Keçecizade örneğini verdim, havada kalmasın.
Bi buket nükte de ben, tarihteki Unakıtan'dan vereyim;
Keçecizade Fuat Paşa; ileri görüşlü ve yenilikçi birisiydi. Onun yaptığı bazı işler kimilerince
beğenilmezdi. Bu yüzden hasımları onu sık sık eleştiri yağmuruna tutarlar, hakkında ileri geri
konuşurlardı. İstanbul sokaklarını bir ara yer yer kaldırımlarla süslemesi de ayrıca hakkında
dedikoduların çıkmasına neden oldu. Bir gün devletin ileri gelenlerinden biri ona:
"Paşa Bey bu kaldırımlar neyle yapıldı?" diye sorduğunda Fuat Paşa gecikmez :
"Bize atılan taşlarla..."
Sultan Abdülaziz döneminde, Fransızlar olmadık talep ve dayatmalarla gemilerini Çanakkale Boğazına yığmış, krizi giderek tırmandırmışlardı. Şimdi de boğazı geçip İstanbul'a gelmelerinden korkuluyordu.
Devlet-i Âliye'nin ileri gelenleri, yeşil çuhalı masa üstüne haritaları açmışlar, sorunu görüşüyorlardı. Toplantıda bulunan Dârüssaade Ağası haritayı gösterip,
-- Bu nedür, nasıl şeydür, neye yarardür? diye sormuş.
Anlatmışlar. Fransızların geçebileceği Boğaz'ı göstermişler. Arap, birden gözleri parlayarak, okumuş üflemiş, sonra başparmağını haritadaki Çanakkale Boğazı üstüne bastırarak:
-- Kapadiii! diye bağırmış.
Toplantıda hazır bulunan, ondokuzuncu yüzyılda ender yetişmiş devlet adamlarımızdan Keçecizade Fuad Paşa oracıkta ellerini yukarı kaldırıp Allah'a yakarır:
Yarabbi! Ne olurdu, şu Arabın aklını 24 saat bana versen de, rahat bir uyku uyusam!
Abdülaziz Paris'te iken, bir gün aniden saray odasına habersizce girildiğinde III. Napolyon arkası dönük vaziyette, Sultan Abdülaziz hakkında aşağılayıcı ve hakarete varan kelimeleri mırıldanırken Fuad paşa öksürerek Napolyon'u uyarı hamlesini gönderir.
Fuad Paşa'nın sözlerini anladığını ve padişaha nakletmemesi için:
- ''Sakın bunları padişah hazretlerine söylemeyin! Bir anlık içimden sesli düşünmüştüm!'' der. Paşa da lafı gediğine koyar:
-'' Bu pek tabiidir haşmetmeap.Ben padişahımızın hakkınızda her söylediğini size söylüyor muyum?!.. ''
Konu FarukARSLAN. tarafından (12-17-2008 Saat 04:59 ) değiştirilmiştir..
|