|
HAMASeti bırakın bebekler ölüyor
Başbakan Erdoğan, sivillerin, kadınların, çocukların öldürülmesine karşı olduklarını ifade ederek, “Gazze'deki trajediyi dile getirmek için ağzını açan herkesi, (sen Hamas taraftarısın) ya da (sen Yahudi düşmanısın) diyerek saf dışı bırakmaya çalışmak, kutuplar arasındaki gerilimi artırmaktan başka bir amaca hizmet etmez” dedi.
TBMM BÜROSU / ANKARA
Başbakan Tayyip Erdoğan, Gazze'de bebeklerin fosfor bambalarıyla öldürüldüğünü hatırlatarak, bunları dile getirenlerin “Sen Hamas taraftarısın, ya da sen Yahudi düşmanısın' denerek susturulmak istendiğini söyledi. Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, Davos'taki olayı değerlendirirken, Türkiye'nin, AK Parti iktidarında düşmanları artan değil, neredeyse düşmanı hiç olmayan bir ülke haline geldiğini vurguladı. Çocukların ölmesine dünyanın neresinde olursa olsun karşı çıkacaklarını ifade eden Erdoğan, “Filistin'de fosfor bombalarıyla öldürülen bebeklerin, İsrail'de hayatını kaybeden çocukların bizim nezdimizde anlamı birdir hepsine yönelik olarak aynı duyguyu besleriz” dedi.
ANTİSEMİTİZM SUÇLAMASI
Sivillerin, masumların, kadınların, çocukların öldürülmesine, masumiyetin pervasızca yok edilmesine karşı olduklarını belirten Erdoğan, insani değerleri, hukuk anlayışı, kültürel ve manevi değerlerinin bunu gerektirdiğini söyledi. Erdoğan, “İşte Gürcistan'da yaptığımız, Gazze bombalanırken yaptığımız budur. Gazze'de çocuklar başta olmak üzere, masum sivillerin ölümünü, özellikle Hamas ve antisemitizm odaklı bir karşı propagandayla boğmaya çalışmak yanlıştır” diye konuştu.
ARTIK DÜNYA YUTMUYOR
Gazze'deki trajediyi dile getirmek için ağzını açan herkesi, “sen Hamas taraftarısın” ya da “sen Yahudi düşmanısın” diyerek saf dışı bırakılmak istendiğini kaydeden Erdoğan, “İsrail yönetimine, İsrail'in ölçüsüz güç kullanımına yönelik eleştirilerimizi, Hamas taraftarlığına ya da antisemitizm eksenine oturtmaya çalışanlar, hem Türkiye'ye, hem Gazze'de yaşamını yitiren masum çocukların hatırasına, hem de bölge barışına haksızlık ediyorlar. Bizim İsrail ile iyi olan ilişkilerimiz, bu eleştirileri yapmamızı engellememeli. Tam tersine, İsrail'in orantısız güç kullanımını ve bu pervasızlığını engellemeli' dedi.
YİNE AYNI ŞEKİLDE SÖYLERİM
Yarın yine aynı şeyleri söyleyeceğini vurgulayan Erdoğan, “Davos'ta söylediğim gibi... İki ülke arasında arabulucu olmak, sizin bu doğruları söylemenizi engellemez ki... Bunları da onlara söyleyeceksiniz. Niye, doğruyu bulacağız da onun için. 'Bu işten vazgeç, bak yaptığın bu iş, iş değil. Bak biz burada ne yapıyoruz, sen ne yapıyorsun, böyle giderse bu işi çözemeyiz. Onun için bu işi bırakacaksın.' Bunu onlara söylerken, karşı tarafa söylemiyor muyuz, onu da söylüyoruz. Bugün de söylüyoruz, yarın da söyleyeceğiz. Bu Hamas ise Hamas, başka biriyse başka biri. Ne olursa olsun. Çünkü, Türkiye'ye bu yakışır” diye konuştu.
TALEP OLURSA MİSYON SÜRER
Erdoğan, İsrail'in, hükümetinin uygulamalarında daha dikkatli davranmasını sağlaması gerektiğini belirterek, “ BM Genel Sekreteri aradı ve bizden bu misyonun devamına yönelik talepte bulundu. Biz de 'bizden talep olduğu sürece bu misyonu sürdürürüz. Durumdan vazife çıkararak değil' dedik” diye konuştu.
