Herhalde var. İsrail lobisinin alası var. Ama şunu unutmayalım. Türkiyedeki yahudileri üzmek kimsenin işine gelmez. Onlarla çok şey yaşadı bu ülke. Ortadoğuda terör estiren bir ülke yüzünden yahudi diye kendi insanımıza düşman olmayı gerektirmez. Bu çok kıritik bir ayrım. İsrailde, Türkiyeden giden 300 bin Türkiye doğumlu yahudi yaşıyor. Bunlarıda unutmamalı. İlişkiler o yüzden iyidi şimdiye kadar.
Bunu temelden sarsmamalı. Suriye ile nasıl barıştıysak, nasıl geri adım attılarsa terörist faliyetlerinden, İsrailinde bu konuda geri durması sağlanmalı!
Ayrıca hassasiyetim olduğu için vurgulamak gerek. Ermenistanda Ruslarla bir olup, 1 milyon müslüman türkü sürüp onbinlercesini de katlederken o öldürülen insanlarında müslüman olduğunu unutmayalım... Hocalıda yaşanananlarda ayrı trajedi! Ve hala, dağlık karabağı geçtim, o küçük bir kısım, onun dışında iki katı alanda işgal sürmekte!
Ama ermenistan ile de ilşki kuralım. Onları diaspora çizgisinden çıkarıp bölge yararına, en yakını için iş birlik kurması konusunda zorlayalım.
Kısacası adaletli olalım. Gerçekleri bilelim. Bir iş yaparken diğerini, başka bir iş yaparkende diğerini karalamayalım. Neyse o!
|