Şimdi aslında şurası önemli. Hadislerde bazı kelimelerin açıklaması veriliyor. Bir hadisi incelerken her yönüyle incelemek gerekiyor. Bu şarkı konusu çok hassas bir konu olduğu için özellikle bunu bu hadislerin yanında birde günümüzde ömrünü bu işlere adamış fetva verebilecek kişilerden de dinlemek gerekir. Çünkü bu hadislere bakarsak hepimiz yandık gittik.
Anlatmak istediğim şudur.
Verilen hadislerden bir kaç örnek vereyim.
Sesini gına ile yükseltene şeytan musallat olur. Bu mesele burada ne kastedilmiş? Bunu incelemek gerek. Bunun dışında...
Mizmarları(çalgıları), putları yok etmek için gönderildim. burada ne kastedilmiş. Yani bazı hadislerin farklı anlamları olabilir. Yani farklı bir ortamda ve durumda birşeyi kastederen söylenmiş olabilir.
Gerçi hadislerde "Bir zaman gelecek, zina, içki ve mizmarı [çalgıyı] helal sayanlar çıkacaktır." bunuda diyor. Ancak tabiki ben burada denilen gibi helal saymaktan bahsetmiyorum. Bu konu çok hassas. Eğer biz gerçek bir değerlendirme yapmazsak. Buradaki hadislerin özüne inmeden anlamını manasını tam düşünmeden hükmedersek yandık demektir.
Gerçi ilk hadis çok açık.
Şarkı söyleyen kadını dinlemek ve yüzüne bakmak haramdır. Ancak buradada bir incleik olabilir. Buranında manasını çözmek gerekir. Ben bir mana çıkardığımdan değil. Ancak dediğim gibi bu işlere ömrünü vermiş birine bu konuları danışmak ve hadislerin yorumunu almak gerekir. Kimilerine göre sahih hadisler 40 civarındadır. Ama sadece şarkı için burada kırktan fazla hadis vardır. Yani birde olayın bu yönü var.
Bu konu çok önemli bir konu. O yüzden güvenilir bir alime bu devirde yaşayan ömrünü bu işlere vermiş bir alime bu konuyu danışmak gerekir. Acaba burada çalgı diye bahsedilen bizim dinlediğimiz midir? Şarkı dinlemek harammıdır? Gibi detaylı bilgi almak gerekir diye düşünüyorum...
|