Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-31-2007, 21:43   #5
Kullanıcı Adı
selahattin_ay
Standart Başbakan, 60. Hükümet Programını TBMM'ye Sunuyor
ANKARA (ANKA) - 60. Hükümetin programı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından okundu. Programın ana başlıkları şöyle:

-KOBİ'LER

-Küçük ve orta ölçekli işletmeler ile esnaf ve sanatkarın ekonomik ve sosyal güçlenmesi için tedbirler alınacak. Modern teknolojiyi takip edememeleri nedeniyle rekabet güçleri azalan KOBİ'lerin müşterek yatırımları kümelenme yaklaşımı çerçevesinde desteklenecek, OSB yönetimlerinin kümelenmede önemli rol üstlenmeleri sağlanacak.

-Girişim sermayesi, kredi garantisi gibi uygulamaların gelişmesi desteklenecek, KOBİ'lerin finansman imkanlarının çeşitlendirilmesi sağlanacak.

-Teknoloji Geliştirme Bölgelerine yatırım kredisi faiz desteği sağlanarak Ar-Ge çalışması yapan KOBİ'lerin sayısı artırılacak.

-KOBİ kümeleri sektörel kümeler halinde örgütlenmesi özendirilecek.

-Girişim sermayesi, kredi garantisi gibi uygulamaların gelişmesi desteklenecek, KOBİ'lerin finansman imkanlarının çeşitlendirilmesi sağlanacak.

-MİLLİ EĞİTİM-

-Kamu harcamalarında en büyük pay, yine eğitime ayrılacak.

-Okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranı yüzde 50'ye çıkarılacak. İlköğretimde yüzde 100, mesleki ve teknik eğitim dahil olmak üzere ortaöğretimde yüzde 90 okullaşma gerçekleştirilecek.

-İlk ve ortaöğretimde tekli öğretime geçmek kaydıyla, sınıflarda azami 30 öğrenci eğitim görecek.

-Her okula internet bağlanacak, bilişim okuryazarı olmayan öğrenci kalmayacak.

-ÜNİVERSİTELER-

-Üniversitelerin, yönetişim ve öğretimdeki farklılaşmaları ile temayüz etmeleri desteklenecek.

-Farklı insani, fiziki ve mali kaynaklara sahip olan üniversitelerin tek tip ve tek merkezli yönetim anlayışı yerine küresel rekabete katılabilen, dünyaya açık ve Türk toplumunun beklentilerini karşılayan dinamik kurumlar haline gelmesi sağlanacak.

-Üniversite öğrencilerinin yurtların kalitesi daha da iyileştirilecek, burs miktarları artırılacak.

-SAĞLIK VE SOSYAL POLİTİKALAR-

-Sağlıkta Dönüşüm Programı sürdürülecek, aile hekimliği uygulaması ülke genelinde yaygınlaştırılacak.

-Genel Sağlık Sigortası sistemi, 2008 yılında uygulamaya konulacak.

-Sosyal yardım ve destek politikaları yeni bir yapılanma içinde daha güçlü ve etkin bir şekilde sürdürülecek. En düşük gelir grubundaki ailelerin çocuklarının periyodik sağlık hizmeti alması ve eğitime devamlarını sağlamak için annelere yapılan her çocuk için aylık ödemeler sürdürülecek.

-Aile içi şiddet, töre ve namus cinayetleri ile mücadelede sıfır tolerans yaklaşımıyla hareket edilecek, kız çocukların ve kadınların eğitimin her kademesine daha fazla katılması ve toplumsal hayatın her alanında daha fazla rol alması için yeni politikalar üretilecek.

-Kadın huzurevleri yaygınlaştırılacak.

-Gençliğin her anlamda donanımlı, temel değerlerimize sahip çıkan bireyler olarak yetişmelerini temin etmek, onları zararlı alışkanlıklardan korumak ve istikbale güvenle bakmalarını sağlamak amacı tüm politikalarda öncelikle yer alacak.

-Özürlü vatandaşlarımızın istihdamını artırmak amacıyla, özel sektörde çalışan özürlülerin sosyal sigorta primleri Hazine tarafından ödenecek.

-Din hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı'na her tür destek verilmeye devam edecektir.

-İSTİHDAM-

-İstihdamın artırılması, daha fazla ve daha kaliteli iş imkanlarının oluşturulması için çabalar artarak devam edecek.

-SSK işveren prim oranı, 2008 yılında beş puan ile başlamak üzere kademeli olarak indirilecek.

-Şirket kurma ve kapatma ile ilgili maliyetler düşürülecek.

-Esnek istihdam biçimleri artırılacak, esneklik-güvence ilişkisi korunacak, istihdam üzerindeki idari ve yasal yükler de azaltılacak.

-Çalışma hayatına ilişkin bürokratik formaliteler daha da basitleştirilecek.

-Zorunlu istihdam uygulamalarında, işverenlerin işçi çalıştırmasını özendirecek düzenlemelere gidilecek, istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi için İş Kanununa göre açılması zorunlu birimler konusunda kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılacak.

-Mesleki eğitimde okul türü yerine program türünü esas alan ve programlar arasında kolaylıkla geçişlerin yapılabildiği esnek bir sisteme geçilecek.

-Çıraklık eğitim merkezlerinin ve programlarının modernleştirilmesi, meslek liseleri ve meslek yüksek okullarının işgücü piyasası ile işbirliği içinde eğitim yapmaları sağlanacak.

-"Meslek Edin-İşin Hazır", "Gençler İş Adamı Oluyor", "Kadın Girişimcilik" gibi aktif işgücü programları uygulanmaya başlanacak.

-Özel istihdam bürolarının açılması özendirilecek.

-İşsizlik Sigortası Fonu önümüzdeki dönem daha etkili kullanılacak, kullanım koşulları kolaylaştırılacak.

-ÇEVRE VE SU POLİTİKALARI-

-Su kaynaklarının çok daha verimli bir şekilde kullanılmasına yönelik çalışmalar artarak devam edecek. Bu çerçevede; atıksu, katı atık, tehlikeli atık gibi çevre korumaya yönelik tesisleri yaygınlaştırılacak.

-Geri dönüşüm çalışmalarına ağırlık verilecek.

-Ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve iyileştirme çalışmaları hızlandıracak, kentlerin etrafındaki "yeşil kuşak ormancılığı" geliştirerek, daha yaşanabilir kentler oluşturulacak..

-Küresel ısınmayla ilgili olarak daha önce başlatılan enerji, ulaştırma, tarım ve sanayi gibi sektörel alandaki çalışmalara ve ağaçlandırmalara devam edecek.
Ankara Haber Ajansı)
selahattin_ay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla