Soru: Haizli kadının oruç tutabileceği, hatta namaz bile kılacağına fetva verildiği
*-*-*-*-*
Cevap: Namaz kılacağına dair hiçbir fetva vermedğim gibi aksine, namaz kılamaz diye kaç kere burada söyledim, kaç kere söyledim. Bu konuda dalga dalga iftira yayanları bir kez daha uyarırım. Allah'tan korkun! İnsan eti zehirlidir, yemeyin. Allah'tan korkun! Oruç tutacağını da açıklıkla söyledim, tutabileceğini daha doğrusu. Ve bu konudaki dellilerimi de söyledim ve bu konuda delil olarak Kur'an yeterlidir. Çünkü: namaz için abdest gerekli, oruç için abdest şart değildir. Zaten hadiste de namaz kılmayana kaza gerekmez, özel halde oruç tutmayana ise kaza gerekir. Dolayısıyla, oruçla namazın arasını ayırmak laızm. Ama kendini iyi hissediyorsa tutabilir, iyi hissetmiyorsa tutamaz. Onun için oruç meselesini, namaz meselesinden ayırmışımdır. Oruç tutabilir, istiyorsa.. Bunu da Bakara Süresi'nin 175. ayetini delil göstererek.. Hayızlının durumunu Kur'an, Kur'an eza olarak almıştır. Kulhuve ezel yes'eluneke anilmehik kulhuve ezel. Sana hayızdan soruyorlar; de ki: o bir ezadır. Eza kelimesi, hastalığın bir küçüğü olarak geçiyor lügatlarda. Dolayısıyla, hastanın orucu bahsine dair Kur'an'da ayet var mı var. 185.ayet , nedir o efendim ve inkuntum meridan ev ala seferin feiddetül min eyyamin uhar. Eğer Ramazan'da hasta iseniz ya da yolcu iseniz, diğer günlerde gününe gün tutarsınız. Dolayısıyla, hastanın hükmüdür dedim oruçta. Ama namazdan muaf kılınmıştır dedim hanımlar niye; erkekler bir kez şehid olur, haınmlar her ay şehid olur. Rabbimiz.,.onları o hallerin de namazdaymış gibi görüyor dedim. Dolayısıyla, bunu söyledim. Ne olur bana söylediğimi yakıştırın. Deyin ki; oruç istiyorsa tutabilir dedi deyin. Bu iftira olmaz bu hakikattir. Ama namaz da kılar dedi derseniz iftira olur ben böyle birşey söylemedim.
|