Bu yazı, alay etmek için mi yazılmış? Tarihin tozlu sayfalarını araştırıp;
Yani bugün adı "Arap" toprakları konulan cephelerde verdiğimiz şehit, Çanakkale, Kafkasya, Acem ve Rumeli'de verdiğimiz kayıpların iki katı: 770 bin…
bu durumu ortaya çıkaran biri, acaba hiç kendine sormamış mı neden iki katı diye? Ben bu istatistikleri okuduğumda;
"Keşke iki kat kayıp vermemizin nedeni, Gazze'de ingilizler'i yenmeyi başaran ordumuzun, Arapların baskınına uğraması olmasaydı. Keşke onca askerimizi şehit eden güçler, Seyyid İdrisler, Şerif Hüseyinler yerine sadece ingilizler olsaydı." dedim.
Daha sonra konu, anadoluda bize zafer getiren komutanlara gelmiş. Düşünüyorum da "Neden bu komutanlar, Arap topraklarında hezimete uğradı?" diye sormamış mı bu yazar?
Eğer bu yazıyı alay etmek için yazmamışsa, demek ki bu soruları da hiç sormamış kendine. Demek ki araştırmacı kimliği sıfır olan bir yazarmış. (Kim yazdıysa)
Bölgeye giden Mustafa Kemal, Arapların tutumu sebebiyle burada savaşmanın mantıklı olmadığını ve çok fazla kayıp verilebileceği konusundaki uyarısını, padişah değerlendirmiş ve kutsal değerler için savaşmamız gerektiğini bildirmişti. Bölgede, padişahın emriyle kutsal değerler için savaşılmıştı. (kaynak için; Osmanlı Hariciye Nezareti Siyasi Kısım - Osmanlı Zaptiye Nezareti 3/tn/1324 No:357)
Şimdi, bunları bilip "Hamas, İstanbul için savaşıyor" dersek, bu tarihin tozlu sayfaları üzerinden alay etmek olur. Ne Hamas'ı ne de diğer Arapları, tarihin bizler için çok acı olan sayfalarına bağlayamayız.
|