Saadet Çoban Konuştu
Haber Tarihi : 22.04.2009
Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Saadet Çoban suskunluğunu bozdu
Ak Parti'li Belediye Meclis Üyesi Saadet Çoban'ın meclise başını açarak girmesi ve "Benden türbanımı çıkarmam istendi, onun için çıkardım" sözleri AK Parti'de derin bir tartışma yaratmıştı.
Saadet Çoban bir haftadır süren tartışmaların neticesinde bugün yazılı bir açıklama yaparak şunları söyledi.
29 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti'den Belediye Meclis üyesi seçildim. Adaylığım sürecinde, il başkanımızla, aramızda başörtüsü pazarlığı yapıldığı şeklindeki bazı basın yaym organlarında yayınlanan haberler tamamen asılsızdır. Bu haberlerin partimizi yıpratmaya yönelik bir kampanyanın ürünü olduğu kanaatindeyim.
Bu amaçla ben ve başörtüm hiç de arzu etmediğim şekilde medyanın gündemine taşındık. Ben başörtüsünün din ve vicdan özgürlüğünün bir gereği olduğuna inanıyorum. Yaşantım boyunca özellikle üniversite yıllarımda başörtüsünün mücadelesini vermiş bir birey olarak, beni bu konuda duyarsız gibi göstermeye çalışmak, bana yapılabilecek en büyük haksızlıktır.
Herkesin malumudur ki, başörtüsü sorunu Türkiye'nin bir gerçeğidir. Maalesef Türkiye'nin dinamikleri açısından çözümü son derece zor bir sorundur. Bir yandan kız çocuklarının okuması için kampanyalar düzenlenirken diğer yandan inancı gereği başını örtenlerin gerek okul ve gerekse çalışma hayatından tecrit edilmeye çalışılmasını büyük bir çelişki olarak görüyorum.
Başörtüsü öncelikle benim kişisel tercihimdir. Bu tercihim doğrultusunda özel yaşantımı sürdürmekteyim. Çok istememe rağmen avukatlık mesleğimi başörtülü olarak icra edememekteyim.
Kadınların gerek çalışma hayatında gerekse siyasette var olmaları gerektiğine inandığım için Ak Parti'den belediye meclis üyeliğine aday oldum. Adaylığım sürecimde de avukatlık mesleğini bizzat icra ettiğimi kamuoyuna deklere ettim.
Seçimlerden sonra ilk meclis toplantısına başörtüsüz olarak katıldım. Çünkü belediye meclisinde yaşanacak bir başörtüsü tartışmasının Trabzon'a yapacağımız hizmetlerin önüne geçip onları gölgelemesini istemedim. Fakat benim iyi niyetli olarak kişisel tercihimi kullanmak suretiyle almış olduğum bu karar bazı kesimler tarafından bilinçli olarak siyasi bir hesaplaşmaya dönüştürüldü.
Bir gazetede, Mayıs ayındaki toplantıya başörtülü olarak gireceğim şeklinde bana atfedilen fakat benim söylemediğim sözler üzerinden uzayıp giden bir tartışma başlatıldı. Bu tartışmalara son vermek için bu basın açıklamasını yapmayı uygun buldum. Şimdiye kadar almış olduğum bütün kararları hür irademle aldım. Hiç kimsenin hiçbir basın yaym organımn dayatmaları ile hareket edecek değilim. Bu basın açıklamamdan önce de konuyla alakalı hiçbir basın yayın organına açıklama yapmadım ve demeç vermedim. Bundan sonra da Belediye Meclis üyeliği görevimi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağım.
MedyaTrabzon
|