba kullanıp insan öldürende var. Ama eroin içki kadar yaygın olsa aynı şeylermi olurdu sence , o zaman nasıl olurdu , bağımlı sayısı , ölümler , hastalıklar ... Bence çok daha farklı olurdu ortam.
İşte bu yüzden eroin ile içkiyi aynı kefeye koymak mantıksızlık olur.
Zararı varmıdır vardır , fazlasının evet vardır.
|