Alevilik İslamdanmıdır bu soruyu alevilik köküne tarifine bakmadan değerlendirin.Bu güne bakalım gördüklerimize ,şahit olduklarımıza.Şahsım adına konuşursam büyük ölçüde alevi çevrem var ve hayat tarzlarını iyi bilirim.
1.Namaz görmedim.
2.Oruc etrafa ayıp olmasın die 1-2 tane tutuyorum diyolar.
3.İyi bir insan ol yeter diyenler var.İbadet zorunlu değil anlamında.
4.Ahiret kısmında genelleme yapmadan bazıları; gidipde görenmi var tabirini kullandı.
5.İçki serbest.(Dini açıdan yasak yok.)
6.Giyim kuşamda aşırı serbestlik var mahreme önem yok ailelerden tepki yok.Oysa İslamda böyle bir serbestlik söz konusu değil.
7.Günümüzde dikkat cekilmeyen sevgili meselesi Avrupalırdan daha serbestler aileler gayet normal karşılıyo.Sevgili derken aile kurmayı düşünenleri demiyorum tabiki.Siz anladınız beni.
8.Genelde bağlama calıp söylerler bağlama nedense aşırı yaygın neredeyse yarısı bağlama çalmayı bilir.Bağlama çalmayı eleştirmiyorum sadece önemine dikkat çekiyorum.
9.Ramazanda oruç tutanlara saygısızlık yapanlarda gün geçtikçe artıyor.Yakın arkadaşlarım bile. Üzücü bir durum tabi.
Arkadaşlar bu gözlemler tamamen kişiseldir ve belli bir kitle için geçerlidir.Tüm Türkiye demiyorum.Belki bana kızacak arkadaşlar cıkacaktır fakat Aleviler cokda hoşgörülü değil açıkcası ne siyasetde ne başka konularda.Siyasi bir tartışma yapıldığında Akparti dünyanın en sahte en kötü partisiymiş gibi hakaret dolu cümleler cok geliyor cvp verildiğinde dinleme zahmetinde bile bulunulmuyo belki ağır kaçacak ama çirkeflik haddinden fazla oluyor. Bizim herşeyimize sahte diyenler gerçeği kendilerindede bulmasınlar.
|