Ar-Ge mi Ür-Ge mi?
Ür-Ge, yani üretim geliştirme, dünyada bilinen üretim metotlarının en iyisine ulaşmak için yapılan çalışmalardır. Yani bir üretim vardır ve temel üretim metotları bilinir ama siz o metotların, kuralların hepsine hakim değilsinizdir ve onun üzerine çalışarak dünyadaki en iyi üretim tekniklerini yakalamaya çalışırsınız. Burada hedef, bilinen ve yapılan bir yere ulaşmaktır. Ar-Ge ise yeni bir metot bulma, ürünün üzerine yeni bir fonksiyon ekleme, yeni bir yapı oluşturmayı hedef edinen faaliyetlerdir. Yenilik içermesi şarttır. Ar-Ge bilinmeyenin peşindedir, Ür-Ge ise bilinen en iyiye ulaşmanın peşindedir. Ür-Ge’nin içinde de Ar-Ge vardır. İkisi hem birbirinden bağımsızdır hem de birbirlerine bağımlıdırlar. Dünyanın her yerinde çoğunlukla Ür-Ge faaliyeti vardır. Ar-Ge’ler ise laboratuarlarda, üniversitelerde, teknoparklarda, şirketlerin özel departmanlarında yapılır. Sadece ürün araştırması da değil üstelik, mesela altın bileziklerde öyle bir tasarım geliştirirsiniz ki, tüm dünyaya satabilirsiniz. Bu da bir Ar-Ge’dir.
|