Yani sıkmabaş denen baş bağlama şekli tesettür değil; başını bu şekilde bağlayanlar da "tesettürlü" değildir. Çünkü tesettürün özü haya duygusundan başlar ve dişiliğini, güzelliğini ve bedenini ziynetlerini kocasından başka nikah düşen erkeklerden saklamak şeklinde tezahür eder.
Başı kapalı ama sıkmabaş, vücudu örtmüş ama örterken güzel ve alımlı olabilmek için elinden geleni ardına koymamış.... Zaten "örtmek" için giydiği şeyler de giymeseydi daha iyiydi dedirtecek cinsten vücut hatlarını belli eden acaip şeyler...
Bir yakınımıza pardesü alacağız, belden oturtmalı olmayanını bulamadık koskoca çarşıda. Yahu niye böyle diyorum tezgahtara, "abi müşteri bunu istiyor öyle vücut hatlarını belli etmeyen belden oturtmalı olmayan giysiler satılmıyor" diye cevap veriyor. Vallahi rezalet. Başörtülü bacılar bir etekler giyiyorlar, ben başı açık olan yeğenimin giydiğini görsem fırça atarım.
Çok doğru sözler bunlar, Kuran-ı kerimde bunlar açık bir şekilde belirtilmiş ve bu konuyu tartışmay bile gerek görmüyorum. Türkçe meali okursalar bilmeyen arkadaşlar kendileri açısından fayda göreceklerdir muhakkak.
Ayrıca vicut hatlarını belli eden giyim ne olursa olsun kesinlikle islami açıdan uygun değildir hatta dikkat çekici renkler giymek dahi caiz değildir. Çarşaf dahi giyerken yüz kısmında burun altından kapatılması gerekiyor, şayet burun üstünden kapatıp sadece gözler açıkta olursa oda caiz değildir. Çünki kişinin yüzü, çehresi nasıl olursa olsun sadece gözleri göründüğü zaman bir çekicilik ortaya çıkar fakat burun altı olduğu zaman ise daha farklı, göze nazaran daha itici bir durum ortay çıkar, bu sebepten dolayıda çarşaftada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biride budur...
|