Oturumda diplomatik davrandım
Davos'ta arzu edilmeyen bir olayın meydana geldiğini hatırlatan Erdoğan, “Başbakan milletinin hissiyatı ne ise onu dile getirmiştir. Ama bir moderatör, uluslararası bir toplantıda, bir Başbakan'ın omuzuna elini atamaz. Bu, edepsizliktir. Eğer ben orada diplomatik davranmamış olsaydım, benim daha farklı bir şey yapmam gerekirdi. Yapmadım. Türkiye'nin haysiyetini savunmak, orada bana düşerdi ve ben onu yaptım. Kimsenin Türkiye'yi, Türk milletini küçük düşürmesine arkadaşlar göz yumamayız. Bizden kimse haksız eleştirilere, haksız yorumlara karşı yutkunmamızı, söylenenlere göz yummamızı beklememeli “ dedi
Liderlere Davos teşekkürü
Haksızlığa karşı nasıl davranılacağını çok iyi bildiklerini kaydeden erdoğan, 'Bizim şahsi hesabımız, kişisel meselemiz yok. Bulunduğumuz makam neyi gerektiriyorsa onu yaparız. İsrail'in, Orta Doğu, Balkanlarda, Avrupa'da, belki de bizim kadar uyumlu olduğu, menfaat paylaşımı içinde olduğu başka ülke yoktur. Her şeyden öte İsrail, kiminle, neyi, nasıl konuştuğunu da çok iyi bilmesi lazım. Nitekim bazı parti başkanları da bize yapılan haksızlığa işaret ederek, davranışımızın normal ve gerekli olduğunu ortaya koymuştur. Kendilerine bu değerlendirmelerinden dolayı da ben şahsım ve milletim adına kendilerine teşekkür ediyorum' dedi.
Dokunma yerler seni dediler
İktidara geldiklerinde masanın üzerinde tozlanmış dosyalar bulduklarını kaydeden Erdoğan, ' Dosyaların kapağını her açmak istediğimizde, belli çevrelerden feryatlar yükseldi. Malum koro, on yıllar boyunca yaptığı gibi, 'dokunma, görme, bulaşma, ilgilenme' dedi. Nedir bu dosyalar? AB, Kıbrıs, Ortadoğu dosyası. Daha da toz bağlamış bir başka dosya: Çete ve mafyalar dosyası. 'Bulaşma, bulaşma, bulaşma... Bak dokunma.... Yerler, götürürler.' Yav, yerlerse yerler. Ama biz büyük geliriz. Yola çıkarken kendi dünyamızda kurulmuş olan senaryosu vardı. Biz bu senaryo çerçevesinde yürüyoruz. Bizim Allah'a bir can borcumuz var, kula değil. Bu hizmeti vereceğiz ki torunlarımıza tertemiz bir Türkiye bırakalım, farklı bir Türkiye bırakalım' dedi.
Gazı %28 kârla sattınız
Doğalgaz fiyatlarının indirilmesiyle ilgili İstanbul'da yaptığı açıklamayı da hatırlatan Erdoğan, “Doğalgaz fiyatlarında evlerde yüzde 17, sanayide yüzde 18 indirim yaptık. Şimdi görü-yorum ki bazı siyasiler bizim bu indirimi beğenmemişler. Şuraya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum; BOTAŞ, 1997-2002 yılları arasında, doğalgazdan ortalama ne kadar kâr ediyordu biliyor musunuz? Buraya dikkat edin, bu size lazım olacak. Yüzde 28... Kim vardı iktidarda? MHP vardı, DSP vardı ANAP vardı... Bakın, BOTAŞ'ın kârı yüzde 28'di o dönem. İthal ettiği doğalgazın üzerine yüzde 28 kâr koyup vatandaşına satıyor, bu kâr vatandaşımızın cebinden çıkıyordu. Geldik, bu oranları biz kademeli olarak indirdik. Bizim dönemimizde, 2007 sonuna kadar kâr oranı yüzde 8 oldu. Yüzde 8'e kadar indirdik. 2008 sonrası ise kâr oranı sadece yüzde 1,5 olarak gerçekleştirdik' diye konuştu.
Türkiye bölge için önemli
Başbakan Erdoğan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'yi Başbakanlık Resmi Konutunda kabul etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Jeffrey, Başbakan Erdoğan ile Orta Doğu barış çabaları üzerinde de durduklarını belirtti. ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell'in Türkiye'ye ziyaretiyle ilgili net bilgisinin bulunmadığını ifade etti. Gazze'de çözüm için umut olup olmadığının sorulması üzerine de Büyükelçi, “Umut var. Onun için Mitchell bu bölgeyi ziyaret etti. Ama çok önemli bir konu, onun için hem Türkiye, hem de bölge ülkeleriyle devamlı temaslarda bulunuyoruz” dedi.
03.02.2009
Yeni Şafak
|